Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 17th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of side view?
एक बिंदु दूसरे चतुर्थांश में है, ऊर्ध्वाधर विमान से 15 यूनिट दूर, क्षैतिज विमान से 10 यूनिट और प्रोफ़ाइल विमान से 8 यूनिट दूर है। ऑर्थोग्राफिक प्रोजेक्शन खींचा गया है। फ्रंट व्यू के बिंदु से साइड व्यू तक की दूरी क्या है?
(a) 25
(b) 23
(c) 18
(d) 5

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Side view is obtained by turning the profile plane along the hinge with vertical parallel to vertical plane. Side view and front view have same distance from reference line. Sum of distances from the point to vertical plane and profile plane gives the following that is 15+8 = 23 units.

Q2. The concept of ecological niche was first introduced by  
पारिस्थितिक आला की अवधारणा सबसे पहले किसके द्वारा प्रस्तावित की गई थी?
(a) C.C. Park / सी.सी. पार्क
(b) E.P. Odum/ ई. पी. ओदुम
(c) J. Grinnell / जे. ग्रिनेल
(d) G.E. Hutchinson / जी.ई. हचिंसन

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Joseph Grinnell was the first person to introduce the concept of ecological niche use in his 1917 paper titled “The niche relationships of the California Thrasher”.

Q3. Biotic component of the environment does not include  
पर्यावरण के जैविक घटक में क्या शामिल नहीं है?
(a) soil system / मृदा प्रणाली
(b) animal system / पशु प्रणाली
(c) micro-organism system / सूक्ष्म जीव प्रणाली
(d) plant system/ पौधा प्रणाली

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Biotic component of the environment does not include soil system as it is a non-biotic (non-living) component. Animal system, Plant system and microorganism system are part of biotic (living) component.

Q4. What is the high-speed memory between the main memory and the CPU called?
मुख्य मेमोरी और CPU के बीच हाई-स्पीड मेमोरी क्या कहलाती है?
(a) Register Memory/ रजिस्टर मेमोर
(b) Cache Memory/ कैश मेमरी
(c) Storage Memory / स्टोरेज मेमोरी
(d) Virtual Memory/ अप्रत्यक्ष स्मृति

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. It is called the Cache Memory. The cache memory is the high-speed memory between the main memory and the CPU.

Q5. Whenever the data is found in the cache memory it is called as _________
जब भी डेटा कैश मेमोरी में पाया जाता है तो इसे _________ कहा जाता है
(a) HIT
(b) MISS
(c) FOUND
(d) ERROR

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Whenever the data is found in the cache memory, it is called as Cache HIT. CPU first checks in the cache memory since it is closest to the CPU.

Q6. A book is kept on the surface of a table. If the gravitational pull of the earth on the book is the force of action, then the force of reaction is exerted by  
एक टेबल की सतह पर एक किताब रखी जाती है। यदि पुस्तक पर पृथ्वी का गुरुत्वाकर्षण बल, कार्रवाई का बल है, तो प्रतिक्रिया का बल किस से प्रभावित होता है 
(a) the book on the table / मेज पर किताब
(b) the book on the earth /पृथ्वी पर किताब
(c) the table on the book/ पुस्तक पर मेज़
(d) the table on the earth /पृथ्वी पर मेज़

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. According to Newton third Law of Motion, if the gravitational pull of the earth on the book is the force of action, then the force of reaction is exerted by the table on the book.

Q7. Which one of the following is correct? 
निम्नलिखित में से कौन सा सही है?
Lightning is formed, when 
बिजली बनती है, जब
(a) similar charges of electricity rush towards each other and then get repelled / बिजली के समान आवेश एक दूसरे की ओर बढ़ते हैं और फिर निष्कासित हो जाते हैं
(b) clouds strike against impurities in air and the friction burns up these impurities / बादल हवा में अशुद्धियों से टकराते हैं और घर्षण इन अशुद्धियों को जला देता है
(c) strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by intervening air / अलग-अलग बादलों में मजबूत विपरीत आवेश हस्तक्षेप करने वाली हवा प्रतिरोध को तोड़ते हैं
(d) water vapour produces electricity in the clouds / जल वाष्प बादलों में बिजली पैदा करता है 
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Heavier, negatively charged particles sink to the bottom of the cloud. When the positive and negative charges grow large enough, a giant spark – lightning – occurs between the two charges within the cloud. This is like a static electricity sparks you see, but much bigger.


Q8. Which one among the following is the correct order of power consumption for light of equal intensity?  
निम्नलिखित में से कौन समान तीव्रता के प्रकाश के लिए बिजली की खपत का सही क्रम है?
(a) CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb < Light emitting diode / CFL ट्यूब <फ्लोरोसेंट ट्यूब <तापदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड
(b) Light emitting diode < CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb / प्रकाश उत्सर्जक डायोड <CFL ट्यूब < फ्लोरोसेंट ट्यूब <तापदीप्त बल्ब
(c) CFL tube < Fluorescent tube < Light emitting diode < Incandescent bulb / CFL ट्यूब <फ्लोरोसेंट ट्यूब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड <तापदीप्त बल्ब
(d) Incandescent bulb < Light emitting diode < Fluorescent bulb < Light emitting diode < Fluorescent tube < CFL tube / तापदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड <प्रतिदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड < फ्लोरोसेंट ट्यूब < CFL  ट्यूब
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Light emitting diode < CFL tube < fluorescent tube < incandescent bulb.

Q9. When an electrical safety fuse is rated (marked) as 16 A, it means it  
जब एक विद्युत सुरक्षा फ्यूज को 16 A के रूप में मूल्यांकित (चिह्नित) किया जाता है, तो इसका मतलब है
(a) will not work if current is less than 16 A /यदि करंट 16 A से कम है तो काम नहीं करेगा
(b) has a resistance of 16 W / 16 W का प्रतिरोध है
(c) Will work if the temperature is more than 16°C / तापमान 16 ° C से अधिक होने पर काम करेगा
(d) will be blown (break) if current exceeds 16 A/ उड़ (टूट) जाएगा यदि करंट 16 A से अधिक हो

Show Answer
S9. Ans.(d)



Q10. At the time of short circuit, the current in the circuit  
शॉर्ट सर्किट के समय, सर्किट में करंट
(a) vary continuously / लगातार बदलता रहता हैं
(b) increases heavily/ बहुत अधिक बढ़ जाता है
(c) decreases substantially / काफी हद तक घट जाता है
(d) does not change / नहीं बदलता
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. A common type of short circuit occurs when the positive and negative terminals of a battery relate to a low-resistance conductor, like a wire. With a low resistance in the connection, a high current will flow, causing the delivery of a large amount of energy in a short period of time. 

You may also like to read: