Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 23rd August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Which is the anti-coagulant substance in blood?
रक्त में एंटी-कॉगुलेंट पदार्थ कौन सा है?
(a) Fibrinogen/ फाइब्रिनोजेन
(b) Heparin/ हेपरिन
(c) Thrombin/ थ्रोम्बिन
(d) Globin/ ग्लोबिन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Heparin is also known as unfractionated heparin, is medication which is used as an anticoagulant.

Q2. Which one of the following cells produce antibodies?
निम्नलिखित कोशिकाओं में से कौन सा एंटीबॉडी उत्पन्न करता है?
(a) Eosinophil/इयोस्नोफिल्स
(b) Monocyte/ मोनोसाईट
(c) Basophil/ बेसोफिल
(d) Lymphocytes/ लिम्फोसाइटस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Antibodies are produced by specialized white blood cells called lymphocytes.

Q3. Arthritis is caused by the deposition of which “of the following” in the joints of the body?
आर्थराइटिस शरीर के जोड़ों में “निम्नलिखित में से”_______ के जमा होने के कारण होता है?
(a) Urea/ यूरिया
(b) Uric acid/ यूरिक एसिड
(c) Albumin/ एल्बुमिन
(d) Cholesterol/ कोलेस्ट्रॉल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Arthritis is caused by deposition of uric acid crystals (mono-sodium urate) in joints and fluids within the body gout, is a painful form of arthritis.

Q4. Which of the following parasites is responsible for 65% of the cases of malaria in India?
भारत में मलेरिया के 65% मामलों के लिए निम्नलिखित में से कौन सा परजीवी जिम्मेदार है?
(a) P. malariae/ पी. मलेरी
(b) P. vivax/ पी. वैवाक्स
(c) P. falciparum/ पी. फाल्सीपेरम
(d) P. Ovale/ पी. ओवले

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Plasmodium vivax is a protozoan parasite and a human pathogen, the most frequent and widely distributed cause of recurring malaria. P. vivax is one of the five species of malaria parasites that is responsible for 65% cases of malaria in India.



Q5. The radio isotope used in the detection of cancer is
कैंसर के पता लगाने में इस्तेमाल किया जाने वाला रेडियो आइसोटोप कौन सा है?
(a) Cobalt – 60/कोबाल्ट-60
(b) Cesium-28/ सीज़ियम-28
(c) Sodium – 24/ सोडियम-24
(d) Carbon – 14/ कार्बन-14

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Cobalt-60 is used to treat cancer and carbon -14 is used to date organic material. Arsenic -74 tracer is used to detect the presence of tumours, Sodium -24 tracer is used to detect the presence of blood clots and Iodine-131 tracer is used to study the activity of the thyroid gland.



Q6. The poison of honey bee is?
मधुमक्खी का जहर कैसा होता है?
(a)Acid/एसिड
(b)Saltish/ नमकीन
(c)Alkaline/ क्षारीय
(d)Vitamin/विटामिन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bee stings differ from insect bites, and the venom or toxin of stinging insects is quite different. In particular, bee stings are acidic, whereas wasp stings are alkali, so the body’s reaction to a bee sting may 8be very different than to that of a wasp sting.


Q7. Which of the following increases the rate of heart beat?
निम्नलिखित में से क्या दिल की धड़कन की दर में वृद्धि करता है?
(a) Peripheral nerves/ परिधीय तंत्रिका
(b) Sympathetic nerves/ सिम्पेथेटिक तंत्रिका
(c) Parasympathetic nerves/ पैरासिम्पेथेटिक तंत्रिका
(d) Cranial nerves/ कपाल तंत्रिका 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The sympathetic nervous system (SNS) controls the body’s responses to a perceived threat and is responsible for the “fight or flight” response. Sympathetic nerve increases rate of heart beat.
Q8. The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease ________
नियासिन-ऐ विटामिन B जटिल समूह की कमी के कारण कौन सा रोग होता है?
(a) Marasmus/सूखा रोग
(b) Pellagra/ पॅलाग्रा
(c) Rickets/ रिकेट्स
(d) Night-blindness/ रतौंधी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A vitamin B3 niacin deficiency is attributed to causing the disease called pellagra, which is usually seen in poverty stricken areas or in those with alcoholism. Pellagra symptoms include weak muscles, digestive problems, and skin inflammation and irritation.
Q9. Algal bloom results from –
अल्गल ब्लूम किस कारण होता है?
(a) Global warming/ ग्लोबल वॉर्मिंग
(b) Salination/ सैलिनेशन
(c) Eutrophication/ यूत्रोफिकेशन
(d) Biomagnification/ बायोमैग्नीफ़िकेशन 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Eutrophication is one of the most widespread environmental problems of inland waters, and is their unnatural enrichment with two plant nutrients, phosphorus and nitrogen. One important result of lake and reservoir enrichment is increased growth of microscopic floating plants, algae, and the formation of dense mats of larger floating plants such as water hyacinths and Nile cabbage.

Q10. If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?
यदि अपशिष्ट पदार्थ पेयजल के स्रोत को दूषित करते हैं, तो निम्नलिखित में से कौन सी बीमारियां फैल जाएंगी?
(a) Scurvy/ स्कर्वी
(b) Typhoid/ टाइफाइड
(c) Malaria/ मलेरिया
(d) Anaemia/ एनेमिया
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Typhoid fever is an acute infectious illness associated with fever that is most often caused by the Salmonella typhi bacteria.It spread through contaminate the source of drinking water..

Q11. Symbiotic Bacteria responsible for the fixation of atmospheric nitrogen are present in –
सिम्बियोटिक बैक्टीरिया जो की वायुमंडलीय नाइट्रोजन के निर्धारण के लिए जिम्मेदार हैं कहाँ पाए जाते है?
(a) Peas/ मटर
(b) Wheat/ गेंहू
(c) Corn/ मक्का
(d) Oats/ जई
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Symbiosis is a relationship between two or more organisms that live closely together. Symbiotic Bacteria responsible for the fixation of atmospheric nitrogen are present in Peas.
Q12. Children especially in western countries who receive very little sunshine suffer from –
पश्चिमी देशों में बच्चे जो बहुत कम धूप प्राप्त करते हैं  वे किस रोग से पीड़ित होते हैं?
(a) Rickets/ रिकेट्स
(b) Dermatitis/डर्मेटाइटिस
(c) Scurvy/स्कर्वी
(d) Measles/ खसरा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Children especially in western countries who receive very little sunshine suffer from Rickets.
Q13. Companion cells are unique to?
सहयोगी कोशिका किस से विशिष्ट है?
(a) Bryophytes/ ब्रायोफाइट्स
(b) Pteridophytes/ टेरिडोफाइट
(c) Angiosperms/ ऐनजीओस्पर्म
(d) Gymnosperms/ जिम्नोस्पर्म
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The thin-walled, elongated, specialised parenchyma cells, which are associated with the sieve elements, are called companion cells. They are present only in angiosperms and are absent in pteridophytes and gymnosperms.
Q14. Lacrymal glands are situated in the?
लाक्र्य्मल ग्रंथियां कहाँ स्थित होती है?
(a) Palms/ हथेलियों
(b) Buccal cavity/ बक्कल कैविटी
(c) Eye orbit/ आई ऑर्बिट
(d) Stomach/ पेट 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lacrymal glands are situated in the Eye Orbit.
Q15. Which mosquito is the carrier of Zika virus?
ज़िका वायरस का वाहक कौन सा मच्छर है?
(a) Culex/ क्यूलेक्स
(b) Aedes/ एडीज
(c) Anopheles/ एनोफ़ेलीज़
(d) Culiseta/ कुलीसेटा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Zika virus disease is caused by a virus transmitted primarily by Aedes mosquitoes.

 
                 

RRB-JE