Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 16th January 2019

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Which of the following is true regarding the energy of an isolated system?
निम्नलिखित में से कौन सा एक पृथक प्रणाली की ऊर्जा के बारे में सत्य है?
(a) dQ≠0
(b) dW≠0
(c) E=constant
(d) All the mentioned/ सभी का उल्लेख है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. For an isolated system, dQ=dW=0 and hence, dE=0 by first law.

Q2. The specific heat of a substance at constant volume is defined as the rate of change of ___ with respect to ___
स्थिर आयतन पर किसी पदार्थ की विशिष्ट ऊष्मा को ___ के संबंध में ___ के परिवर्तन की दर के रूप में परिभाषित किया जाता है
(a) specific internal energy, temperature/ विशिष्ट आंतरिक ऊर्जा, तापमान
(b) work, pressure/काम, दबाव
(c) specific internal energy, pressure/ विशिष्ट आंतरिक ऊर्जा, दबाव
(d) heat, temperature/ ऊष्मा, तापमान

Show Answer
Ans.(a)
Sol. cv=∂u/∂T at constant volume.

Q3. The functions of execution and sequencing are performed by using ______________
निष्पादन और अनुक्रमण के कार्य ______________ का उपयोग करके किए जाते हैं
(a) Input Signals/ इनपुट सिग्नल
(b) Output Signals/ आउटपुट सिग्नल
(c) Control Signals/ नियंत्रण संकेत
(d) CPU

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Sequencing followed by the process of execution is performed by the Control signals. Sequencing is traversing each operation whereas execution causes the performance of each operation.

Q4. Brain of computer is ____________
कंप्यूटर का मस्तिष्क ____________ को कहा जाता है?
(a) Control unit/ नियंत्रण विभाग
(b) Arithmetic and Logic unit/ अंकगणितीय और तार्किक इकाई
(c) Central Processing Unit/ सेंट्रल प्रोसेसिंग यूनिट
(d) Memory/ स्मरणशक्ति

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The CPU is referred to as the brain of a computer. It consists of a control unit and the arithmetic and logic unit. It is responsible for performing all the processes and operations.

Q5. Who among the following gave the term ‘Nanotechnology’ and when? 
निम्नलिखित में से किसने ‘नैनो टेक्नोलॉजी’ शब्द दिया और कब?
(a) Richard Feynman, 1959 / रिचर्ड फेनमैन, 1959
(b) Noria Taniguchi, 1974 / नोरिया तानिगुची, 1974
(c) Eric Drexler, 1986 / एरिक ड्रेक्सलर, 1986
(d) Semolina, 1991 /सेमोलीना, 1991

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The term “Nano-technology” had been coined by Norio Taniguichi in 1974 to describe semiconductor processes involving control on the order of a nanometer (10^(-9) m).

Q6. Which of the following memories has the shortest access time? 
निम्नलिखित स्मरणशक्ति में से किसकी पहुंच सबसे कम है?
(a) Cache Memory / कैश मेमरी
(b) Magnetic Bubble Memory / मैग्नेटिक बबल मेमोरी
(c) RAM
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)

Q7. VIRUS stands for–
VIRUS का पूर्ण रूप है-
(a) Vital information Resource Under Seizure
(b) Vital Information Resource Under Siege
(c) Vital Information Under System
(d) Virus Information Recourse Under Siege
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Vital Information Resources Under Siege.

Q8. The concept of greenhouse gases was postulated by
ग्रीनहाउस गैसों की अवधारणा किस के द्वारा प्रस्तावित की गयी थी?
(a) C.C. Park / सी.सी. पार्क
(b) J.N.N. Jaffers /जे. एन. एन जफ्फेर्स
(c) Joseph Fourier / जोसेफ फूरियर
(d) L. Zobler / एल जोबलर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Joseph Fourier was a French mathematician and physicist. He is credited with the discovery of Greenhouse Effect. In 1827, he suggested that the Earth’s atmosphere might act as an insulator and retain the heat. Joseph Fourier is best remembered for his work on the flow of heat in the form of Fourier’s law.

Q9. The United Nations Convention on climate change ratified by more than 50 countries became effective on 
50 से अधिक देशों द्वारा जलवायु परिवर्तन पर संयुक्त राष्ट्र कन्वेंशन कब प्रभावी हुआ था?
(a) March 21, 1994 /मार्च, 21, 1994
(b) May 21, 1995 /मई, 21, 1995
(c) June 21, 1996 /जून, 21, 1996
(d) June 21, 1999 /जून, 21, 1999

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) entered into force on March 21, 1994. The Convention sets an ultimate objective of stabilizing atmosph0eric concentrations of greenhouse gases at safe levels. 


Q10. The greenhouse effect is mostly caused by  
ग्रीनहाउस प्रभाव ज्यादातर __________ के कारण होता है?
(a) Carbon dioxide in the atmosphere / वातावरण में कार्बन डाइऑक्साइड
(b) Infra-red radiation / इन्फ़रा रेड विकिरण
(c) Moisture in the atmosphere / वातावरण में नमी
(d) Ozone layer/ ओजोन परत
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Carbon dioxide is one of the major reasons for production of greenhouse gases in the atmosphere. 

You may also like to read: