Biological Science Quiz For FCI Technical Exam 2015

1. Which of the following does not require external water for fertilization?
a) Mosses      
b) Ferns
c) Cycads      
d) Liverworts

2.The transfusion tissue is present in the _________ leaves.
a) Dryopteris
b) Cycas
c) Pinus
d) Cycas and Pinus
3. The natural cycling of carbon between the organisms and the environment is accomplished
through the process of 
a) Photosynthesis and respiration
b) Radiation and immigration
c) Fermentation and oxidation
d) Isolation and dispersal
4. Motile sperm cells are found in all the following except:
a) Cycas
b) Funaria
c) Pteris
d) Rhizopus
5. __________ is an example of symbiotic association of an organism.
a) Alage
b) Fungi
c) Bacteria
d) Root nodule of legume plant
6. __________ is the edible part of Pinus seed.
a) Pericap
b) Female gametophyte
c) Diploid perisperm
d) Endosprem
7.Quiescent centre is present in    
a) Root apex
b) Shoot apex
c) Vegetative apex
d) Flower apex
8.Tunica and Corpus organization occurs in
a) Root apex
b) Shoot apex
c) Cambium
d) Inter-calary meristems
9. _________ is an example of a free floating hydrophyte.
a) Eichhornia
b) Vallisneria
c) Nymphaea
d) Typha
10.Genes for antibiotic resitance are located in 
a) Chromosome DNA 
b) Plasmid
c) RNA        
d) Polymerase
Answer Key
1.(a)
2.(d)
3.(a)
4.(d)
5.(d)
6.(d)
7.(a)
8.(b)
9.(d)
10.(b) 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?