Antonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 19 December


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Antonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it. 

Q1. BLOVIATE
Bluster
Orate
Be quiet
Declaim
Solution:
Bloviate (verb): talk at length, especially in an inflated or empty way.
Hence Bloviate and Be quiet are antonyms to each other.
Q2. FACTUAL
Imaginary
Idealistic
Eluding
Verbal
Solution:
Factual: concerned with what is actually the case; based on facts.
Imaginary: existing only in the imagination.
Hence option A is the correct antonym.
Q3. UPTURN
Soar
Upheave
Slump
Recline
Solution:
Upturn: an improvement or upward trend,
Slump: a sudden severe or prolonged fall.
Hence Upturn and Slump are antonyms to each other.
Q4. INDENTURE
Pit
Protrusion
Hollow
Dint
Solution:
Indenture: a legal agreement, contract, or document, in particular:
Protrusion: something that protrudes; a protuberance.
Hence Indenture and Protrusion are antonyms to each other.
Q5. DEMENTED
Sensible
Attract
Authentic
Extract
Solution:
Demented: behaving irrationally due to anger distress or excitement
Sensible: done or chosen in accordance with wisdom or prudence.
Hence Demented and Sensible are antonyms to each other.
Q6. RESTORATIVE
Gentle
Injurious
Individual
Cessation
Solution:
Restorative: having the ability to restore health, strength, or well-being.
Injurious: causing or likely to cause damage or harm.
Cessation: the fact or process of ending or being brought to an end.
Hence Restorative and Injurious are antonyms to each other.
Q7. FINAGLE
Chicane
Refrain
Fudge
Wangle
Solution:
Finagle: achieve something by means of trickery or devious methods.
Chicane: trick, cheat
Refrain: stop oneself from doing something.
Fudge: deal with something in a vague or inadequate way.
Hence Finagle and Refrain are antonyms to each other.
Q8. ROGUE
Reprobate
Wastrel
Louse
Saint
Solution:
Rogue: a dishonest or unprincipled man.
Reprobate: An unprincipled person.
Wastrel: A wasteful or good-for-nothing person.
Louse: A contemptible or unpleasant person.
Saint: One eminent for piety or virtue.
Hence Rogue and Saint are antonyms to each other.
Q9. AUTONOMOUS
Dependent
Plain
Impractical
Concealed
Solution:
Autonomous: having the freedom to act independently.
Hence Autonomous and Dependent are antonyms to each other.
Q10. VENIAL
Hostile
Unpardonable
Hospitality
Prodigality
Solution:
Venial: donating a sin that is not regarded as depriving the soul of divine grace.
Unpardonable: too severe to be pardoned(of a fault).
Prodigality: wastefully extravagant.
Hence Venial and Unpardonable are antonyms to each other.
Q11. SEAMY
Pure
Real
Steady
Timid
Solution:
Seamy: sordid & disreputable.
Hence Seamy and Pure are antonyms to each other.
Q12. EFFICACIOUS
Ineffective
Descent
Profound
Prompt
Solution:
Efficacious: successful in producing a desired or intended result, effective.
Hence Efficacious and Ineffective are antonyms to each other.
Q13. FORLORN
Unsociable
Joyful
Docile
Smooth
Solution:
Forlorn: pitifully sad and abandoned or lonely.
Hence Forlorn and Joyful are antonyms to each other.
Q14. UNHINGE
Dismay
Soothe
Unsettle
Chafe
Solution:
Unhinge: make (someone) mentally unbalanced.
Soothe: to make someone feel calm or less worried.
Hence Unhinge and Soothe are antonyms to each other.
Q15. TURPITUDE
Depravity
Virtue
Rakishness
Rot
Solution:
Turpitude: depraved or wicked behavior or character.
Depravity: moral corruption; wickedness.
Virtue: a quality considered morally good or desirable in a person.
Hence Turpitude and Virtue are antonyms to each other.

                                                                    


You may also like to read: