Latest SSC jobs   »   Articles   »   Articles

Articles of Indian Constitution | Question based on GA Study Notes : SSC CGL Tier-1 2017

Articles of Indian Constitution | Question based on GA Study Notes : SSC CGL Tier-1 2017_40.1
Articles of Indian Constitution


Dear SSC CGL Aspirants, you might have observed that every year a lot of questions are asked from the Chapter “Articles of Indian Constitution.”. Keeping in view the importance of the topic, We have provided notes on this topic. Now, it’s time to check your knowledge. Based on notes you can answer these questions:


Q1.Article 40 deals with:
Ans:Organization of village panchayats.

Q2.Uniform civil code for the citizens is mentioned in which article:
Ans:Article 44

Q3.Separation of Judiciary from the executive is mentioned in which article:
Ans:Article 50.

Q4.Promotion of international peace and security is mentioned in article :
Ans:Article 51

Q5.Article 51A deals with:
Ans:Fundamental Duties

Articles of Indian Constitution | Question based on GA Study Notes : SSC CGL Tier-1 2017_50.1

Q6.Article 72 deals with:
Ans:Power of the President to grant pardons, etc., and to suspend, remit or commute sentences in certain cases.

Q7.Article 161 deals with:
Ans: Power of governor to grant pardons, etc., and to suspend, remit or commute sentences in certain cases.

Q8:Council of Ministers to aid and advise the president is mentioned in the article:
Ans:Article 74

Q9.Council of Ministers to aid and advise the governor is mentioned in the article:
Ans:Article 163

Q10.Finance Commission is mentioned in the article:
Ans:Article 280

Articles of Indian Constitution | Question based on GA Study Notes : SSC CGL Tier-1 2017_60.1Articles of Indian Constitution | Question based on GA Study Notes : SSC CGL Tier-1 2017_70.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

Congratulations!

General Awareness & Science Capsule PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

General Awareness & Science Capsule PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *