Access to All SSC Exams Courses! Buy Now

Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 25th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.

Q1. What is Vermiculture? 
वर्मीकल्चर क्या है?
(a) The science of raising worms/कीड़े बढ़ाने का विज्ञान
(b) The science of studying animals/पशुओं का अध्ययन करने का विज्ञान
(c) The science of studying fishes/मछलियों का अध्ययन करने का विज्ञान
(d) The science of killing worms/कीड़े मारने का विज्ञान
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Vermiculture is the process of managing and cultivating earthworms. Earthworms can help turning organic waste into nutrient-rich soil for your garden.

Q2. The study of Gerontology, is related to which of the following? 
गेरोंटोलोजी का अध्ययन, निम्नलिखित में से किस से संबंधित है?
(a) Child infant/बाल शिशु
(b) Female/महिला
(c) Disease of skin/त्वचा की बीमारी
(d) Old age/वृद्धावस्था

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The scientific study of old age, the process of aging and the particular problems of old people is called Gerontology. 

SSC CGL 2018: All New Updates

Q3. Genetics deals with- 
आनुवंशिकी किससे संबंधित है –
(a) Mendel’s laws/मेंडल का नियम
(b) Organic evolution/कार्बनिक विकास
(c) DNA structure/डीएनए संरचना
(d) Heredity and variations/आनुवंशिकता और विविधता

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Genetics is the study of genes, heredity and genetic variation in living organisms. 

Q4. Dinosaurs were: 
डायनासोर क्या थे:
(a) Cenozoic reptiles/सेनोोजोइक सरीसृप
(b) Mesozoic birds/मेसोजोइक पक्षी
(c) Paleozoic amphibians/पेलियोजोइक उभयचर
(d) Mesozoic reptiles/मेसोस्ज़ोइक सरीसृप

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Mesozoic Era is the age of the dinosaurs and lasted almost 180 million years from approximately 250 to 65 million years ago. This era includes three well known periods, called the Triassic, Jurassic and Cretaceous periods. 


Q5. Poison gland of snakes is homologous to- 
सांपों की जहर ग्रंथि को किसके अनुकूल है –
(a) Electric organ of fishes/मछलियों के विद्युत अंग
(b) Stings of rays/कीड़ो के डंक
(c) Sebaceous glands of mammals/स्तनधारियों की वसामय ग्रंथियां
(d) Salivary gland of vertebrates/ कशेरुकी की लार ग्रंथि

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Poison gland of snakes is homologous to salivary glands of vertebrates. Snake venom is actually the refined from of its saliva.


Q6. Desert plants are generally- 
रेगिस्तान पौधों आम तौर पर किस प्रकार के होते हैं –
(a) Viviparous/विविपेरस
(b) Succulent/रसदार
(c) Herbaceous/हरबसौस
(d) Heterophyllous/हिटरोफिलस

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. A succulent is a plant that stores water for times when water is not available to it. Succulent plants are generally found in arid environments such as deserts and semi-deserts. 


Q7. The food conducting tissue of a plants is 
पौधों का भोजन बनाने वाला ऊतक है –
(a) Phloem /फ्लोएम
(b) Xylem /ज़ाइलम
(c) Parenchyma /परेंगकिम
(d) Collenchyma /कोलेंकिम 
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Phloem transports food from the leaves to the rest of the plant while xylem transport water and solutes from leaves.
Q8. The heat treatment applied to milk to stabilize and to remove disease causing bacteria is called as –
दूध का स्थायीकरण करने के लिए उबाला जाता है ताकि जीवाणु के कारण होने वाली बीमारी को दूर किया जा सके, उसे कहते हैं:
(a) Pasteurization /पाश्चरराइजेशन
(b) Fermentation /किण्वन
(c) Coagulation /स्कंदन
(d) Homogenization /होमोजीनाइजेशन
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Pasteurization is the heat-treatment process that destroys pathogenic microorganisms in certain foods and beverages. It is named after the French scientist Louis Pasteur.It is used to stabilize and remove disease from milk.
Q9. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is –
कोकरोच पानी में जीवित नहीं रह सकता क्योंकि इसका श्वसन अंग होता है –
(a) Gill /गिल
(b) Trachea /ट्रेचिया
(c) Book lung /बुक लंग
(d) Pulmonary sac /पुल्मोनरी सैक
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is trachea.


Q10. Which of the following is an egg laying mammal?
निम्नलिखित में से कौन अंडे देने वाले स्तनपायी है?
(a) Bat /चमगादड़
(b) Leafy-Ant eater /पत्तेदार-चींटी खानेवाला
(c) Whale /व्हेल
(d) Spiny Ant-eater /नुकिली-चींटी खानेवाला
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Spiny ant-eater is an egg laying mammal.

Q11. Scurvy (bleeding of gums) is caused by the deficiency of which vitamin?
स्कर्वी (मसूड़ों में खून) किस विटामिन की कमी के कारण होता है
(a) Vitamin K/ विटामिन K
(b) Vitamin B2/ विटामिन B2
(c) Vitamin C/ विटामिन C
(d) Vitamin A/ विटामिन A
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol.Scurvy is caused due to deficiency of Vitamin C.
Q12. Tuberculosis is caused by a 
तपेदिक किसके कारण होता है?
(a) Bacterium/जीवाणु
(b) Virus /वाइरस
(c) Fungus /कवक
(d) Protozoa/प्रोटोजोआ
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol.Tuberculosis (TB) is an infectious disease usually caused by the bacterium Mycobacterium tuberculosis (MTB). It generally affects the lungs, but can also affect other parts of the body.


Q13. Which is the oldest organism on the earth ?
पृथ्वी पर सबसे पुराना जीव कौन सा है?
(a)Blue green Algae/नीले हरे शैवाल
(b)Amoeba/अमीबा
(c)Fungi/कवक
(d)Euglena/यूग्लेना
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Blue green Algae are the oldest organism on the earth.
Q14. Name the source from which Aspirin is produced?
किस स्रोत से एस्पिरिन का उत्पादन होता है?
(a) Willow bark/विलो की छाल
(b) Oak Tree/ ओक  का पेड़
(c) Acacia/बबूल
(d) Eucalyptus/युकलिप्टुस
Show Answer
S14.Ans.(d)
Sol.Normal huaman blood pressure is 120/80.

Q15. Which of the following are longest cells of human body?
निम्नलिखित में से कौन सी मानव शरीर की सबसे लंबी कोशिकाएं हैं?
(a) Pancreatic cells /अग्नाशयी कोशिकाएं
(b) Epethelial cells/उपकला कोशिकाएं
(c) Nerve cells/तंत्रिका कोशिकाएं   
(d) Epidermal cells/अधिचर्मिक कोशिकाएं
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. The longest cells in the human body are nerve cells. The longest cells in the human body are the nerve cells whose cell bodies are located in the base of spinal cord and whose axons run down to the ends of toes.