Important Antonyms Questions For SSC CPO: 31st March

ssc-chsl-english-questions

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,


English section is an integral part of SSC Exams.This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CPO Exam is to be held from the month of June where English Language Section holds 50 questions containing 5 questions from each topic according to new SSC CPO Pattern . Also SSC CHSL Exam has already started from 4 March and will be held until 28 March 2018 and the provided English questions are important for the same as well.

You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Useful Antonyms QuestionsTo make you learn vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.



Directions (1-15): In the following questions,out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it


Q1. DEMENTED
(a) Sensible
(b) Attract
(c) Authentic
(d) Extract

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Demented: behaving irrationally due to anger distress or excitement
Sensible: done or chosen in accordance with wisdom or prudence.

Q2. RUEFULLY
(a) Meagre
(b) Evident
(c) Cheerfully
(d) Insignificant

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Ruefully: causing sorrow or pity, pitiable, deplorable.
Cheerfully: noticeably happy or optimistic.

Q3. PROMINENT
(a) Obscure
(b) Obdurate
(c) Obligatory
(d) Objection

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Prominent: important, famous
Obscure: not known about or uncertain.
Obdurate: stubbornly refusing to change one’s opinion

Q4. RELINQUISH 
(a) Cruelty
(b) Retain
(c) Vulnerable
(d) Explicit

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Relinquish: voluntarily cease to keep or claim, give up.
Retain: continue to have something.
Explicit: stated clearly and in detail.

Q5. ERUDITE 
(a) Literate
(b) Illiterate
(c) Chivalrous
(d) Gloomy

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Erudite: having or showing great knowledge or learning

Q6. EFFICACIOUS
(a) Ineffective
(b) Descent
(c) Profound
(d) Prompt

Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Efficacious: successful in producing a desired or intended result, effective

Q7. FORLORN
(a) Unsociable
(b) Joyful
(c) Docile
(d) Smooth

Show Answer
Ans.(b) 
Sol. Forlorn: pitifully sad and abandoned or lonely

 Q8. TREMULOUS
(a) Extravagant
(b) Steady
(c) Quell
(d) Embark

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tremulous: shaking or quivering slightly
Steady: firmly fixed or not shaking or moving

Q9. RECLINE
(a) Erect
(b) Original
(c) Superfluous
(d) Corrupt

Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Recline: lean or lie back in a relaxed position with the back supported

Q10. MERETRICIOUS
(a) Firm
(b) Simple
(c) Docile
(d) Duplicate

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Meretricious: apparently attractive but having no real value; gaudy, tawdry



Q11. POUNCE
(a) Ambush
(b) Bushwhack
(c) Guard
(d) Isolated

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pounce: wait in hiding to attack/ notice and take swift advantage of a mistake or sign of weakness

Q12. PROWESS
(a) Mastery
(b) Inability
(c) Expertise
(d) Avoid

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Prowess: Skill or expertise in a particular activity or field




Q13. PLETHORA
(a) Plenty
(b) Silly
(c) Lack
(d) Overflow

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Plethora: Excess

Q14. ATTICISM
(a) Imbalance
(b) Elegance
(c) Apostate
(d) Outlaw

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Atticism: Grandeur

Q15. RESTORATIVE
(a) Curative
(b) Injurious
(c) Populist
(d) Contention

Show Answer
Ans.(b)

Sol. Restorative: Medicinal

You may also like to read:


  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD