Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II :31st December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Medium thickness, line-group of 2mm are not used for _________
2 मिमी की मध्यम मोटाई के रेखा -समूहों का उपयोग _________ के लिए नहीं किया जाता है।
(a) out lines/ आउट लाइन
(b) dotted lines/ बिंदूदार रेखाएँ
(c) cutting plane -lines/ प्लेन-कटिंग रेखाएं
(d) dimension lines/ आयाम रेखाएँ

Show Answer

S1. Ans(d)
Sol. Out lines, dotted lines and cutting plane-lines are drawn using 2mm thickness lines. Whereas center lines, section lines, dimension lines, extension lines, construction lines, leader lines, short break lines and long-break lines are drawn using 1mm thickness lines.

Q2. The line given below is used for____________
नीचे दी गई लाइन का उपयोग ____________ के लिए किया जाता है

(a) Long-break line/ लंबी-ब्रेक लाइन
(b) Cutting planes/ सतह को काटना
(c) Centroidal lines / केन्द्रक रेखाएँ
(d) Out lines of adjacent parts/ निकटवर्ती भागों की रेखाएँ

Show Answer
S2. Ans. (a)
Sol. Lines used to represent cutting planes is chain thin (narrow) with thick (wide) at the ends and at changing of position, lines used to represent centroidal lines and outlines of adjacent parts are chain thin double-dashed or long-dashed double-dotted (narrow).

Q3. While dimensioning a cylinder in the view where the true shape of the cylinder is not visible, which symbol is used to denote that it is a cylinder?
एक सिलेंडर को मापते समय जब सिलेंडर का असली आकार दिखाई नहीं देता है, यह एक सिलेंडर है यह संकेत करने के लिए किस किसका उपयोग किया जाता है?
(a) •
(b) φ
(c) ϴ
(d) ○

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Since the true shape of the cylinder is a circle from one view, we used the symbol φ followed by the dimension figure while dimensioning it in the view where it is seen as a rectangle. The cross-section of the rectangle is square then the symbol • followed by the dimension figure is used.

Q4. As far as possible, the dimension should be given to which of the following lines?
जहाँ तक संभव हो, आयाम निम्नलिखित में से किस रेखा को दिया जाना चाहिए?
(a) Outline /आउटलाइन
(b) Hidden line/ हिडन लाइन
(c) Center line/ केंद्र रेखा
(d) Leader line/ लीडर लाइन

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Dimensions are given to the outlines of the view. It is advised not to dimension hidden lines as their true shape is not known when they hidden. It is important to dimension those lines whose true shape is properly visible.

Q5. The angle which we can’t make using both the Set-squares is
_____________

कोण जिसे हम दोनों सेट-वर्गों का उपयोग करके नहीं बना सकते हैं, वह है
(a) 150
(b) 1050
(c) 1650
(d) 1250

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol.15o can be made by keeping 45o and 30o adjacent to each other on the line perpendicular to the line for which 15ois made. Likewise, for 105o and 165o also if we just change the alignment with the required line it possible. But to make 125o there is no such combination available for Set-squares.

Q6. The physical quantity which does not have the same dimensions as the other three is
भौतिक राशि जिसमें अन्य तीनों के समान आयाम नहीं हैं
(a) Spring constant / स्प्रिंग स्थिरांक
(b) Surface tension /पृष्ठ तनाव
(c) Surface energy /सतही उर्जा
(d) Acceleration due to gravity / गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Spring constant, surface tension and surface energy have the same dimensions namely [ML^0 T^(–2) ], acceleration due to gravity has dimensions [LT^(–2) ].

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given below:
सूची- I को सूची- II के साथ सुमेलित कीजिये और नीचे दिए गए कोड की सहायता से सही उत्तर चुनें:  

        List-I/ सूची- I            List-II/ सूची- II
A. Temperature/ तापमान        1. Kelvin / केल्विन
B. Power/शक्ति            2. Watt /वाट
C. Pressure/दाब         3. Pascal /पास्कल
D. Force/बल             4. Newton / न्यूटन

Codes/कूट:
    A    B    C    D
(a) 2    1    3    4
(b) 1    2    4    3
(c) 1    2    3    4
(d) 2    1    4    3
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The unit of temperature is kelvin; power is measured in watt, pressure in Pascal and force in newton.

Q8. The heating element of an electric heater should be made with a material, which should have
इलेक्ट्रिक हीटर के हीटिंग तत्व को एक _____ सामग्री के साथ बनाया जाना चाहिए, जिसमें होना चाहिए 
(a) high specific resistance and high melting point/ उच्च विशिष्ट प्रतिरोध और उच्च गलनांक बिंदु
(b) high specific resistance and low melting point / उच्च विशिष्ट प्रतिरोध और कम गलनांक बिंदु
(c) low specific resistance and low melting point / कम विशिष्ट प्रतिरोध और कम गलनांक बिंदु
(d) low specific resistance and high melting point / कम विशिष्ट प्रतिरोध और उच्च गलनांक बिंदु
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The working of heating elements is based on heating effect of electric current. When a current is passed through a resistance, it produces heat. The required properties in material used for heating elements is high melting point, high specific resistance, high tensile strength, low temperature coefficient of resistance, high ductility. Mostly nichrome wire is used as a heating element because it is very stable even at high temperatures.

Q9. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. Which of the two has a large resistance?
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में उज्जवल होता है। दोनों में से किसका प्रतिरोध अधिक है?

(a) The bright bulb / चमकीले बल्ब
(b) The dim bulb / मंद बल्ब
(c) Both have the same resistance/ दोनों का प्रतिरोध समान है
(d) The brightness does not depend upon the resistance/ चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं करती है
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The bulbs will appear brighter only if the available current is not limited. Thus, the brighter bulb would be having less resistance or high voltage while the dim bulb would be having high resistance or less voltage.

Q10. The magnet is strongest near the  
चुंबक किसके पास सबसे अधिक मजबूत होता है?
(a) Poles of the magnet/ चुम्बक का ध्रुव
(b) Only south pole of the magnet / चुम्बक का केवल दक्षिणी ध्रुव
(c) Center of magnet / चुंबक के केंद्र
(d) on equator point from the poles of the magnet/ चुंबक के ध्रुवों से मध्य बिंदु पर
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. The magnetic field of a bar magnet is strongest at either pole of the magnet. It is equally strong at the North Pole compared with the south pole. The force is weaker in the middle of the magnet and halfway between the pole and the center.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD