RRB JE 2019 Exam: Biology Quiz | 26th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. Which drug is used as an Antidepressant? 
कौन सी दवा एंटीडिप्रेसेंट के रूप में उपयोग की जाती है?
(a) Oxybutynin/ऑक्सीबूटय्निं
(b) Tramadol/ट्रामाडोल
(c) Sumatriptan/सुमाट्रिप्टान
(d) Bupropion/बुप्रोपियोन

S1. Ans.(d)
Sol. Bupropion is used to treat major depressive disorder and to help people stop smoking.

Q2. The orange colour of carrot is because of –
गाजर का नारंगी रंग किस कारण होता है?
(a) it grows in the soil. /यह मिट्टी में उगता है.
(b) Carotene/कैरोटीन
(c) it is not exposed to sunlight. /यह सूर्य के प्रकाश से उजागर नहीं है.
(d) the entire plant is orange in colour. /पूरा पौधा नारंगी रंग का है.

S2. Ans.(b)
Sol. The orange colour of carrot is because of Carotene.

Q3. Crabs belongs to the phylum –
केकड़े किस फाइलम से संबंधित है-
(a) Mollusca/ मोलस्का
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा
(d) Platyhelminthes/प्लेटिहेल्मेंथिस


S3. Ans.(c)

Sol. Crabs belongs to the phylum Arthropoda.


Q4. Myopia is a defect of eyes which is also known as –
मायोपिया आंखों का दोष है इसे ______  के रूप में भी जाना जाता है –
(a) Far Sightedness / दूर दृष्टि   दोष       
(b) Near-Sightedness /  निकट दृष्टि दोष
(c) Astigmatism / दृष्टिवैषम्य दोष
(d) Night Blindness / रतौन्धी दोष


S4. Ans.(b)
Sol. Nearsightedness, also known as myopia, is a common type of refractive error where close objects appear clearly, but distant objects appear blurry.

Q5. Who is known as the father of Green Revolution?
हरित क्रांति के जनक के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Dr. Robert Nucleus / डॉ रॉबर्ट न्यूक्लियस
(b) Dr. Ian Wilmut / डॉ इयान विल्मुट
(c) Dr. N E Borlaug / डॉ एन ई बोर्लोग
(d) Dr. JC Bose / डॉ जेसी बोस

S5. Ans.(c)
Sol. Dr. N E Borlaug is father of Green Revolution.


Q6. Panthera Tigris is the scientific name of –
पैंथरा टिगरिस _____ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Panther / पैंथर   
(b) Tiger/ बाघ
(c) Whale / व्हेल
(d) Goat / बकरी

S6. Ans.(b)
Sol. Panthera Tigris is the scientific name of Tiger.

Q7. How many facial bones are there? 
चेहरे में कुल कितनी हड्डियाँ होती है?
(a) 34
(b) 24
(c) 14
(d) 4


S7. Ans.(c)

Sol. The skull consists of 8 cranial bones and 14 facial bones.


Q8. Halophytes are plants that grow in –
हेलोफाईट्स पौधे किसमें विकसित होते हैं
(a) Fresh Water / ताज़ा पानी
(b) Cold Water / ठंडा पानी
(c) Pond  / तालाब
(d) Salt Water  / खारा पानी

S8. Ans.(d)
Sol. Halophytes are plants adapted to saline soils, and occur naturally in environments ranging from maritime estuaries to remnant salt lakes in arid zones.

Q9. What is the basic unit of heredity? 
आनुवंशिकता की बुनियादी इकाई क्या है?
(a) DNA /डीएनए
(b) RNA /आरएनए
(c) Chromosome /क्रोमोसोम
(d) gene /जीन

S9. Ans.(d)
Sol. A gene is the basic physical and functional unit of heredity. Genes, which are made up of DNA, act as instructions to make molecules called proteins.

Q10. Which drug is used for Pain Relief?
दर्द निवारण के लिए किस ड्रग का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate / राइसड्रोनेट
(b) Tramadol / ट्रामाडोल
(c) Folic Acid / फोलिक एसिड

(d) Bupropion / ब्यूप्रोपियन



S10. Ans.(b)

Sol. Tramadol is used to treat moderate to moderately severe pain.


For RRB JE Free Study Material Click Here

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD