Biology Questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

We are providing the alternate quizzes on Chemistry/Biology/Physics. From this section you will get at least 7-8 questions in SSC CGL Exam. So from this quiz one can prepare general science section on daily basis.

biology-questions-for-ssc
Q1. Edward Jenner is related with which of the following disease- 
(a) Rabies 
(b) Small pox 
(c) Paralysis 
(d) Typhus fever 
Ans.(b) 

Q2. Who discover vaccination for Rabies?
(a) Jenner 
(b) Pasture 
(c) Darwin 
(d) Lister 
Ans.(b)

Q3. Blood Group is discovered by- 
(a) Karl Landsteiner 
(b) Robert Koch 
(c) Willam Harvey 
(d) Louis Pasture 
Ans.(a)

Q4. Stethoscopoe was invented by-
(a) Jenner 
(b) Sabin 
(c) Laennec
(d) Pasteur 
Ans.(c)

Q5. Species listed in Red Data book are-
(a) Vulnerable 
(b) Threatened 
(c) Endangered 
(d) All of the above 
Ans.(d)

Q6. Which of the following Organisation is responsible for maintaining Red data book? 
(a) IUCN
(b) CITES
(c) WWF
(d) IBWL
Ans.(a)

Q7. Important components of biodiversity are-
(a) Genetic diversity 
(b) Species diversity 
(c) Ecological diversity 
(d) All of these 
Ans.(d) 


Q8. Which of the following is the smallest bird? 
(a) Pigeon 
(b) House sparrow 
(c) Humming bird 
(d) Parrot 
Ans.(c)


Q9. Kidney stones are mainly formed by which of the following compound 
(a) Sodium chloride 
(b) Silicates 
(c) Calcium bicarbonate 
(d) Calcium oxalate
Ans.(d)

Q10. Fish can survive inside a frozen lake, because- 
(a) Fish are warm blooded animals 
(b) Fish hibernate in ice 
(c) Water near the bottom does not freeze 
(d) Ice is a good conductor of heat 
Ans.(c)

Q11. Which one of the following types of cell has the ability to develop into any type of all?
(a) Endodermal cell 
(b) Ectodermal cell 
(c) Stem cell 
(d) Muscles cell 
Ans.(c)

Q12. Antibiotic belong to the category of-
(a) Steroids 
(b) Toxin 
(c) Medicine 
(d) Tonics 
Ans.(c)

Q13. Which of the following vitamin is transformed in golden rice? 
(a) Vitamin A 
(b) Vitamin B12
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
Ans.(a)

Q14. The first transgenic crop was-
(a) Pea 
(b) Flax
(c) Tobacco 
(d) Cotton 
Ans.(c)


Q15. Which method is used to distinguish DNA one individual from another?
(a) DNA sequencing 
(b) Hybridisation 
(c) c DNA
(d) Restriction fragment length polymorphism 
Ans.(d)






×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD