Biology Questions for SSC CGL Exam

Dear  Readers,

We are providing the alternate quizzes on Chemistry/Biology/Physics. From this section you will get at least 7-8 questions in SSC CGL Exam. So from this quiz one can prepare general science section on daily basis.


Q1. In photosynthesis—
(a) Light energy is converted into chemical energy 
(b) Chemical energy is converted into light energy 
(c) Chemical energy is converted into electrical energy 
(d) Light energy is converted into mechanical energy
Ans.(a)

Q2. The hotness or pungency of chili pepper is due to—
(a) Cucumin 
(b) Sorbitol 
(c) Argenol 
(d) Capsaicin
Ans.(d)

Q3. Exposure to ultraviolet radiation causes eye disease like—
(a) Conjunctivitis
(b) Cataract 
(c) Short sightedness
(d) Colour blindness
Ans.(b)

Q4. Which of the following does not have any enzymes in its cells? 
(a) Algae 
(b) Virus 
(c) Lichen 
(d) Bacteria
Ans.(b)

Q5. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below: 
List-I  List-II 
A. Ribosome  1. Suicidal bag of cells 
B. Lysosome  2. Protein factory of cells 
C. Mitochondria  3. Controller of cell 
D. Nucleus  4. Power house of cell 
Codes: 
A B C D 
(a) 1 4 3 2
(b) 4 3 2 1 
(c) 2 1 4 3 
(d) 3 2 1 4
Ans.(c)

Q6. Consider the following statements: 
1. A colour blind person cannot distinguish red and green. 
2. Colour blindness is related with a defect in nerve cells. 
Which of the statements given above is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2
Ans.(a)

Q7. Arteries supplying blood to the heart are called—
(a) Carotid arteries 
(b) Hepatic arteries 
(c) Coronary arteries 
(d) Pulmonary arteries
Ans.(c)

Q8. Match the List-I and LIst-II: 
List-I  List-II 
(Organs of the Body)  (Process of Treatment) 
A. Heart                                1. Cataract Operation 
B. Kidney  2. Angioplasty 
C. Eye  3. Hysterectomy 
D. Uterus  4. Dialysis 
Codes: 
A B C D 
(a) 1 2 3 4 
(b) 2 4 1 3 
(c) 4 2 1 3 
(d) 1 2 4 3
Ans.(b)

Q9. Which of the following plant hormone is mainly responsible for fruit ripening? 
(a) Cytokinin 
(b) Ethylene
(c) Abscissic acid
(d) None of these
Ans.(b)

Q10. The study of the internal structure of the plants is called—
(a) Taxonomy 
(b) Agronomy 
(c) Anatomy 
(d) Morphology
Ans.(c)

Q11. A food chain always starts with—
(a) Nitrogen fixation.
(b) Decomposition
(c) Respiration
(d) Photosynthesis
Ans.(d)

Q12. The hormone insulin is a—
(a) peptide
(b) fatty acid 
(c) glycolipid
(d) sterol
Ans.(a)

Q13. “Flow of energy is unidirectional”. It means that—
(a) Energy always flows form east to west direction.
(b) The energy of the autotrophs reaches back to the solar input.
(c) Energy which passes to the higher trophic levels doesn’t come back to lower trophic levels
(d) None of these.
Ans.(c)

Q14. In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next trophic level is in the form of—
(a) Mechanical energy.
(b) Light energy
(c) Chemical energy 
(d) Heat energy
Ans.(c)

Q15. Which of the following measures can be taken to reduce the wastage of energy?
(a) Preparation of smokeless stoves
(b) Growing fuel wood trees
(c) Use of biogas
(d) All of these
Ans.(d)






Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?