Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 9th August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1.Estrogen and progesterone control and stimulate the growth of?
एस्ट्रोजन और प्रोजेस्टेरोन किसके विकास को नियंत्रित करता है?
(a) Pituitary gland/पिट्यूटरी ग्रंथि
(b) Thyroid gland/थायराइड ग्रंथि
(c) Mammary gland/स्तन ग्रंथि
(d) Suprarenal gland/ अधिवृक्क ग्रंथि

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Estrogen and progesterone control and stimulate the growth of Mammary gland.

Q2.The membrane covering the lungs is a?
फेफड़ों को ढकने वाली झिल्ली एक ________ है.
(a) Pleura/प्लुरा
(b) Pericardium/पेरिकार्डियम
(c) Peritoneum/पेरिटोनियम
(d) Mesothelium/मेसोथेलियम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The pleural membrane is thin, moist, slippery and has two layers. The outer, or parietal, pleura lines the inside of the rib cage and the diaphragm while the inner, visceral or pulmonary, layer covers the lungs.

Q3. Q3. An adult human normally has –
एक वयस्क मानव के पास सामान्य रूप ______ होते हैं?
(a) 6 molar teeth/6 दाढ़ दांत
(b) 8 molar teeth/8 मॉलर दांत
(c) 10 molar teeth/10 दाढ़ दांत
(d) 12 molar teeth/12 दाढ़ दांत

Show Answer
Ans.(d)
Sol. An adult human normally has 12 molar teeth.

Q4. Plants get water through the roots because of?
पौधों को ______ कि वजह से जड़ों के माध्यम से पानी मिलता है?
(a) Elasticity/लचीलापन
(b) Capillarity/कैशिकता
(c) Viscosity/श्यानता
(d) Photosynthesis/प्रकाश संश्लेषण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Plants use capillary action to bring water up the roots and stems to the rest of the plant.


Q5.Which of the following cells secrete insulin?
निम्नलिखित में से कौन सी कोशिका इंसुलिन स्रावित करती है?
(a) Alpha cells/अल्फा कोशिकाएं
(b) Delta cells/डेल्टा कोशिकाएं
(c) Nerve cells/तंत्रिका कोशिकाएं
(d) Beta cells/बीटा कोशिकाएं

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Beta cells secrets Insulin.


Q6. The maximum amount of element found in human body is- 
मानव शरीर में अधिक मात्रा में पाए जाने वाला तत्व है:
(a) Iron/आयरन
(b) Sodium/सोडियम
(c) Phosphorus / फोस्फोरस
(d) Calcium  / कैल्शियम

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Sol.Almost 99% of the mass of the human body is made up of six elements, these are Oxygen (65%), Carbon (18%), Hydrogen (10%), Nitrogen (3%), Calcium (1.4%) and Phosphorus (1.1%).


Q7. At the age of 20 years, the number of bones in human body is approximately- 
20 वर्ष की उम्र में, मानव शरीर में हड्डियों की संख्या लगभग कितनी होती है-
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) None of these / इमने से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Sol.The skeleton of an adult human body consists of 206 bones. It is composed of 213 bones in a child, which decreases to 206 bones by adulthood after some bones have fused together. Together these bones from the axial skeleton and the appendicular skeleton.

Q8. The number of bones in human skull is- 
मानव कंकाल की हड्डियों की संख्या कितनी है?  
(a) 22
(b) 30
(c) 32
(d) 40

Show Answer
Ans.(a)
Sol.  Sol.The human skull consists of 22 bones. It consists of two parts, neurocranium and the facial skeleton (also called the viscerocranium). Neurocranium has 8 bones and there are 14 in the viscerocranium (facial bones).

Q9.Which one of the following salts is found in maximum amount in the human bones?
निम्न में से कौन सा एक साल्ट मानव हड्डियों में अधिक मात्रा में पाया जाता है?
(a) Magnesium Chloride / मैगनिशियम क्लोराइड
(b) Calcium Phosphate / कैल्शियम फॉस्फेट
(c) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
(d) None of these /इनमे से कोई नहीं.

Show Answer
Ans.(b)
Sol.  Sol. Calcium phosphate is the principal form of calcium found in bovine milk and blood. 70% of bone consists of hydroxyapatite, a calcium phosphate mineral (known as bone mineral). Up to 50% by volume and 70% by weight of human bone is a modified form of hydroxylapatite.

Q10. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the Lists: 
सूची II के साथ सूची I का मिलान करें और सूचियों के नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर का चयन करें:
List I/ सूचीI List II/ सूचीII 
(Hormones)/ (हार्मोन) (Secreting Gland)/ (ग्रंथि स्राव)
A. Progesterone/ प्रोजेस्टेरोन 1. Thyroid / थायराइड
B. Testosterone/ टेस्टोस्टेरोन 2. Pancreas / अग्नाशय
C. Thyroxine/ थायरॉक्सीन            3 Ovaries (Females) /अंडाशय (महिला)
D. Insulin /इंसुलिन             4. Testes (Males) / वृषण (पुरुष)
Code: 
      A   B C D
(a) 3          4 1 2
(b) 4 3 1 2
(c) 3          4 2 1
(d) 1 2 3 4

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sol.Progesterone hormones are related to uterus and menstrual cycle of female. Testosterone is secreted by testis of male. Thyroxine is secreted by thyroid gland. Insulin is secreted by pancreas.

Q11. Match the following and select the correct answer from the codes given below-  
निम्न का मिलान करें और नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर चुनें-
A. Anaemia/अनीमिया 1. Vitamin B deficiency /विटामिन बी की कमी
B. Goiter/गोइटर) 2. Iron deficiency /आयरन की कमी
C. Night-blindness/रतौंधी 3. Iodine deficiency/आयोडीन की कमी
D. Beri-beri/बेरी-बेरी 4. Vitamin A deficiency /विटामिन ए की कमी
Code: 
     A    B C D
(a)  2    1 3 4
(b)  2    3 4 1
(c)  1    2 3 4
(d) 2    4 3 1

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sol.The deficiency of iodine causes goiter in which the neck becomes thicker. Anemia is caused by iron deficiency. Vitamin A & B are useful to prevent night blindness and beri-beri respectively.
Q12. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists: 
सूची-II के साथ सूची-I का मिलान करें और सूची के नीचे दिए गए कोड से सही उत्तर का चयन करें:
List I (Disease)  List II (Causes)   
सूची I (रोग) सूची II (कारण)
A. Khaira/खैरा 1. Vitamin C deficiency /विटामिन सी की कमी
B. Anaemia/एनीमिया 2. Iodine deficiency /आयोडीन की कमी
C. Goitre/गोइटर 3. Iron deficiency/लौह की कमी
D. Scurvy /रक्तरोग 4. Zinc deficiency/जिंक की कमी

Code/कोड: 
    A   B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1  
Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Correctly matched list-
        Khaira Zinc deficiency
       Anaemia Iron deficiency
       Goitre          – Iodine deficiency
       Scurvy Vitamin C deficiency 
Q13. Karnal Bunt is a disease of:  
करनाल बंट एक बीमारी है:
(a) Barley crop/जौ फसल
(b) Wheat crop/गेहूं फसल
(c) Bajra crop/बाजरा फसल
(d) Jowar crop/ज्वार फसल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Karnal Bunt is a fungal disease caused by the smut fungus Tilletia indica. If affects the quality of wheat. It was first reported in 1931, infecting wheat growing near the city of Karnal, Haryana.

Q14. ‘Super rice’ was developed by  
‘सुपर राइस’ विकसित किया गया था:
(a) M.S Swaminathan/एमएस स्वामिनाथन
(b) G.S. Khush/जीएस खुश
(c) N.E. Borlog/एन.ई. बोर्लोग
(d) P.K. Gupta/पी.के. गुप्ता

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Super rice’ was develope by Gurdev Singh Khush, a chief breeder at Philippines-based Rice Research Institute (RRI).

Q15.What is arthroplasty in surgery: 
एक सर्जरी में संधिसंधान क्या है:
(a) Open heart surgery / ओपन-हार्ट सर्जरी
(b) Kidney transplant / किडनी प्रत्यारोपण
(c) Hip-joint replacement / हिप- जॉइंट रिप्लेसमेंट
(d) Blood transfusion / रक्त – संक्रामण

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hip arthroplasty or hip-joint replacement surgery involves replacing components of the hip-joint with a synthetic implant, to repair the damaged part that is causing pain. In a total hip replacement, both the thigh bone (femur) and the socket are replaced with synthetic implant materials. 

 
                 

RRB-JE