Static General Awareness Questions for SSC Exam 2018: 12th January


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. Who is current Women and Child Development Minister in Narendra Modi government? नरेन्द्र मोदी सरकार में वर्तमान महिला और बाल विकास मंत्री कौन है?
(a) Ananthkumar/अनंथ कुमार
(b) Kalraj Mishra/कलराज मिश्रा
(c) Jagat Prakash Nadda/जगत प्रकाश नद्दा
(d) Maneka Sanjay Gandhi/मनेका संजय गांधी
Solution:
Maneka Sanjay Gandhi is the Indian Union Cabinet Minister for Women & Child Development in the Government of PM Narendra Modi. She is also an animal rights activist, environmentalist, and widow of the Indian politician Sanjay Gandhi.

Q2. Dudhwa National Park is situated in which of the following Indian state? दुधवा राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Kerala/केरला
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
Solution:
Located in Uttar Pradesh, Dudhwa National Park is spread across an area of 490.3 sq Kilometers. The Dudhwa National Park was established in 1977 as a sanctuary to the swamp deer or the commonly known Barasingha and is also one of the few remaining habitats of the Indian One-Horned Rhinoceroses. A plethora of animal, reptile and bird species are found in this park.

Q3. Which city is served by Chaudhary Charan Singh International Airport? चौधरी चरण सिंह अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे किस शहर में है?
(a) Gwalior/ग्वालियर
(b) Lucknow/लखनऊ
(c) Nagpur/नागपुर
(d) Kolkata/कोलकाता
Solution:
Chaudhary Charan Singh International Airport is an airport serving Lucknow and Uttar Pradesh in India. It is situated in Amausi in the city of Lucknow, India and is named after Chaudhary Charan Singh, the 5th prime minister of India.

Q4. Name of the parliament of Lithuania is...... लिथुआनिया की संसद का नाम क्या है ?
(a) Althing
(b) Congress
(c) Supreme People’s Assembly
(d) Seimas
Solution:
The Seimas of the Republic of Lithuania or simply the Seimas is the unicameral parliament of Lithuania. Its 141 members are elected for a four-year term, with 71 elected in individual constituencies, and 70 elected in a nationwide vote based on proportional representation.

Q5. Headquarter of AIIB is in which of the following city? AIIB का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?
(a) Colombo/कोलोंबो
(b) Kuala Lumpur/कुआला लुम्पुर
(c) Beijing/बीजिंग
(d) Dhaka/ढाका
Solution:
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution proposed by China. The purpose of the multilateral development bank is to provide finance to infrastructure projects in the Asia Pacific region. AIIB is regarded by some as a rival for the IMF, the World Bank and the Asian Development Bank (ADB). The headquarters of the AIIB, located in Beijing

Q6. Which are the main crops of Arunachal Pradesh? अरुणाचल प्रदेश की मुख्य फ़सलें कौन सी हैं?
(a) Rice, maize, millet, wheat, pulses/ चावल, मक्का, बाजरा, गेहूं, दालें
(b) Rice, tobacco, oilseeds, jute, cotton/ चावल, तंबाकू, तिलहन, जूट, कपास
(c) Tea, jute, rice, cotton, silk/ चाय, जूट, चावल, कपास, रेशम
(d) All of the above/उपर्युक्त सभी
Solution:
Among the crops grown in A.P are rice, maize, millet, wheat, pulses, sugarcane, ginger, and oilseeds. Arunachal is also ideal for horticulture and fruit orchards.

Q7. The first politician recipient of Bharat Ratna award in 1954 was 1954 में भारत रत्न पुरस्कार प्राप्त करने वाले पहले राजनेता कौन थे?
(a) S. Radhakrishnan/ एस राधाकृष्णन
(b) C.V. Raman/ सी वी रमन
(c) C. Rajagopalachari/ सी राजगोपालाचारी
(d) Jawaharlal Nehru/ जवाहरलाल नेहरू
Solution:
The first recipients of the Bharat Ratna were politician C. Rajagopalachari, philosopher Sarvepalli Radhakrishnan. Chakravarti Rajagopalachari, informally called Rajaji or C.R., was an Indian lawyer, independence activist, politician, writer and statesman. Rajagopalachari was the last Governor-General of India.

