Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 7th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Effort is प्रयास ___________ है
(a) An inclined plane wrapped around a rod / झुका हुआ समतल एक छड़ी के चारों ओर लिपटा हुआ
(b) A unit used for measuring force /बल को मापने के लिए प्रयुक्त एक इकाई
(c) How far an object moves in a certain amount of time /एक निश्चित समय में कोई वस्तु कितनी दूर तक चलती है
(d) The force applied to a simple machine / एक साधारण मशीन पर प्रयुक्त बल

Show Answer


Ans.(d) 

Q2. A line AB is on the vertical plane of projection planes, which view from the following gives the actual length of the line AB? एक रेखा AB प्रक्षेप समतल के ऊर्ध्वाधर समतल पर है, निम्नलिखित में से कौन सा दृश्य रेखा AB की वास्तविक लंबाई बताता है?
(a) Front view सामने का दृश्य
(b) Top view शीर्ष दृश्य
(c) Side view एक ओर का दृश्य
(d) Isometric view त्रिसमलम्बाक्ष दृश्य

Show Answer
 Ans.(a)
Sol. Any line that lie or parallel to any of plane in projection planes the true length will be found at view which drawn on to that plane that is here the line is in vertical plane so the view which fall on vertical plane gives the true length which is other than front view.

Q3. The only language which the computer understands is ______________ केवल वह भाषा जिसे कंप्यूटर समझ सकता है ________
(a) Assembly Language कोडांतरण भाषा
(b) Binary Language बाइनरी भाषा
(c) BASIC बेसिक
(d) C Language सी भाषा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Computer understands only binary language which is written in the form of 0s & 1s. A computer can understand assembly language, but an assembler is required which converts the assembly language to binary language. Similarly, for understanding high level languages, compilers/interpreters are required.

Q4. The smallest unit of data in computer is ________________    कंप्यूटर में डेटा की सबसे छोटी इकाई  ________________ है।
(a) Byte बाइट
(b) Nibble निबल
(c) Bit बिट
(d) KB केबी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A bit is defined as the smallest unit of data in a computer system. It is used as a short form of Binary Digit. A bit can have only two values 0 or 1. A nibble comprises of 4 bits; a byte is a collection of 8 bits whereas KB (Kilobyte) is equal to 1024 bytes.

Q5. Thickness of the Ozone layer is measured in……… ओज़ोन परत की मोटाई ________ में मापी जाती है ।
(a) Db(Decibel) डीबी (डेसीबल)
(b) DU (Dobson Unit) डीयू (डॉबसन यूनिट)
(c) PPB पीपीबी
(d) PPM पीपीएम

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A Dobson unit is the most basic measure used in ozone research. One Dobson Unit (DU) is defined to be 0.01 mm thickness at STP (standard temperature and pressure). Ozone layer thickness is expressed in terms of Dobson units, which measure what its physical thickness would be if compressed in the Earth’s atmosphere.



Q6. One nibble is equivalent to how many bits? एक निबल कितनी बिट्स के बराबर होता है?
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 1

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A nibble is defined as a unit of data which comprises of 4 binary digits or half of 8-bit byte. Therefore, 1 nibble = 4 bits. A bit is the smallest unit of data in a computer system. A byte = 8 bit, therefore, half of a byte=4 bits=a nibble.

Q7.  A 50 kg man with 20 kg load on his head climbs up 20 steps of 0.25m height each. The work done in climbing is-  50 किलोग्राम का एक व्यक्ति अपने सिर पर 20 किलोग्राम का भार रखकर, 20 कदम जो कि प्रत्येक  0.25m  के हैं, ऊपर जाता है। ऊपर जाने में किया गया कार्य है- 
(a) 5J           5J
(b) 350J        350J
(c) 100J        100J
(d) 3430J       3430J
Show Answer
 Ans.(d)
Sol. Total mass = (50 + 20) = 70 kg.
Total height = 20 × 0.25 = 5m
∴ Work done = mgh = 70 × 9.8 × 5 = 3430 J


Q8. If force and displacement of a particle in direction of force are doubled. Work should be- यदि किसी कण का बल और विस्थापन, बल की दिशा में दोगुने हैं तो कार्य होगा- 
(a) Double        दोगुना
(b) 4 times         चारगुना
(c) Half           आधा
(d) ¼ times        ¼ गुना
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Work = Force × Displacement
If force and displacement both are doubled then work would be four times. 

Q9. Electric iron uses wires of alloy as  विद्युत इस्त्री में मिश्रधातु के तार किस रूप में प्रयोग होते हैं?
(a) they do not oxidize at high temperatures वे उच्च तापमान पर ऑक्सीकरण नहीं करते हैं
(b) they do not burn at high temperatures वे उच्च तापमान पर नहीं जलते हैं
(c) both (a) and (b)                (a) और (b) दोनों
(d) neither (a) nor (b)              न तो (a)और न ही (b)

Show Answer
 Ans.(c)



Q10. Parameters of electricity supply in India are   भारत में विद्युत आपूर्ति के मापदंड हैं
(a) Potential Difference of 220 V, Frequency of 50 hertz and Current Rating of 5A/15A   220 V का विभवातंर, 50 हर्टज़ की आवृति और 5A/15A  की विद्युत रेटिंग 
(b) Potential Difference of 150 V, Frequency of 40 hertz and Current Rating of 40      150 V का विभवातंर,   40 हर्टज़ की आवृति और 40 A की विद्युत रेटिंग
(c) Potential Difference of 220 V, Frequency of 60 hertz and Current Rating of 15A   220 V का विभवातंर,  60 हर्टज़ की आवृति और  15A की विद्युत रेटिंग
(d) Potential Difference of 220 V, Frequency of 40 hertz and Current Rating of 5 A  220 V का विभवातंर,   40 हर्टज़ की आवृति और    5 A की विद्युत रेटिंग 
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Parameters of electricity supply are different in different countries. In India they are: 
Potential Difference of 220 V, Frequency of 50 hertz and Current Rating of 5A/15A. 

You may also like to read:

 

holi