Biology Questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

We are providing the alternate quizzes on Chemistry/Biology/Physics. From this section you will get at least 7-8 questions in SSC CGL Exam. So from this quiz one can prepare general science section on daily basis.

Q1. Which organism shows parasitic mode of nutrition?  
(a) Cuscuta 
(b) Plasmodium 
(c) Ascaris 
(d) All of the above
Ans.(d) 

Q2. Which acid is present in the stomach of humans?  
(a) sulphuric acid 
(b) hydrochloric acid 
(c) nitric acid 
(d) citric acid 
Ans.(b)

Q3. Transpiration in plants is a process of—
(a) Food production 
(b) Respiration 
(c) Water loss 
(d) None of the above
Ans.(c) 

Q4. What is a neuron?
(a) Basic unit of energy 
(b) Particle released during radioactivity   
(c) The anti-particle of neutron 
(d) Basic unit of nervous system
Ans.(d)

Q5. The longest cell in human body is—
(a) Nerve cell 
(b) Muscles cell 
(c) Liver cell 
(d) Kidney cell 
Ans.(a)


Q6. Which of the following is a skin disease ?
(a) Rickets
(b) Osteomalacia
(c) Anaemia
(d) Pellagra
Ans.(d)

Q7. Name the tiny pores present on the surface of leaves in plants. 
(a) Pits 
(b) Stomata 
(c) Trichomes 
(d) Hydathodes 
Ans.(b) 

Q8. Pollination is best defined as
(a) transfer of pollen from anther to stigma
(b) germination of pollen grains
(c) growth of pollen tube in ovule
(d) visiting flowers by insects
Ans.(a)


Q9. What is the Normal Blood Volume in human adult?  
(a) One litre 
(b) Three litres 
(c) Five litres 
(d) Seven litres 
Ans.(c)

Q10. Female Anopheles mosquito is the factor of—
(a) Malaria 
(b) Filariasis 
(c) Dengue fever 
(d) Yellow fever 
Ans.(a)

Q11. Hydroponics is a method of culture of plants without using—
(a) soil 
(b) water
(c) light 
(d) sand 
Ans.(a)

Q12. Which one of the following is an abiotic resource?  
(a) Mineral oil 
(b) Water 
(c) Forest 
(d) Coal 
Ans.(b)

Q13. The Hepatitis-B, which affects liver is actually a— 
(a) Virus 
(b) Bacterium 
(c) Protozoan 
(d) Helminth 
Ans.(a)

Q14. Who is the father of botany? 
(a) Traviranus 
(b) Pliny the Elder 
(c) Theophrastus 
(d) Linnaeus 
Ans.(c)

Q15. The locomotion of insects to the source of light is called: 
(a) Phototropic 
(b) Hydrotropic 
(c) Phototactic 
(d) Thermotactic 
Ans.(c)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD