Biology Questions for SSC CGL Exam


Q1. Movements due to light are shown by— 
(a) Flowering plants 
(b) Lower plants 
(c) All lands plants 
(d) All the plants 
Ans.(a)


Q2. The main difference between the living and nonliving is—  
(a) in the growth 
(b) in the size 
(c) in the movement 
(d) in the presence of protoplasm 
Ans.(d)


Q3. Which is regarded as a link between the living and the non-living?  
(a) Amoeba 
(b) Virus 
(c) Bacteria 
(d) RNA
Ans.(b)


Q4. Which of the following branches of science is concerned with the study of the relationship of plants to their environment?   
(a) Cytology 
(b) Ecology 
(c) Morphology 
(d) Physiology 
Ans.(b)


Q5. Bacteria do not need sunlight to grow because—
(a) They lack chlorophyll and so they are incapable of making their own food 
(b) They hate sunlight 
(c) They use other kinds of light for their food synthesis 
(d) They prepare their food without the help of sunlight 
Ans.(d)


Q6. A cockroach has— 
(a) Three pairs of walking legs 
(b) Two pairs of walking legs 
(c) Four pairs of walking legs 
(d) One pair of walking legs 
Ans.(a)


Q7. Aves are—  
(a) Cold-blooded 
(b) Warm-blooded 
(c) Both 
(d) None of these 
Ans.(b) 


Q8. Genetics is the branch of science that deals with the study of—  
(a) Relations between plants and the environment 
(b) Inheritance and variation 
(c) Cell structure 
(d) Thermal structure 
Ans.(b)


Q9. A plant cell is distinguished from an animal cell by the presence of— 
(a) Nucleus 
(b) Chloroplasts 
(c) Cell membrane 
(d) Mitochondria 
Ans.(b)


Q10. Just as the division of cytoplasm is called cytokinesis, the division of nucleus is called—   
(a) Heterosis 
(b) Mitosis 
(c) Meiosis 
(d) Karyokinesis 
Ans.(d)


Q11. The substance that makes up about 80% of cytoplasm— 
(a) Minerals 
(b) Water 
(c) Protein 
(d) Fats 
Ans.(b)


Q12. The type of relationship in which one organism is benefited while there is no effect on other is—
(a) Symbiosis 
(b) Commensalisms 
(c) Mutualism 
(d) Parasitism 
Ans.(b)


Q13. The molecules responsible for storing the genetic code are—
(a) DNA
(b) RNA
(c) Protein 
(d) Chromosome 
Ans.(a)


Q14. The two strands of the DNA double helix and held together by—
(a) Hydrogen bonds 
(b) C=C double bonds 
(c) Hydrophobic bonds 
(d) Peptide bonds 
Ans.(a)


Q15. A plant leaf appears to be green because it—
(a) Absorbs green light 
(b) Reflects all but yellow and blue light 
(c) Reflects green light 
(d) Absorbs red and yellow light 
Ans.(c)


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD