Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 27th August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Which among the following is a large spectrum Antibiotic? 
निम्नलिखित में से कौन सा एक बड़ा स्पेक्ट्रम एंटीबायोटिक है?
(a) Paracetamol / पैरासिटामोल
(b) Pencillin / पेनिसिलिन
(c) Ampicillin  / एम्पीसिलीन
(d) Chlormphenicol/ क्लोर्म्फेनिकोल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ampicillin is the large spectrum anti-biotic most commonly used. Ampicillin is a beta-lactam antibiotic that is part of the amino-penicillin family and is roughly equivalent to its successor, amoxicillin in terms of spectrum and level of activity.

Q2. Our bones and teeth are generally made of- 
हमारी हड्डियों और दांत आम तौर पर किस से बने होते है?
(a) Tricalcium phosphate / ट्राइकैल्शियम फॉस्फेट
(b) Fluoropetite / फ़्लुओरोपितेत
(c) Chloropetite / क्लोरोपितैएत
(d) Hydrolith / हाइड्रोलिथ

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Our bones and teeth are generally made up of Tricalcium Phosphate. Tricalcium phosphate is a calcium salt of phosphoric acid with the chemical formula Ca_3 (PO_4 )_2. The skeletons and teeth of vertebrate animals are composed of calcium phosphate.

Q3. Angora wool is extracted from- 
अंगोरा ऊन किस से प्राप्त होता है?
(a) Rabbit / खरगोश
(b) Sheep / भेड़ 
(c) Fox  / लोमड़ी 
(d) Goat / बकरी 

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Angora wool refers to the downy coat produced by the Angora rabbit. Angora is known for its softness, thin fibres, and what knitters refer to as a halo (fluffiness). It is also known for its silky texture. It is much warmer and lighter than wool.

Q4. Which of the following diseases affects women easily than that of men?
निम्नलिखित में से कौन सी बीमारियां पुरुषों की तुलना में महिलाओं को आसानी से प्रभावित करती है?
(a) Heart attack / दिल का दौरा
(b) Hepatitis / हेपेटाइटिस
(c) Joint arthritis / जोड़ गठिया
(d) Arthritis / गठिया

Show Answer
Ans.(a)
Sol. For women, heart disease symptoms may be subtle -but when a heart attack strikes, women are more likely to die than men.



Q5. What is the limit of MG/DL of blood sugar in the normal person at the time of fast?
 उपवास के समय सामान्य व्यक्ति में ब्लड शुगर के MG/DL की सीमा क्या है?
(a) 40-60
(b) 120-150
(c) 70-100
(d) 160-200

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Normal Human Glucose Blood Test results should be 70-100 (mg/dL) before meals, and less than 180 mg/dL after meals .



Q6. The cross-section of a stem of tree has fifty rings, what is the age of the tree? 
एक तने के पार अनुभाग में 50 वृत्त है,पेड़ की उम्र क्या है?
(a) 50 months / 50 महीने
(b) 5 years / 5 वर्ष
(c) 25 years  / 25 वर्ष
(d) 50 years / 50 वर्ष

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dendrochronolgy or tree-ring dating is the scientific method of dating based on the analysis of patterns of tree rings, also known as growth rings. Visible rings result from the change in growth speed through the seasons of the year, thus one ring usually marks the passage of one year in the life of the tree.


Q7. The bones are held together by elastic tissues are called- 
लोचदार ऊतक द्वारा हड्डियों को एक साथ रखे जाने को क्या कहते है?
(a) Ligaments / स्नायुबंधन
(b) Fibrous tissues / रेशेदार ऊतक
(c) Fibrin / फाइब्रिन
(d) Muscular tissues / मांसपेशी ऊतक 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A ligament is a tissue that connects two bones to form a joint. It is tough and fibrous which means that when it is formed, a ligament can take quite a while to heal and might even require surgery.
Q8. Plaques formed on teeth are made up of- 
दांतों पर निर्मित प्लैक्स किस से बने होते है?
(a) Food particles only / खाद्य कण से
(b) Food particles plus saliva / खाद्य कण और लार
(c) Food particles plus saliva plus mouth acids / खाद्य कण, लार और मुंह एसिड
(d) Food particles plus saliva plus mouth acids plus bacteria / खाद्य कण, लार, मुंह एसिड और बैक्टीरिया
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dental plaque is a biofilm or mass of bacteria that grows on surface within the mouth. It appears as a white/pale yellow “slime layer” commonly found in between the teeth and along the cervical margins. Plaques formed on teeth are made up of food particles, saliva, mouth acids and bacteria in the oral cavity.
Q9. Which of the following are required for the formation of bones and teeth? 
हड्डियों और दांतों के गठन के लिए निम्नलिखित में से क्या आवश्यक है?
(a) Sodium and Potassium / सोडियम और पोटासियम
(b) Iron and Calcium / लोह और कैल्शियम
(c) Sodium and Calcium / सोडियम और कैल्शियम
(d) Calcium and Phosphorus / कैल्शियम और फॉस्फोरस  
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Teeth and bones both are hard, white and heavy. Teeth are composed of calcium, phosphorous and other minerals. Bones contain calcium, phosphorus, sodium and other minerals, but mostly consist of the protein collagen.

Q10. In human beings, normally in which one of the following parts, does the sperm     fertilize the ovum?
मनुष्यों में, आम तौर पर निम्नलिखित में से किस भाग में, शुक्राणु अंडाकार को निषेचित करता है
(a) Cervix  / गर्भाशय ग्रीवा
(b) Fallopian tube / फलोपियन ट्यूब
(c) Lower part of uterus / गर्भाशय का निचला हिस्सा
(d) Upper part of uterus / गर्भाशय का ऊपरी भाग
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Fallopian tube, also called oviduct or uterine tube, either of a pair of long narrow ducts located in the human female abdominal cavity that transport the male sperm cells to the egg, provide a suitable environment for fertilization and transport the egg from the ovary, where it is produced.

Q11. The amount of which of the following components in the air does not change in the process of respiration? 
हवा में निम्नलिखित में से कौन सा घटक श्वसन की प्रक्रिया में नहीं बदलता है?
(a) Carbon dioxide (CO_2 ) / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Oxygen / ऑक्सीजन
(c) Water vapours / जल वाष्प
(d) Nitrogen / नाइट्रोजन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The action or process of inhaling and exhaling of air is known as respiration. It is a metabolic process, common to all living things. There are five major components of air – Nitrogen 78.09%, Oxygen 20.95%, Argon 0.93%, Carbon dioxide 0.0324% and small amounts of other gases. During the expiration, nitrogen comes out with the same amount as it was entered during the inspiration.
Q12. What is hemoglobin? 
हेमोग्लोबिन क्या है?
(a) Substance found in the leaves of plants / पौधों की पत्तियों में पाए जाने वाला पदार्थ
(b) Substance found in the bone-marrow / अस्थि मज्जा में पाए जाने वाला पदार्थ
(c) Substance found in human blood / मानव रक्त में पाए जाने वाला पदार्थ
(d) Secretion coming out from the pitiutary gland / पिट्यूटरी ग्रंथि से बाहर आने वाला स्राव
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hemoglobin is the protein molecule in red blood cells that carries oxygen from the lungs to the body’s tissues and returns carbon dioxide from the tissues back to the lungs.
Q13. The blood pressure in our body is- 
मानव शरीर में रक्तचाप कितना होता है?
(a) Lesser than the atmospheric pressure  / वायुमंडलीय दबाव से कम
(b) Greater than the atmospheric pressure / वायुमंडलीय दबाव से अधिक
(c) Equal to the atmospheric pressure / वायुमंडलीय दबाव के बराबर
(d) None of the above / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The normal atmospheric pressure is 760 mm of Hg. But the normal human blood pressure is around 120/80 mmHg only. Actually when a doctor measure our blood pressure the measurement is done in respect of atmospheric pressure. This means that our blood pressure 120mm Hg more than that of atmospheric pressure of that place. On the other hand atmospheric pressure is measured with respect of vacuum, So the actual blood pressure of our body will be 760 + 120 = 880 mm Hg with respect to vacuum. 
Q14. A genetically engineered form of brinjal known as the BT-brinjal has been developed. The objective  of this is –
बीटी-बैंगन के नाम से जाने जाना वाला बैंगन का आनुवंशिक रूप से इंजीनियर रूप विकसित किया गया है. इसका उद्देश्य है-
(a) To make it pest resistant / इसे कीट प्रतिरोधी बनाने के लिए
(b) To improve its taste and nutritive value / इसके स्वाद और पोषक मूल्य में सुधार करने के लिए
(c) To make it drought resistant / इसे शुष्कता प्रतिरोधी बनाने के लिए 
(d) To make its shelf life longer / इसके शेल्फ जीवन को लंबा बनाने के लिए 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. .A genetically engineered form of brinjal known as the BT-brinjal has been developed. The objective of this is to make it pest resistant. It is created by inserting a crystal protein gene from the soil bacterium Bacillus thuringiensis into the genome of various brinjal cultivars.
Q15. The diameter of white blood corpuscles in human body is, about: 
मानव शरीर में सफेद रक्त कणिकाओं का व्यास है,:
(a) 0.007 mm
(b) 0.7 mm
(c) 0.07 mm
(d) 0.0007 mm 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The number of leukocytes in the blood is often an indicator of disease. The normal white blood cell count is 4,000–11,000 per micro litre of blood. They make up approximately 1% of the total blood volume in a healthy adult. An increase in the number of leukocytes over the upper limits is called leukocytosis, and a decrease below the lower limit is called leukopenia. The diameter of W.B.C. in human body is about 0.007 mm.