Q8. Who is the author of “Train to Pakistan”? " Train to Pakistan " के लेखक कौन हैं?
(a) John Gray/जॉन ग्रे
(b) David Baldacci/डेविड बाल्डेशिया
(c) Dick Francis/ डिक फ्रांसिस
(d) Khushwant Singh/खुशवंत सिंह
Solution:
Train To Pakistan is a historical novel by Khushwant Singh, published in 1956. It recounts the Partition of India in August 1947. Instead of depicting the Partition in terms of only the political events surrounding it, Singh digs into a deep local focus, providing a human dimension which brings to the event a sense of reality, horror, and believability.

Q9. The oldest collection of fables in India is called भारत में दंतकथाओं का सबसे पुराना संग्रह को क्या कहा जाता है?
(a) Aesop’s Fables/ ईसप की दंतकथाएं
(b) Pancastikayasara /पंकास्तिकयासरा
(c) Pancatantra/ पंचतंत्र
(d) Yavanes’vara/ यावेंसवर
Solution:
The Panchatantra is an ancient Indian collection of interrelated animal fables in verse and prose, arranged within a frame story. The original Sanskrit work, which some scholars believe was composed around the 3rd century BCE, is attributed to Vishnu Sharma.

Q10. Kudremukh National Park is situated in which of the following Indian state? कुद्रेमुख राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Karnataka/कर्नाटका
(b) Kerala/केरला
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
Solution:
Kuduremukha is a mountain range and name of a peak located in Chikkamagaluru district, in Karnataka, India. It is also the name of a small hill station cum mining town situated near the mountain, about 48 kilometres from Karkala and around 20 kilometres from Kalasa. Tiger, Leopard, Indian Bison, Sambhar deer, Dhole and Lion-tailed macaque etc can be spotted here.

Q11. Martyr’s day in India is on भारत में शहीद दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 30th January/जनवरी
(b) 5th September/सितम्बर
(c) 3rd October/अक्टूबर
(d) 5th March/मार्च
Solution:
Martyrs' Day (India), is observed on January 30, the anniversary of the assassination of Mohandas Gandhi in 1948.

Q12. The Headquarters of International Court of Justice is located in अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) Paris (France) / पेरिस, फ्रांस
(b) Geneva (Switzerland) / जिनेवा, स्विट्जरलैंड
(c) New York (USA) / न्यूयॉर्क (यूएसए)
(d) The Hague (Netherlands) / हेग (नीदरलैंड)
Solution:
The International Court of Justice (ICJ) is the principal judicial organ of the United Nations (UN). It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946. The seat of the Court is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands).

Q13. India’s first Nobel Prize was given for: भारत का पहला नोबेल पुरस्कार किस के लिए दिया गया था?
(a) Literature/ साहित्य
(b) Chemistry/ रसायन विज्ञान
(c) Medicine/ औषधि
(d) Physics/ भौतिक विज्ञान
Solution:
Rabindranath Tagore was the first Indian ever to receive a Nobel Prize. Popularly known as Gurudev, India's Poet Laureate Tagore was born on 7th May 1861, in Kolkata. He was awarded the Nobel Prize for Literature in recognition of his work Geetanjali, a collection of poems, in 1913.

Q14. Which state gives the Nandi Award? कौन सा राज्य नंदी पुरस्कार देता है?
(a) Kerala /केरला
(b) Tamilnadu/तमिल नाडू
(c) Karnataka /कर्नाटका
(d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
Solution:
The Nandi Awards is the highest award ceremony for excellence in Telugu cinema, Telugu theatre, Telugu Television, and Lifetime achievements in Indian cinema, presented annually by the Governments of Andhra Pradesh

Q15. ‘Diego Garcia’ is an island in the Ocean- ‘डिएगो गार्सिया’ किस महासागर में एक द्वीप है?
(a) Pacific /प्रशांत महासागर
(b) Indian / हिंद महासागर
(c) Atlantic / अटलांटिक महासागर
(d) Arctic / आर्कटिक महासागर
Solution:
Diego Garcia is an atoll just south of the equator in the central Indian Ocean, and the largest of 60 small islands comprising the Chagos Archipelago. It was settled by the French in the 1790s and was transferred to British rule after the Napoleonic Wars.

               


You may also like to read:
 
    

No comments