Antonyms Quiz

Directions (1-10):-In the following questions choose the
word which is the exact OPPOSITE of the given words.
1. DENSITY
A.  Rarity       
B.  Intelligence
C.  Clarity       
D.  Brightness

2.   ADHERENT
A.  Detractor  
B.  Enemy
C.  Alien         
D.  Rival
3.   BASE
A.  Climax      
B.  Height
C.  Top           
D.  Roof
4.   PATCHY
A.  Attractive  
B.  Uniform
C.  Simple      
D.  Clear
5.   ENMITY
A.  Important  
B.  Unnecessary
C.  Friendship
D.  Likeness
6.   HOLLOW
A.  Filled         
B.  Solid
C.  Strong      
D.  Substantial
7.   VALUABLE
A.  Invaluable 
B.  Worthless
C.  Inferior      
D.  Lowly
8.   GULLIBLE
A.  Incredulous          
B.  Fickle
C.  Easy         
D.  Stylish
9.   INDUSTRIOUS
A.  Indifferent 
B.  Indolent
C.  Casual      
D.  Passive
10. AUTONOMY
A.  Slavery     
B.  Subordination
C.  Dependence        
D.  Submissiveness

Answers:-
1.  A
2.  B
3.  C
4.  B
5.  C
6.  B
7.  B
8.  A
9.  B

10. C

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

233 Comments

  1. ::Types of Diseases::

    Type of Disease……………………Examples
    1–Congenital diseases …………..Hare lip, club foot, mongolism, spastic paraplegia
    2–Hereditary diseases ……………Haemophilia, albinism
    3–Dietary deficiency diseases ……Scurvy, rickets, beriberi, anaemia
    4–Hormonal diseases ……………..Goitre, diabetes mellitus, acromegaly, dwarfism
    5–Infectious diseases(VIRAL)…. ..AIDS, chicken pox. Common cold, german measles, influenza, jaundice, measles, mumps, poliomyelitis, rabies, dengue fever
    6–Infectious diseases (BACTERIAL)….. Cholera. Whooping cough, diptheria, gonorrhoea, leprosy, pneumonia, syphilis,tetanus, typhoid, tuberculosis, plague
    7–Infectious diseases(FUNGAL) ………..Ringworm, atheletes’ foot, thrush
    8–Infectious diseases(PROTOZOAN) ……..Malaria, amoebic dysentery, sleeping sickness, kalaazar
    9–Infectious diseases (WORMS) …….Filaria, tapeworm, pinworm
    10–Degenerative diseases …….Graying of hair, baldness, presbyopia, cataract, osteoarthritis, Parkinson’s disease, arteriosclerosis
    11–Immunological diseases ……..Hay fever, asthma, rheumatoid, arthritis, nettle rash
    12–Neoplastic diseases …………….Warts, moles, cancer.

  2. My friend has forgot to note down the registration no after completing his part 1 registration. Can he agian fill up the Part 1 form and then finish his Part 2 registration?

  3. Ssc me agar interview post me select hone ke bad agar interview me selection nhi hota to kya Wo non interview post me ja sakta he?

  4. Biology: Important Facts for SSC Exams
    Largest and Heaviest Mammal : Blue Whale
    Largest Land Mammal : African Elephant
    Largest Living reptile : Sea Turtle (Tortoise)
    Largest Living Bird : Ostrich
    Largest Snake : Python
    Largest Monkey : Gorilla
    Smallest Bird : Humming Bird
    Smallest Mammal : Shrew
    Largest Egg : Ostrich's Egg
    Fastest Animal : Cheetah (Panther)
    Fastest Flying Bird : Spine Tailed Swift
    Egg lying mammal : Echidna and Duckbiled Platypus
    Tallest Mammal : Giraffe( Africa )
    Busiest human organ : Heart
    The study of dreams is called Oneirology
    The study of the beauty of human is called Kalology
    The strongest part of the human body is the enamel of teeth.
    The sex determination of human depends on male chromosomes not on female chromosomes.
    The fastest nervous speed is 532 kmph
    The internal area of the lungs of human is 93 Sq.m which is forty times of the external area of the body.
    Inside the body approximately 150 lakh cells are destroyed every second.
    The weight of the uterus of the woman who has not given birth to a child is 50 grams and after giving birth to a child the weight becomes 100 grams.
    The weight of the kidney is approximately 150 grams.
    In a single inhaling, a normal adult takes 500 ml air inside the body.
    The capacity of the heart to pump the blood is 4.5 litres per minute.
    The length of the small intestine is approximately 7 meter and its diameter is 2.5 centimeter.
    The blood circulation inside the body takes approximately 23 seconds.
    The heart beat of the child is more than that of an adult.
    There are approcimately 50 lakhs hair in the body of human.
    A single respiration completes in 5 seconds i.e 2 seconds of inspiration and 3 seconds of expiration.

  5. in a quadrilateral ABCD ., ∠B =90 and AD^2=AB^2 +BC^2 + CD^2 then find ∠ACD =?

  6. u told that u will post some important geometry part pdf files and links … today

  7. in ABC
    AB^2 +BC^2 =AC^2 PUT THIS IN GIVEN EQUATION AND USE CONVERSE OF PATHAGORUS

  8. O is a point inside rectangle ABCD . O is joined to vertex A ,B,C and D. then OA^2 +OC ^2 = ?

  9. IN Δ ABC ,AB=AC AND ∠BAC =40 , then what would be external angle formed on B ?

  10. IF A CHORD SUBTEND ∠60 AT THE CENTRE THEN WHAT WOULD BE RATIO OF LENGTH OF CORD AND RADIUS

  11. aaj ssc ka form bhara…but yaar uske regarding koi mail nhe aya registration ka form submission ka…

  12. in a right angle triangle the circumcircle radius is 15 and incircle radius is 6 then find all the side of triangle

  13. center s chord pe line banao.. vo line chord ko bisect kregi aur 90 ka angle banayegi.. and 60 ki bhi bisect kregi..
    sin30 lagao bus..
    phr chord ki length ko double

  14. circumcircle ka radius to hypot ko bisect krega.. right triangle mai.
    so 15 radius hai to hypot 30 hogai..
    bakki 2 sides ka sum circumcircle radius and incircle radius k sun ka double

    a+b = 2(21) = 42
    so ek side a and dusri 42-a
    pythagoras lagao
    aur a ki value
    phir a+b = 42
    yaha se b ki value

  15. circumcircle ka radius to hypot ko bisect krega.. right triangle mai.
    so 15 radius hai to hypot 30 hogai..
    bakki 2 sides ka sum circumcircle radius and incircle radius k sun ka double

    a+b = 2(21) = 42
    so ek side a and dusri 42-a
    pythagoras lagao
    aur a ki value
    phir a+b = 42
    yaha se b ki value

  16. hindi me zin words ka sound consonant ka se hota unke pahle a and zinka sound vowel ka hota h unke pahle an use karo

  17. The newer type of automatic machines (1)/ wash (2)/ the clothes faster. (3)/ No error(4)

  18. It is not proper to use comparative Degree here.
    Hence, “ the new/ latest type of automatic machines” will be correct usage.

  19. I am able (1) / to cope up with (2) / all these difficulties. (3) / No error(4)

  20. The use of “up” with “cope” is superfluous; hence, ‘to cope with” will be the correct usage.
    Look at the sentences:
    He was not able to cope with the stresses and strains of the job.

  21. Everyone of the films (1)/ you suggested (2)/ are not worth seeing (3)/ No error (4)

  22. (1)
    Explanation: In the sentence, ‘everyone of the films’ should be replaced by ‘all the films’ Everyone means everybody, all people. It is to be noted that the sentence has a plural verb.

  23. Knowledge of (1) / at least two languages (2)/ are required to pass the examination (3)/ No error(4)

  24. Late Girilal Jain was a noted figure in which of the following fields?

    A. Social Service
    B. Politics
    C. Literature
    D. Journalism

  25. Who among the following is called ‘Father of German Unity’?

    A. George Bush
    B. Morarji Desai
    C. Helmut Kohl
    D. Mikhail Gorbachev

  26. (3)
    EXPLANATION: The structure of some sentences is like this
    Noun + Preposition + Noun
    In these sentences Verb is used according to the number and person of the Noun used before the Preposition.
    For example,
    The details of the incident was not known
    ↕ ↕ ↕ – Incorrect
    Plural Singular singular
    The details of the incident were not known – Correct
    ↕ ↕
    Plural Plural
    Therefore, knowledge of at least two languages is …… will be the correct sentence.

  27. Who among the following persons is called Desert Fox?

    A. Bismarck
    B. Eisenhower
    C. Gen.Rommel
    D. Walter Scott

  28. An employer reduces the number of his employees in the ratio 9 : 8 and increases their wages in the ratio 14 : 15. If the original wage bill was Rs. 189,900, find the ratio in which the wage bill is decreased-

  29. 1729 is the natural number following 1728 and preceding 1730. 1729 is known as the Hardy–Ramanujan number after a famous anecdote of the British mathematician G. H. Hardy regarding a visit to the hospital to see the Indian mathematician Srinivasa Ramanujan.

  30. 1729 is known as the Hardy–Ramanujan number after a famous anecdote of the British mathematician G. H. Hardy regarding a visit to the hospital to see the Indian mathematician Srinivasa Ramanujan. In Hardy's words:“I remember once going to see him when he was ill at Putney. I had ridden in taxi cab number 1729 and remarked that the number seemed to me rather a dull one, and that I hoped it was not an unfavorable omen. "No," he replied, "it is a very interesting number; it is the smallest number expressible as the sum of two cubes in two different ways."”

    The two different ways are these:

    1729 = 1^3 + 12^3 = 9^3 + 10^3

  31. Let the initial number of employees be 9x and the employer gives Rs. 14y as wage to each.
    We know that 9x * 14y =18900
    We know xy = 150 and The later bill = 8x*15y = 120xy
    = 120*150 = 18000
    We know Required ratio = 18000 : 18900
    = 20 : 21

  32. IN ssc is there is all over india posting or they give state preference as i have gave preference of non interview posts from 1 to 5. will they give state preference

  33. Guys please tell me when is the exam of ssc chsl descriptive for karnataka region..

Leave a comment

Leave a Reply to Wizard Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD