Antonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 24 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Antonyms Questions and solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Directions (1-15): In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which is most nearly opposite in meaning to the bold word. 
 
Q1. DILAPIDATED
Costly
Decrepit
Derelict
Renovated
Solution:
Dilapidated: (of a building or object) in a state of disrepair or ruin as a result of age or neglect.
Thus the correct antonym is Renovated.
Q2. VERDANT
Barren
Green
Beautiful
Leafy
Solution:
Verdant: green with grass or other rich vegetation.
Hence the correct antonym is Barren.
Q3. INFERNAL
Paradisiac
Hellish
Fiendish
Diabolical
Solution:
Infernal: relating to or characteristic of hell or the underworld.
Paradisiac: relating to or befitting Paradise.
Hence the correct antonym is Paradisiac.
Q4. HERETICAL
Pious
Orthodox
Superstitious
Outdated
Solution:
Heretical: holding an opinion at odds with what is generally accepted.
Orthodox: following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
Hence the correct antonym is Orthodox.
Q5. PLIABLE
Willing
Obdurate
Fake
Optimistic
Solution:
Pliable: easily bent; flexible.
Obdurate: stubbornly refusing to change one’s opinion or course of action.
Hence the correct antonym is Obdurate.
Q6. SUPERCILIOUS
Modest
Cocky
Abecedarian
Fling
Solution:
Supercilious: behaving or looking as though one thinks one is superior to others.
Cocky: conceited or confident in a bold or cheeky way.
Modest: unassuming in the estimation of one’s abilities or achievements.
Abecedarian: arranged alphabetically.
Hence option A is the correct choice.
Q7. ODIUM
Affection
Antipathy
Bruise
Deform
Solution:
Odium: general or widespread hatred or disgust incurred by someone as a result of their actions.
Antipathy: a deep-seated feeling of aversion.
Affection: a gentle feeling of fondness or liking.
Hence option A is the correct choice.
Q8. JEJUNE
lumbering
riveting
tepid
palling
Solution:
Jejune: naive, simplistic, and superficial.
Riveting: very exciting or interesting.
Hence option B is the correct choice.
Q9. LOUT
Gentle
Churl
Skunk
Slob
Solution:
. Lout: an uncouth and aggressive man or boy.
Hence Lout and Gentle are antonyms to each other.
Q10. AMAIN
Intently
Languidly
Slavishly
Sedulously
Solution:
Amain: With full force; forcefully, violently.
Languidly: do something slowly, without haste.
Hence Amain and Languidly are antonyms to each other.
Q11. PORTEND
Oblivious
Betoken
Presage
Augur
Solution:
Portend: be a sign or warning that something is likely happen.
Oblivious: not aware of or concerned about what is happening around one.
Hence Portend and Oblivious are antonyms to each other.
Q12. FLORID
Worry
Pale
Splenetic
Ugly
Solution:
Florid: rosy; gaudy; having too much decoration or detail.
Hence Florid and Pale are antonyms to each other.
S13. Ans.(d)
Sol. Meandering: not straight; curved; a course that doesn’t follow a straight path.
Hence Meandering and Straight are antonyms to each other.
Q13. MEANDERING
Sliding
Sloping
Strained
Straight
Solution:
Meandering: not straight; curved; a course that doesn’t follow a straight path.
Hence Meandering and Straight are antonyms to each other.
Q14. SWELTERING
Smelly
Clammy
Freezing
Cozy
Solution:
Sweltering: stifling; very hot and uncomfortable
Cozy: warm, comfortable and safe.
Clammy: clamp in an unpleasant way.
Hence Sweltering and Freezing are antonyms to each other.
Q15. SOBRIETY
Modernization
Drunkenness
Despicable
Stupidity
Solution:
Sobriety: the state of being sober not being drunk; the fact of being sensible and serious.
Hence Sobriety and Drunkenness are antonyms to each other.

                                                                


You may also like to read:
  

 

    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD