Antonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 19 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Antonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.


Q1. INTESTATE

(a) Testate
(b) Apostate
(c) Bankrupt
(d) Distaste
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Intestate: not having made a will before one dies.
Testate: having made a valid will before one dies.
Hence option A is the correct antonym.


Q2. HOCK

(a) Pledge
(b) Amortize
(c) Repent
(d) Pawn
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Hock: to sell something that you hope to buy back later because you need money now; in debt
Amortize: reduce or pay off (a debt) with regular payments.
Hence option B is the correct antonym.
Q3. BUMPTIOUS
(a) Cocksure
(b) Modest
(c) Forward
(d) Loud
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Bumptious: irritatingly self -assertive
Modest: (of an amount, rate, or level) relatively moderate, limited; tolerable.
Hence option B is the correct antonym.
Q4. SACCHARINE
(a) Cloying
(b) Kind
(c) Sour
(d) Leave
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Saccharine: too sweet or too polite.
Sour: feeling or expressing resentment, disappointment, or anger.
Hence option C is the correct antonym.
Q5. RABBLE
(a) Rag
(b) Elite
(c) Scanty
(d) Sanction
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Rabble: people looked down upon as ignorant and of the lowest class.
Elite: a select group that is superior in terms of ability or qualities to the rest of a group or society.
Hence option B is the correct antonym.


Q6. IMBED

(a) Avulse
(b) Engraft
(c) Despotism
(d) Empathy
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Imbed: to enclose closely in or as if in a matrix or to make something an integral part of.
Avulse: to pull off or tear away forcibly.
Hence option A is the correct antonym.


Q7. ROMP

(a) Caper
(b) Cavort
(c) Sulk
(d) Frisk
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Romp: to play and run about happily
Sulk: to be angry or irritable about something.
Hence option C is the correct antonym.


Q8. RETREAT

(a) Approach
(b) Asylum
(c) Unerring
(d) Cherish
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Retreat: change one’s mind or plans as a result of criticism or difficulty.
Approach: a way of dealing with a situation or problem. Hence option A is the correct antonym.
Q9. TRAMPLE
(a) Squash
(b) Tread
(c) Aid
(d) Murky
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Trample: tread on and crush.
Aid: help or support (someone or something).
Hence option C is the correct antonym.


Q10. PERIL

(a) Safety
(b) Fertile
(c) Stingy
(d) Exhale
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Peril: serious and immediate danger.
Hence option A is the correct antonym.

Q11. ALIGHT
(a) Embark
(b) Eternity
(c) Descent
(d) Despair
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Alight: descend from a train, bus or other form of transport.
Embark: to go onto a ship, aircraft, or train.
Hence option A is the correct antonym.
Q12. PESTILENT
(a) Innocuous
(b) Contagious
(c) Affable
(d) Honesty
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Pestilent: causing annoyance; troublesome.
Innocuous: not harmful or offensive.
Hence option A is the correct antonym.
Q13. EXPURGATE
(a) Bowdlerize
(b) Approve
(c) Censor
(d) Cleanse
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Expurgate: to remove objectionable parts from.
Bowdlerize: remove material that is considered improper or offensive.
Approve: to accept, allow, or officially agree to something.
Hence option B is the correct antonym.


Q14. GRUBBY

(a) Spotless
(b) Breakable
(c) Fortified
(d) Sordid
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Grubby: covered with dirt; grimy.
Spotless: having no spot.
Sordid: dirty or squalid.
Hence option A is the correct antonym.


Q15. QUACKERY

(a) Pretense
(b) Righteousness
(c) Humbug
(d) Hoax
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Quackery: dishonest practices and claims to have special knowledge and skill in some field.
Righteousness: the quality of being morally right or justifiable.
Humbug: deceptive or false talk or behavior.
Hence option B is the correct antonym.

You may also like to read: 



  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD