Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 9th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. What is the next size of 210 mm x 297 mm in drawing papers?
ड्राइंग पेपर में 210 मिमी x 297 मिमी से अगला आकार क्या है?
(a) 148 mm x 210 mm
(b) 297 mm x 420 mm
(c) 420 mm x 594 mm
(d) 105 mm x 148 mm

Show Answer



Ans.(b)
Sol. 210 mm x 297 mm is A4 size, next one is A3 (297 mm x 420 mm), which came doubling along the width. And the next size is obtained by doubling the width i.e. A2 (420 mm x 594mm) and so on.

Q2. The Grade becomes ______ according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, 4B etc.
अक्षर B, 2 B, 3 B, 4 B आदि के सामने रखे गए आंकड़े के अनुसार ग्रेड ______ हो जाता है.
(a) harder/ कठोर
(b) lighter/ लाइटर
(c) darker/ गहरे रंग
(d) softer/ नरम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, 2H, 3H, and 4H etc. Similarly, the grade becomes softer according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, and 4B etc.

Q3. A point in 2nd quadrant is 12 units away from the horizontal plane and vertical plane 13 units away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from the side view and top view.
द्वितीय चतुर्थ भाग में एक बिंदु क्षैतिज तल से 12 यूनिट और ऊर्ध्वाधर तल से 13 यूनिट की दूरी पर है. 
दोनों प्रोफाइल तल से ऑर्थोग्राफिक प्रोजेक्शन बनाए जाते हैं. साइड व्यू और टॉप व्यू से दूरी ज्ञात करें.
(a) 25.6
(b) 25
(c) 17.69
(d) 13

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (12+13); front view and top view (12-12) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √ (252+02) = 25units.

Q4. What does MBR stand for?
MBR का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Main Buffer Register
(b) Memory Buffer Routine
(c) Main Buffer Routine
(d) Memory Buffer Register

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A memory buffer register (MBR) is the register in a computer’s processor, or central processing unit, CPU, that stores the data being transferred to and from the immediate access store. It contains the copy of designated memory locations specified by the memory address register.

Q5. The portion of the processor which contains the hardware required to fetch the operations is _______
प्रोसेसर का वह भाग जिसमें ऑपरेशन लागू करने के लिए आवश्यक हार्डवेयर होता है. उसे क्या कहा जाता है?
(a) Datapath/ डाटा पाथ
(b) Processor/ प्रोसेसर
(c) Control/कंट्रोल
(d) Output unit/ आउटपुट यूनिट

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Datapath contains the hardware required to fetch the operations. The control tells the data path what needs to be done.



Q6. What is the value of current if a 50C charge flows in a conductor over a period of 5 seconds?
यदि 50C चार्ज किसी सुचालक में 5 सेकंड की अवधि तक प्रवाहित होता है, तो करंट का मान क्या है?
(a) 5A
(b) 10A
(c) 15A
(d) 20A

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Current=Charge/Time. Here charge = 50c and time = 5seconds, so current = 50/5 = 10A.

Q7. What is the basic law that must be followed in order to analyze the circuit?
सर्किट का विश्लेषण करने के लिए किस मूल कानून का पालन किया जाना चाहिए?
(a) Newton’s laws/ न्यूटन के नियम
(b) Faraday’s laws/ फैराडे के नियम
(c) Ampere’s laws/ एम्पीयर के नियम
(d) Kirchhoff’s law/ किरचॉफ का नियम
Show Answer
 Ans.(d)
Sol. Kirchhoff’s laws, namely Kirchhoff’s Current Law and Kirchhoff’s Voltage law are the basic laws to analyze a circuit.


Q8. Which of the following statements are true?
निम्नलिखित कथनों में से कौन सा सत्य हैं?
(a) Power is proportional to Voltage/ बिजली वोल्ट के आनुपातिक होती है
(b) Power is proportional to current/ विद्युत धारा के आनुपातिक होती है
(c) Neither of the statements are right/ दोनों कथन गलत है
(d) Both the statements are right/दोनों कथन सही है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Power is proportional to both voltage and current. Hence both the options are right.

Q9. When the pH is between 5 and 10, the chlorine in the water acts as ______
जब pH 5 और 10 के बीच होता है, तो पानी में क्लोरीन ______ के रूप में कार्य करता है.
(a) Hypochlorous acid/ हाइपोक्लोरस तेजाब
(b) Hypochlorite ions/ हाइपोक्लोराइट आयन
(c) Molecular chlorine/ आणविक क्लोरीन
(d) Hypochlorous acid hypochlorite ions/ हाइपोक्लोरस एसिड हाइपोक्लोराइट आयन

Show Answer
 Ans.(d)
Sol. When the pH is between 5 and 10, the chlorine in the water acts as hypochlorous acid and hypochlorite ions. As pH increases, the concentration of hypochlorous acid decreases while of hypochlorite ions increases.



Q10. Chlorine which gets consumed in the oxidation of impurities before disinfection is
क्लोरीन जो कीटाणुशोधन से पहले अशुद्धियों के ऑक्सीकरण में भस्म हो जाता है. वह- 
(a) Free chlorine/ क्लोरीन मुक्त
(b) Residual chlorine/ अवशिष्ट क्लोरीन
(c) Chlorine demand/ क्लोरीन की मांग
(d) Residual demand/ अवशिष्ट मांग
Show Answer

Ans.(c)
Sol. Chlorine has the oxidizing power which oxidizes organic and inorganic impurities present in water and the amount of chlorine, which gets consumed before disinfection is called as chlorine demand

You may also like to read: