RRB JE 2019 Exam: Biology Quiz [Human Organ] | 8th February

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. Male sex harmone is
पुरुष सेक्स हार्मोन कौन से होते है?
(a) Adrenalen/एड्रेनालेन
(b) Progestron/ प्रोजेस्टेरोन
(c) Testosterone/ टेस्टोस्टेरोन
(d) FSH

Show Answer

S1.Ans(c)
Sol. Testosterone belongs to a class of male hormones called androgens, which are sometimes called steroids or anabolic steroids. In men, testosterone is produced mainly in the testes, with a small amount made in the adrenal glands. The brain’s hypothalamus and pituitary gland control testosterone production.

Q2. Which of the following is a female sex harmone
निम्नलिखित में से कौन सा महिला सेक्स हार्मोन है?
(a) Estrogen/ एस्ट्रोजेन
(b) Androgen/ एण्ड्रोजन
(c) Auxin/ ऑक्सिन
(d) Insulin/ इंसुलिन

Show Answer

S2.Ans(a)
Sol. Estrogen, or oestrogen, is the primary female sex hormone. It is responsible for the development and regulation of the female reproductive system and secondary sex characteristics.

Q3. Estrogen is secreted by
एस्ट्रोजन किसके द्वारा स्रावित होता है?
(a) Corpus luteum/ कॉर्पस ल्यूटियम
(b) Corpus callosm/ महासंयोजिका
(c) Lyding cells/लाकोशिकाईडिंग
(d) Gaffican follicle/गफ्फिकन फॉलिकल

Show Answer



S3.Ans(d)
Sol. Estrogens are produced primarily by the ovaries. They are released by the follicles on the ovaries and are also secreted by the corpus luteum after the egg has been released from the follicle and from the placenta.

Q4. Which of the following harmone is called emergency harmone?
निम्नलिखित में से कौन सा हार्मोन आपातकालीन हार्मोन कहा जाता है?
(a) Insulin/इन्सुलिन
(b) Adrenalin/एड्रेनैलिन
(c) Estrogen/एस्ट्रोजन
(d) Oxytocin/ऑक्सीटोसिन

 

Show Answer

S4.Ans(b)
Sol. Adrenaline is a hormone secreted by adrenal medulla during stress. This is called as emergency hormone because it initiates quick reation which makes the individual to think and respond quickly to the stress. The hormone increases metabolic rate. there occurs dialation of blood vessels going to heart and the brain.

 

Q5. Which of the following glands regulates calcium level?
निम्नलिखित में से कौन सी ग्रंथि कैल्शियम के स्तर को नियंत्रित करती है?
(a) Parathyroid/ पैराथाइरॉइड
(b) Thyroid/ थाइरोइड
(c) Thymous/ थाइमस
(d) Adrenal/ एड्रि‍नल

Show Answer

S5.Ans(a)
Sol. Parathyroid Hormone (PTH) from the parathyroid glands regulates calcium level and it’s needed for muscle contraction and blood clotting. It’s critical to maintaining plasma concentration of Ca+2. PTH is essential for life because of calciums effect on neuromuscular capability.

 

Q6. Life saving harmone is
जीवन रक्षक हार्मोन कौन सा है?
(a) Adrenal/ एड्रि‍नल
(b) Pituitary/ पिट्यूटरी
(c) Thyroid/ थाइरोइड
(d) all of them/ऊपर के सभी

Show Answer

S6.Ans(a)
Sol. The adrenal glands (also known as suprarenal glands) are endocrine glands that produce a variety of hormones including adrenaline and the steroids aldosterone and cortisol. They are found above the kidneys. Adrenal is Life saving harmone .

 

 

Q7. Which one among the following glands is present in pairs in human body?
निम्नलिखित ग्रंथियों में से कौन सा मानव शरीर में जोड़े में मौजूद है?
(a) Adrenal/ एड्रि‍नल
(b) Liver/ यकृत
(c) Pancreas/ अग्न्याशय
(d) Pineal/ पिनियल

Show Answer

S7.Ans(a)
Sol. The adrenal glands are small structures attached to the top of each kidney. The human body has two adrenal glands.

Q8. The filtration unit of kidney is
किडनी की निस्पंदन इकाई क्या है?
(a) Neuron/ न्यूरॉन
(b) Yellow fiber/ पीला फाइबर
(c) Axon / एक्सोन
(d) Nephron/ नेफ्रॉन

Show Answer

S8.Ans(d)
Sol. Nephrons are the microscopic basic filtration units of the kidney. A single nephron is made up of renal corpuscle and a renal tubule. In turn renal corpuscle is made up of glomerulus and Bowman’s capsule.



Q9. Which of the following gland is responsible for the secretion of insulin.
इंसुलिन के स्राव के लिए निम्नलिखित में से कौन सी ग्रंथि जिम्मेदार है?
(a) Pituitary/ पिट्यूटरी
(b) Pineal/ पीनियल
(c) Thymus/ थाइमस
(d) Pancrease/ अग्न्याशय

Show Answer

S9.Ans(d)
Sol. Pancreas producing several important hormones, including insulin, glucagon, somatostatin, and pancreatic polypeptide and a digestive organ secreting pancreatic juice containing digestive enzymes that help with the absorption of nutrients and digestion in the small intestine.


Q10. Which of the following cell secret insulin–
निम्नलिखित में से कौन सी कोशिका इंसुलिन स्रावित करता है?
(a) α – cell/ कोशिका
(b) δ-cell / कोशिका
(c) β – cell / कोशिका
(d) nerve cell/ तंत्रिका कोशिका

Show Answer

S10.Ans(c)
Sol. Pancreatic islets house three major cell types, each of which produces a different endocrine product Alpha cells secrete the hormone glucagon. Beta cells produce insulin and are the most abundant of the islet cells.

 

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?