Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 18th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A point in 2nd quadrant is 10 cm away from the vertical plane and 15 cm away from the horizontal plane, orthographic projections are drawn. What is the distance from a side view of point to line of vertical reference?
एक बिंदु दूसरे चतुर्थांश में ऊर्ध्वाधर सतह से 10 यूनिट दूर और क्षैतिज सतह से 15 यूनिट दूर है। ऑर्थोग्राफिक प्रोजेक्शन खींचा गया है। ऊर्ध्वाधर रेखा के संदर्भ में साइड व्यू की बिंदु से दूरी कितनी है?
(a) 10
(b) 15
(c) 25
(d) Can’t found/ज्ञात नहीं किया जा सकता

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Given the point is in 2nd quadrant. The distance from the side view of point to line of vertical reference will be the distance from the point to the vertical plane in plane of projection that is as given 10 cm.

Q2. The functions of execution and sequencing are performed by using ______________
निष्पादन और अनुक्रमण के कार्य ______________ का उपयोग करके किए जाते हैं
(a) Input Signals/ इनपुट सिग्नल
(b) Output Signals/ आउटपुट सिग्नल
(c) Control Signals/ नियंत्रण संकेत
(d) CPU

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Sequencing followed by the process of execution is performed by the Control signals. Sequencing is traversing each operation whereas execution causes the performance of each operation.

Q3. What does PC stand for?
PC का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Program Changer
(b) Program Counter
(c) Performance Counter
(d) Performance Changer

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The Program counter contains the address of the next instruction which is to be fetched by the control unit.

Q4. The hockey stick graph indicates
हॉकी स्टिक ग्राफ क्या इंगित करता है ?
(a) increase in population / जनसँख्या वृद्धि
(b) increase in urban areas / शहरी क्षेत्रों में वृद्धि
(c) increase in sea level / समुद्र के स्तर में वृद्धि
(d) increase in global temperature / वैश्विक तापमान में वृद्धि

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The “hockey stick” graph shows the average global temperature over the past several 1,000 years. 

Q5. Which of the following groups of gases contribute to the ‘Green House Effect’? 
निम्नलिखित में से कौन सा गैस समूह ‘ग्रीन हाउस प्रभाव’ में योगदान देता है? 
(a) Ammonia and Ozone / अमोनिया और ओजोन
(b) Carbon mono-oxide and Sulphur di-oxide / कार्बन मोनोऑक्साइड और सल्फर डाइऑक्साइड
(c) Carbon tetrafluoride and Nitrous oxide / कार्बन टेट्रफ्लुओराइड और नाइट्रस ऑक्साइड
(d) Carbon dioxide and Methane/ कार्बन डाइऑक्साइड और मीथेन

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The most abundant greenhouse gases in Earth’s atmosphere are:
Water vapor (H_2 O), Carbon dioxide (CO_2 ), Methane (CH_4 ), Nitrous oxide (N_2 O), Ozone (O_3) and CFCs.



Q6. Which of the following substances has greatest specific heat? 
निम्नलिखित में से किस पदार्थ में सबसे अधिक विशिष्ट ऊष्मा होती है?
(a) Iron/ लोहा
(b) Water / पानी
(c) Copper/ तांबा
(d) Mercury / पारा

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The specific heat of water is 1 calorie/gram °C = 4.186 joule/gram °C which is higher than any other common substance. As a result, water plays a very important role in temperature regulation.

Q7. When temperature is gradually decreased the specific heat of substance is 
जब तापमान धीरे-धीरे कम होता है तो पदार्थ की विशिष्ट ऊष्मा _________ होती है.
(a) Decreased /घटती है
(b) Increased /बढती है
(c) Remain unchanged / कोई बदलाव नहीं
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. As the substance heats up, the average kinetic energy of the molecules increases. The collisions impart enough energy to allow rotation to occur. Rotation then contributes to the internal energy and raises the specific heat.

Q8. The leaning tower of Pisa does not fall because  
लीनिंग टावर ऑफ़ पीसा गिरता नहीं है क्योंकि-
(a) it is tapered at the top. /यह शीर्ष पर संकुचित है
(b) it covers a large base area. / यह एक बड़े आधार क्षेत्र को कवर करता है
(c) its centre of gravity remains at the lowest position. / इसका गुरुत्वाकर्षण केंद्र सबसे निचले स्थान पर रहता है
(d) the vertical line through the centre of gravity of the tower falls within the base. / टॉवर के गुरुत्वाकर्षण केंद्र के माध्यम से ऊर्ध्वाधर रेखा आधार के भीतर आती है
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. The center of gravity of a reject is the point at which there is an even dispraise of weight, and all the sides are equally balanced. In case of the leaning tower of Pisa. The vertical line drawn from the center of gravity passes through its base till today, and that is the reason that lower does not fall.

Q9. Consider the following statements and select the correct code. 
निम्नलिखित कथनों पर विचार करें और सही कोड का चयन करें 
Assertion (A): In our houses, the current in A.C. electricity line change direction 60 time per second.
अभिकथन (A): हमारे घरों में, A.C. विद्युत लाइन में धारा 60 बार प्रति सेकंड दिशा बदलती है।
Reason (R): The frequency of alternating voltage supplied is 50 Hz. 
कारण (R): आपूर्ति की जाने वाली वोल्टेज की आवृत्ति 50 हर्ट्ज है।
Codes: / कोड
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A. / A और R दोनों सत्य हैं और R, A की सही व्याख्या है
(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.  / A और R दोनों सत्य हैं, लेकिन R, A की सही व्याख्या नहीं है
(c) A is true, but R is false. / A सत्य है, लेकिन R असत्य है
(d) A is false, but R is true. / A गलत है, लेकिन R सत्य है

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. In our houses, the frequency of alternating voltage supplied is 50 Hz, i.e. 50 times per second. In America, frequency of A.C. line is 60 Hz.


Q10. A man inside an artificial satellite feels weightlessness because the force of attraction due to earth is 
एक कृत्रिम उपग्रह के अंदर एक व्यक्ति भारहीनता महसूस करता है क्योंकि पृथ्वी के कारण आकर्षण बल __________ है.
(a) zero /शून्य
(b) balanced by the force of attraction due to moon / चंद्रमा के कारण आकर्षण बल द्वारा संतुलित
(c) equal to centripetal force / अभिकेन्द्रीय बल के बराबर
(d) Non-effective due to particular design of the satellite/ उपग्रह के विशेष डिजाइन के कारण गैर-प्रभावी
Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. A man inside an artificial satellite feels weightless because the force of attraction due to earth i.e. g is zero. So, F=W=0 

You may also like to read:

     

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD