Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 15th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of top view? / एक बिंदु दूसरे चतुर्थांश में है, ऊर्ध्वाधर विमान से 15 यूनिट दूर, क्षैतिज विमान से 10 यूनिट और प्रोफ़ाइल विमान से 8 यूनिट दूर है। ऑर्थोग्राफिक प्रोजेक्शन खींचा गया है। शीर्ष दृश्य के बिंदु से शीर्ष दृश्य की दूरी क्या है?
(a) 5
(b) 2
(c) 7
(d) 8

Show Answer
Ans.(c)
S1. Ans.(a)
Sol. As the point is in 2nd quadrant while drawing the projections the planes should rotate along the hinges such that the plane with top view overlaps the front view. So, the distance between them is difference of distances from respective planes that is 5 (15-10) here.

Q2. An ideal diode
एक आदर्श डायोड
(a) Should have zero resistance in the forward bias and zero resistance in the reverse bias/ फॉरवर्ड बायस में प्रतिरोध शून्य तथा रिवर्स बायस में प्रतिरोध शून्य होना चाहिए
(b) Should have infinite large resistance in the reverse bias / रिवर्स बायस में अनंत अधिक प्रतिरोध होना चाहिए
(c) Should have zero resistance in the forward bias and an infinitely large resistance in the reverse bias / फॉरवर्ड बायस में शून्य प्रतिरोध और रिवर्स बायस में एक असीम रूप से अधिक प्रतिरोध होना चाहिए
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. An ideal diode is a diode that acts like a perfect conductor when voltage is applied forward biased and like a perfect insulator when voltage is applied reverse biased. So, when positive voltage is applied across the anode to the cathode, the diode conducts forward current instantly.

Q3. When will capacitor fully charged?
संधारित्र पूरी तरह से चार्ज कब होगा?
(a) When the voltage across its plates is half the voltage from ground to one of its plates/ जब इसकी प्लेटों में वोल्टेज, जमीन से इसकी प्लेटों से आधी वोल्टेज होती है
(b) When current through the capacitor is a 1/root2 time its value/ जब संधारित्र के माध्यम से धारा गुजरती है तो इसका मान 1/ मूल2 होता है
(c) When the supply voltage is equal to the capacitor voltage/ जब आपूर्ति वोल्टेज संधारित्र वोल्टेज के बराबर होता है
(d) Never/कभी नहीं

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. When the capacitor voltage is equal to the supply voltage the current stops flowing through the circuit and the charging phase is over.

Q4. What happens to the current flow in a fully charged capacitor?
एक पूरी तरह से चार्ज संधारित्र में, धारा प्रवाह का क्या होता है?
(a) Current flow stops/धारा प्रवाह रुक जाता है
(b) Current flow doubles/धारा प्रवाह दोगुना हो जाता है
(c) Current flow becomes half its original value/ धारा प्रवाह अपने वास्तविक मान का आधा हो जाता है
(d) Current flow becomes one-fourth its original value/ धारा प्रवाह अपने वास्तविक मान का एक चौथाई हो जाता है

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. When a capacitor is fully charged, it does not store any more charge. There is no change in charge with time. Current is the rate of change of charge, hence it becomes zero, or stops.

Q5. For very low frequencies, capacitor acts as ________
बहुत कम आवृत्तियों के लिए, संधारित्र ________ के रूप में कार्य करता है।
(a) Open circuit/ खुला परिपथ
(b) Short circuit/ लघु परिपथ
(c) Amplifier/ एम्पलीफायर
(d) Rectifier/रेक्टिफायर

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Capacitive impedance is inversely proportional to frequency. Hence at very low frequencies the impedance is almost infinity and hence acts as an open circuit and no current flows through it.

Q6. VDU stands for __________
वीडीयू का पूर्ण रूप है:
(a) Virtual Display Unit
(b) Visual Display Unit
(C) Virtual Detection Unit
(d) Visual Detection Unit

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. A Visual Display unit is also referred to as the monitor who basically is used to give the results or outputs to the user. It comprises of a cathode ray tube internally.

Q7. The devices that used to give single or multiple colored images and drawings are ____________
एकल या एकाधिक रंगीन चित्र और आरेख देने के लिए उपयोग किए जाने वाला उपकरण ____________ हैं।
(a) Monitors/मॉनीटर्स
(b) Printers/प्रिंटर्स
(c) Plotters/प्लोटर्स
(d) VDUs/वीडीयू
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Plotters are the devices which are used to give colored images. They use ink pens or ink jets for drawing. Pens of different colors and shades are used for shading and styling.

Q8.  Line Printers that print one line at a time are _________
लाइन प्रिंटर जो एक समय में एक लाइन प्रिंट करते हैं, _________ कहलाते हैं।
(a) Laser Printers/ लेज़र प्रिंटर्स
(b) Inkjet Printers/ इंकजेट प्रिंटर्स
(c) Drum Printers/ ड्रम प्रिंटर्स
(d) Chain Printers/ चैन प्रिंटर्स
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The drum printers have a solid cylindrical drum with characters embossed on its surface in the form of circular bands. It can only print a predefined set of characters.

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:  
सूची- I  के साथ सूची- II का मिलान करें और नीचे दिए गए कोड में से सही उत्तर चुनें:
     सूची- I        सूची- II
A. Acceleration/त्वरण 1. Joule/जूल
B. Electric current/विद्युत् प्रवाह 2. Newton second/न्यूटन सेकेंड
C. Work done/किया गया कार्य 3. Ampere/एम्पीयर
D. Impulse/संवेग 4. Meter per sec^2⁡./मीटर प्रति वर्ग सेकेण्ड 
Codes/कोड:  
     A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4  3 1 2
(d) 3 4 1

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. The unit of acceleration is meter per sec^2⁡. The unit of electric current is ampere. The unit of work done is joule. The unit of impulse is newton second. .


Q10. A real gas behaves as an ideal gas when?
एक वास्तविक गैस एक आदर्श गैस के रूप में कब व्यवहार करती है?
(a) Temperature approaches zero/तापमान शून्य तक पहुँच जाता है
(b) Pressure approaches zero/दाब शून्य तक पहुँच जाता है
(c) Both temperature and pressure approaches zero/तापमान और दाब दोनों शून्य तक पहुँच जाते हैं
(d) None of the mentioned/दिए गए में से कोई नहीं 
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. It is a property of gas.

You may also like to read: