Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 18th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.

Q1. Contraction of heart is also known as
हृदय के संकुचन को _______ के रूप में भी जाना जाता है.
(a) Systole / सिस्टोल
(b) Aristotle/ ऐरिस्टोले
(c) Diastole/डिस्टोले
(d) Lub/लुब

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Diastole is that part of the cardiac cycle during which the heart refills with blood after the emptying done during systole which is also known as contraction.

Q2. Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?
आजादीरचता इंडिका निम्नलिखित में से किसका वनस्पति नाम है?
(a) Rose plant /गुलाब का पौधा
(b) Apple tree /सेब का पेड़
(c) Neem /नीम
(d) Mango /आम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Azadirachta indica is botanical name of neem. It is a multipurpose tree that is highly popular in India, where it provides food and insecticide, and is used for its great number of ethnomedicinal properties.

Q3. Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion?
निम्न में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट पाचन का मुख्य अंत उत्पाद है?
(a) Fats /वसा
(b) Lipids /लिपिड्स
(c) Glucose /ग्लूकोज
(d) Cellulose /सेलूलोज़

Show Answer
Ans.(c)
Sol. End products of digestion of carbohydrates are Glucose, fructose and galactose.

Q4. Which of the following glands is a source of the enzyme Ptyalin? 
निम्नलिखित में से कौन सी ग्रंथि एंजाइम ट्यालिन का स्रोत है? 
(a)Pancreas/ अग्न्याशय
(b)Thyroid Gland/ थायराइड ग्रंथि
(c) Pituitary Gland/ पीयूष ग्रंथि
(d) Salivary Glands/ लार ग्रंथि

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Salivary gland is a source of enzyme Ptyalin. The enzyme ptyalin ,or salivary amylase acts on starches and converts them to maltose. It helps in the predigestion of starches.



Q5. Which of the following is not true about Pteridophyta?
निम्नलिखित में से कौन सा पेटिडोफायटा के बारे में सही नहीं है?
(a) Dominant phase is sporophytes/प्रमुख चरण स्पॉर्फ़ाइट है
(b) Main plant body is diploid/मुख्य प्लांट बॉडी राजनयिक है
(c) Seeds are present/बीज मौजूद हैं
(d) Flowers are absent/फूल अनुपस्थित हैं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pteridophyte are vascular plants i.e., plants with xylem and phloem, that reproduce and disperse via spores. They are seedless, vascular cryptogams.



Q6. The largest dolphin species is the orca, also called as ________.
सबसे बड़ी डॉल्फ़िन प्रजाति ओर्का है, जिसे ________ भी कहा जाता है.
(a) Bottle Nose/बोटल नोज
(b) Baiji/बैजी
(c) Killer whale/किलर व्हेल
(d) Tucuxi/टूकुक्सी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Orcas dolphin is also known as killer whales are the largest member of the dolphin family  


Q7. The fat digesting enzyme Lipase is secreted by which of the following
वसा पाचन एंजाइम लिपेज निम्न में से किसके द्वारा स्रावित होता है?
(a) Kidneys /गुर्दा
(b) Pancreas /अग्न्याशय
(c) Large Intestine /बड़ी आंतें
(d) Liver /जिगर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lipase is an enzyme in the body uses to break down fats in food so they can be absorbed in the intestines. Lipase is produced in the pancreas, mouth, and stomach.
Q8. The arrangement of leaves on an axis or stem is called
अक्ष या स्टेम पर पत्तियों की व्यवस्था को कहा जाता है:
(a) Phyllotaxy /फाइलोटैक्सी
(b) vernation /वेर्नेशन
(c) venation /वेनैशन
(d) phytotaxy /फाइटोटोक्सी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The pattern of arrangement of leaves on the stem is called Phyllotaxy. As a stem grows at its apex, new leaf buds form along the stem by a highly controlled developmental process.
Q9. The study of Cells is also known as
कोशिकाओं के अध्ययन को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Cytology /साईटोलोजी
(b) Physiology /फिजियोलॉजी
(c) Nucleology /न्यूक्लोलॉजी
(d) Cellology /सेलोलॉजी
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Cell biology or Cytology is the branch of biology that studies the different structures and functions of the cell.


Q10. Which compound is used in Anti-malarial drug?
मलेरिया रोधी दवा में कौन सा यौगिक प्रयोग किया जाता है?
(a) Aspirin/ एस्पिरिन
(b) Neosporin/निओस्प्रिन
(c) Chloroquin/क्लोरोकुइन
(d) Antacid/एंटासिड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Antimalarial medications, also known as antimalarials, are designed to prevent or cure malaria. Chloroquin is used in Anti-malarial drug.

Q11. Which of these is not a macronutrient for Plants?
इनमें से कौन सा पौधों के लिए एक मैक्रोन्यूट्रेंट नहीं है
(a) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(b) Phosphorus/ फास्फोरस
(c) Potassium/ पोटैशियम
(d) Chlorine/ क्लोरीन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, and sulfur are the macronutrients in plants.
Q12. Name the respiratory organs of insects
कीटो के श्वसन अंग का क्या नाम है
(a) Skin/ त्वचा
(b) Body Surface/ शारीरिक सतह
(c) Gills/ गलफड़ा
(d) Tracheae/ ट्रेकिआ
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Insects have a system of tubes, called tracheae, instead of lungs.


Q13. What does Trypsin do?
ट्रिप्सिन क्या करता है?
(a) Breaks down Carbohydrates/कार्बोहाइड्रेट को तोड़ता है
(b) Synthesizes proteins/प्रोटीन संश्लेषित करता है
(c) Breaks down fats/वसा को तोड़ता है
(d) Breaks down proteins/प्रोटीन को तोड़ता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Trypsin is one of the three principal digestive proteinases. Trypsin acts with the other proteinases to break down dietary protein molecules to their component peptides and amino acids.
Q14. Name the source from which Aspirin is produced?
किस स्रोत से एस्पिरिन का उत्पादन होता है?
(a) Willow bark/विलो की छाल
(b) Oak Tree/ ओक  का पेड़
(c) Acacia/बबूल
(d) Eucalyptus/युकलिप्टुस
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The ancient Egyptians used Willow bark to produce aspirin as a remedy for aches and pains. 
Q15.Cannis Familiaris is the scientific name of –
कैनस फेमिल्लारिस का वैज्ञानिक नाम है
(a) Cat/बिल्ली
(b) Dog/कुत्ता
(c) Fox/लोमड़ी
(d) Wolf/भेड़िया
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cannis Familiaris is the scientific name of Dog.