English Antonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 29th January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for SSC exams among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following question, choose the word opposite in meaning to the given word.


Q1. INDISPENSABLE
(a) Tolerable
(b) Superfluous
(c) Expensive
(d) Hostile

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Indispensable: absolutely necessary.
Superfluous: unnecessary, especially through being more than enough.
Hence option B is the correct antonym.


Q2. VINDICTIVE
(a) Forgiving
(b) Humane
(c) Polite
(d) Liberal

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Vindictive: having or showing a strong or unreasoning desire for revenge.
Forgiving: ready and willing to forgive.
Hence option A is the correct antonym.
Q3. SPLEEN
(a) Caprice
(b) Cheer
(c) Sway
(d) Boisterous
Show Answer

S3.  Ans.(b)
Sol. Spleen: bad temper; spite.
Caprice: a sudden and unaccountable change of mood or behavior.
Sway: rule; control.
Hence option B is the correct antonym.
Q4. LUCRE
(a) Debt
(b) Elegance
(c) Outlaw
(d) Sissy
Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Lucre: monetary gain.
Debt: a sum of money that is owed or due.
Outlaw: a person who has broken the law.
Hence option A is the correct antonym.

Q5. RESTORATIVE
(a) Gentle
(b) Injurious
(c) Individual
(d) Cessation

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Restorative: having the ability to restore health, strength, or well-being.
Injurious: causing or likely to cause damage or harm.
Cessation: the fact or process of ending or being brought to an end.
Hence option B is the correct antonym.
Q6. HERETICAL
(a) Pious
(b) Orthodox
(c) Superstitious
(d) Outdated
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Heretical: holding an opinion at odds with what is generally accepted.
Orthodox: following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
Hence option B is the correct antonym.

Q7. PLIABLE
(a) Willing
(b) Obdurate
(c) Fake

(d) Optimistic

Show Answer
S7.  Ans.(b)
Sol. Pliable: easily bent; flexible.
Obdurate: stubbornly refusing to change one’s opinion or course of action.
Hence option B is the correct antonym.


Q8. THWARTED
(a) Foiled
(b) Opposed
(c) Supported
(d) Tightened
Show Answer
S8.  Ans.(c)
Sol. Thwarted: prevent (someone) from accomplishing something.
Supported: give approval, comfort, or encouragement to.
Hence option C is the correct antonym.

 Q9. UNGAINLY
(a) Quick
(b) Short
(c) Awkward
(d) Graceful
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Ungainly: awkward; clumsy.
Graceful: elegant.
Hence option D is the correct antonym.

Q10. SPORADIC
(a) Rare
(b) Frequent
(c) Sharp
(d) Coordinated
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Sporadic: irregular.
Frequent: recurrent.
Hence option B is the correct antonym.

Q11. PROMINENT 
(a) Obscure
(b) Obdurate
(c) Obligatory
(d) Objection
Show Answer
S11.  Ans.(a)
Sol. Prominent: important, famous.
Obscure: not known about or uncertain.
Obdurate:  stubbornly refusing to change one’s opinion.
 Hence option A is the correct antonym.


Q12. AUTONOMOUS
(a) Dependent
(b) Plain
(c) Impractical
(d) Conceal
Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Autonomous:  having the freedom to act independently.
Hence option A is the correct antonym.
Q13. ERUDITE
(a) Literate
(b) Illiterate
(c) Chivalrous
(d) Gloomy
Show Answer
 S13. Ans.(b)
Sol. Erudite: having or showing great knowledge or learning.
Hence option B is the correct antonym.

Q14. INOPPURTUNE
(a) Problematic
(b) Convenient
(c) Ghoulish
(d) Jaunty 
Show Answer
S14.  Ans.(b)
Sol. Inopportune: occurring at an inconvenient or inappropriate time.
Hence option B is the correct antonym.



Q15. BRUISE
(a) Beautify
(b) Contort
(c) Deform
(d) Tragedy
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Bruise: inflict a bruise or bruises on (a part of the body).
Beautify: improve the appearance of.
Hence option A is the correct antonym.

You may also like to read: