Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 11th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1.Which is the second largest gland of Human body?
मानव शरीर का दूसरा सबसे बड़ा ग्रंथि कौन सी है?
(a) Liver/ यकृत
(b) Large Intestine/ बड़ी आँत
(c) Thorax/वक्ष
(d) Pancreas/ अग्न्याशय
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The second largest gland in human body is pancreas.

Q2.Annona squamosa is the scientific name of –
एनोना स्क्वमोसा का वैज्ञानिक नाम है-
(a) Custard Apple/ सीताफल
(b) Papaya/ पपीता
(c) Babul/ बाबुल
(d) Drumstick/ ढोल का छड़ी

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Annona Squamosa is the scientific name of Sugar-apple or sweetsop or Custard apple.

Q3.Binomial Nomenclature was founded by –
द्विपक्षीय नामकरण की स्थापना किसके द्वारा की गई थी-
(a) Charles Darwin/ चार्ल्स डार्विन
(b) Robert Nucleus/ रॉबर्ट न्यूक्लियस
(c) Carl Linnaeus/ कार्ल लिनिअस
(d) Lamarck/ लैमार्क

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The formal introduction of Binomial Nomenclature system of naming species is credited to Carl Linnaeus.



Q4.The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?
बेरी बेरी रोग निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण होता है?
(a) Vitamin B2/विटामिन B2
(b) Vitamin B1/विटामिनB1
(c) Vitamin B12/विटामिन B12
(d) Vitamin E/विटामिन E

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Beriberi is a disease caused by a vitamin B1 deficiency also known as thiamine deficiency.



Q5. Chlorophyll was first isolated and named by 
क्लोरोफिल सबसे पहले किसके द्वारा अलग किया गया और नामित किया गया था?
(a) Caventou/कैवेंटू
(b) Pelletier/ पेलेटियर
(c) Chlorophyll/ क्लोरोफिल
(d) Caventou and Pelletier/ कैवेंटू और पेलेटियर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaime Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817.



Q6. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
निम्नलिखित में से कौन से जीव कोशिका थ्योरी में फिट नहीं होता है?
(a) Bacteria/ जीवाणु
(b) Virus/ विषाणु
(c) Fungi/ कवक
(d) Plants/ पौधे

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell.

Q7. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
किस दवा का इस्तेमाल एंटी-इन फ्लैमरेट के रूप में किया जाता है?
(a) Metformin/मेटफोर्मिन
(b) Diazepam/डायजेपाम
(c) Latanoprost/लैटेनोप्रोस्ट
(d) Prednisone/प्रेडनिसोन
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Prednisone drug is used as an Anti-Inflammatory drug. It is used to treat a number of different conditions, such as inflammation (swelling), severe allergies, adrenal problems, arthritis, asthma, blood or bone marrow problems, endocrine problems, eye or vision problems, stomach or bowel problems, lupus, skin conditions, kidney problems, ulcerative colitis, and flare-ups of multiple sclerosis.

Q8.Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
मूसा पैराडाइसियाका किस पौधे का वैज्ञानिक नाम है?
(a) mango/आम
(b) wheat/गेहूँ
(c) Corn/मक्का
(d) banana/केला
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Musa paradisiaca is the scientific name of Banana plant.

Q9. Prawns belong to which family?
 झींगे किस फॅमिली से है?
(a) Crustaceans/क्रसटेशियन
(b) Fish/मत्स्य
(c) Amphibians/उभयचर
(d) Reptiles/सरीसृप
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Prawns are crustaceans similar in appearance to shrimps, but they can be distinguished by the gill structure which is branching in prawns and not in shrimp.

Q10. Vitamin A is also known as _____.
विटामिन A को _________ के रूप में भी जाना जाता है .
(a) Thiamine/थियामाइन
(b) Riboflavin/राइबोफ्लेविन
(c) Retinol/रेटिनोल
(d) Calciferol/कैल्सिफैरोल
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Vitamin A is also known as retinol because it produces the pigments in the retina of the eye. Vitamin A promotes good vision, especially in low light.

Q11.Some roots, called _________________, arise from an organ other than the radicle.
मूलतंतु के अलावा किसी अन्य अंग से पैदा होने वाली जड़ों, को _________________ कहा जाता है.
(a) tap roots/मुख्य जड़
(b) stilt roots/झुकाव जड़ों
(c) fibrous roots/रेशेदार जड़ें
(d) adventitious roots/आकस्मिक जड़ों
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Adventitious roots, arise from an organ other than the root—usually a stem, sometimes a leaf. They are especially numerous on underground stems. The formation of adventitious roots makes it possible to vegetatively propagate many plants from stem or leaf cuttings.

Q12.Spiders belong to which class of animals?
मकड़ियों जीवों के किस वर्ग से संबंधित हैं?
(a) Arachnids/अरचिन्ड
(b) Aves/एविस
(c) Gastropods/गैस्ट्रोपॉड
(d) Anthozoa/एंथोजोया
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Spiders belong to the class of Arachnids.

Q13. How many layers does Human Skin have?
मानव त्वचा में कितनी परतें हैं?
(a) 5
(b) 7
(c) 11
(d) 3
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Human skins have three layers- Epidermis, Dermis and Subcutaneous fat.

Q14. Allium Cepa is the scientific name of _____.
एलियम सीपा _____ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Carrot/गाजर
(b) Tomato/टमाटर
(c) Potato/आलू
(d) Onion/प्याज
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Allium Cepa is the scientific name of onion.
Q15. DNA का पूर्ण रूप _____ है.
(a) Di Nucleic Acid
(b) Deoxy Nucleic Acid
(c) Diribonucleic Acid  
(d) Deoxyribonucleic Acid   
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Deoxyribo nucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

You may also like to read:

            

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD