Biology Quiz For SSC Exams 2019 : 15th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which is the longest bone in human body?
मानव शरीर की सबसे लंबी हड्डी कौन सी है?
(a) Febula /फेबुला
(b) Tibia/ टिबिया
(c) Stapes/ स्टैप्स
(d) Femur/फीमर
S1. Ans.(d)
Sol. Femur, or thighbone, is the largest bone in your body. The head of femur fits into your hip socket and the bottom end connects to knee. The two bones beneath knee that make up shin are your tibia and fibula. Your upper and lower legs are connected by a hinge joint.
Q2.Which among the following carries impure blood to human heart?
निम्नलिखित में से कौन सा मानव हृदय के अशुद्ध रक्त का वाहक है?
(a) Aorta / महाधमनी
(b) Pulmonary vein/ फुफ्फुसीय शिरा
(c) Pulmonary arteries / पल्मोनरी धमनियाँ
(d) Vena Cava/ वेना कावा
S2. Ans.(c)
Sol. The pulmonary artery carries deoxygenated blood from the right ventricle to the lungs.
Q3. UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer?
सूर्य से आने वाली यूवी किरणें, प्रमुख रूप से किस कैंसर का कारण बनती हैं?
(a) Lungs cancer / फेफड़े का कैंसर
(b) Liver cancer / लिवर कैंसर
(c) Mouth cancer / मुंह का कैंसर
(d) Skin cancer / त्वचा का कैंसर
S3. Ans.(d)
Sol. Ultraviolet (UV) radiation from the sun or sunbeds is the main cause of skin cancer.
Q4. Which of the following is the largest mammal?
निम्नलिखित में से सबसे बड़ा स्तनपायी कौन सा है?
(a) Whale / व्हेल मछली
(b) Rhinoceros/ गैंडा
(c) Elephant / हाथी
(d) Human/ मनुष्य
S4. Ans.(a)
Sol. Blue Whale is the largest known mammal
Q5.What is the full form of RNA?
आरएनए का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Ribo Nucleic Acid
(b) Ribo Nitric Acid
(c) Ribo Nutrient Acid
(d) Reverse Nucleic Acid
S5. Ans.(a)
Sol. Ribo Nucleic Acid (RNA) is a polymeric molecule essential in various biological roles in coding, decoding, regulation, and expression of genes.
Q6.Which among the following does not have a cell wall?
निम्नलिखित में से किस्में कोशिका भित्ति नहीं पाई जाती है?
(a) Euglena/युग्लेना
(b) Paramecium/ परमेसियम
(c) Gonyaulax / गोनाइयालैक्स
(d) Mycoplasma/ माइकोप्लाज्मा
S6. Ans.(d)
Sol. Mycoplasma is a genus of bacteria that lack a cell wall around their cell membrane. Without a cell wall, they are unaffected by many common antibiotics such as penicillin or other beta-lactam antibiotics that target cell wall synthesis.
Q7.Which among the following is also called as ‘power house of the cell’?
निम्नलिखित में से किसे ‘सेल का पावर हाउस’ भी कहा जाता है?
(a) Plastids / प्लास्टिड्स
(b) Mitochondria/ माइटोकॉन्ड्रिया
(c) Golgi bodies गोल्जी बॉडी
(d) Cell wall/ कोशिका भित्ति
S7. Ans.(b)
Sol. The most prominent roles of mitochondria are to produce the energy currency of the cell, ATP (i.e., phosphorylation of ADP), through respiration, and to regulate cellular metabolism. This process is known as cellular respiration. It is for this reason that mitochondria are often referred to as the powerhouses of the cell.
Q8. What is the role of Pneumatophores?
न्यूमेटोफोरस की भूमिका क्या है?
(a) Protect plant from animals / पौधों को जानवरों से बचाना
(b) Get oxygen for respiration/ श्वसन के लिए ऑक्सीजन प्राप्त करना
(c) Supports plant in standing upright /पौधे को सीधे खड़े रहने में मदद करना
(d) Helps plant for pollination/ परागण के लिए पौधे की मदद करता है
S8. Ans.(b)
Sol. Pneumatophores are spongy erect roots extending above the surface of the water that facilitate the exchange of oxygen and carbon dioxide for the roots. Produced by a plant growing in water, pneumatophores are specialized root structures (above-ground spongy outgrowths of roots) that grow out from the water surface where inadequate oxygen required for normal respiration of the roots is present.
Q9. Which blood group is universal donor?
कौन सा रक्त समूह सार्वभौमिक दाता है?
(a) A
(b) O
(c) B
(d) AB
S9.Ans.(b)
Sol. The blood groups O+ and O- are universal donors. The only difference is in the recipients to whom the blood is transfused; O+ can be transfused to any positive blood groups, whereas O- is transfused to both positive as well as negative blood groups.
Q10. Potato, tomato and brinjal are three different species but all belong to which genus?
आलू, टमाटर और बैंगन तीन अलग-अलग प्रजातियां हैं, लेकिन सभी किस जीनस से संबंधित हैं?
(a) Solanum / सोलनम
(b) Panthera/ पैंथेरा
(c) Felis / फेलिस
(d) Tigris/ टाइग्रिस
S10.Ans.(a)
Sol. Solanum is a large and diverse genus of flowering plants, which include food crops of high economic importance, the potato, brinjal and the tomato.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD