Static Questions for SSC Exam 2018: 5th January





Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. Which city is also known as City of Nawabs?/ किस शहर को नवाबों के शहर के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Madurai/ मदुरै
(b) Lucknow/ लखनऊ
(c) Gwalior/ ग्वालियर
(d) Bijnor/ बिजनौर
Solution:
Lucknow city is popularly known as the 'the city of Nawabs'. Situated on the banks of the river Gomti, it dates back to the time of the Suryavanshi dynasty. Lucknow, the capital of Uttar Pradesh, was founded by Nawab Asaf-ud-Daula. In the olden times, it served as the capital of the nawabs of Awadh and it is one of the reasons why it is also called as the city of the Nawabs.

Q2. Nathpa Jhakri Dam is in which of the following state?/ नाथपा झाकरी बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में है?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(d) Gujarat/ गुजरात
Solution:
The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Satluj River in Himachal Pradesh, India. The primary purpose of the dam is hydroelectric power production and it supplies a 1,500 megawatts underground power station with water.

Q3.What is the Currency of Denmark?/ डेनमार्क की मुद्रा क्या है?
(a) Litas/ लिटास
(b) Krone/ क्रोन
(c) Kuna/ कुना
(d) Koruna/ कोरुना
Solution:
The krone is the official currency of Denmark, Greenland and the Faroe Islands, introduced on 1 January 1875. Both the ISO code "DKK" and currency sign "kr." are in common use. The currency is sometimes referred to as the Danish crown in English, since krone literally means crown. One krone is subdivided into 100 øre

Q4. Pulikali is the folk dance of which of the following state?/ पुलिकाली निम्नलिखित में से किस राज्य का लोक नृत्य है?
(a) Odisha/ उड़ीसा
(b) Assam/ असम
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Kerala/ केरल
Solution:
The Folk art Pulikali or Tiger dance is one of the most popular folk dance in Kerala during Onam festival in the Cultural Capital of Thrissur. Pulikali is a colorful recreational folk art from, performed on the occasion of annual harvest festival of Onam.

Q5. The Flamingo Festival is celebrated in__./ फ्लेमिंगो उत्सव ___ में मनाया जाता है।
(a) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Kerala/ केरल
(d) Jammu & Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
Solution:
The Flamingo Festival is celebrated in Andhra Pradesh. This festival is organised every year at the Sullurpet, Nellore Dt. Many migratory birds, especially Flamingos arrive at Nelapattu Birds sanctuary and Pulicat lake. It is known to be their winter home.

Q6. Who is current Health and Family Welfare Minister in Narendra Modi government?/ नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्री कौन हैं?
(a) Ananthkumar/ अनंतकुमार
(b) Kalraj Mishra/ कालराज मिश्रा
(c) Jagat Prakash Nadda/ जगत प्रकाश नड्डा
(d) Ravi Shankar Prasad/ रविशंकर प्रसाद
Solution:
Jagat Prakash Nadda is an Indian politician. He is currently the Union Minister of Health and Family Welfare and member of Rajya Sabha from Himachal Pradesh and Parliamentary Board Secretary of Bharatiya Janata Party.Earlier, he was a Minister in Himachal Pradesh Government.

Q7. Hemis National Park is situated in which of the following Indian state?/ हेमिस नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Jammu and Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(b) Kerala/ केरल
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
Solution:
Hemis National Park (or Hemis High Altitude National Park) is a high altitude national park in the eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir in India. World famous for being the best place to see the snow leopard in the wild, it is believed to have the highest density of snow leopards of any protected area in the world

Q8. Tomb of Vasco-da-Gama is situated at...?/ वास्को-डी-गामा का मकबरा किस स्थान पर स्थित है?
(a) Chittorgarh (Rajasthan)/ चित्तौड़गढ़ (राजस्थान)
(b) Coimbatore (Tamil Nadu)/ कोयम्बटूर (तमिलनाडु)
(c) Kochi (Kerala)/ कोच्चि (केरल)
(d) Durgapur (West Bengal)/ दुर्गापुर (पश्चिम बंगाल)
Solution:
Vasco da Gama was a traveler and adventurer in the 15th century. However, his story did not end with his death. In fact, the afterlife of the explorer became an additional page in the history of the impressive Jerónimos Monastery located in Lisbon, Portugal and another famous church in Kochi, India as well.

Q9. Vedanthangal Bird Sanctuary at Tamil Nadu has reserves of..?/ तमिलनाडु में वेदांथंगल पक्षी अभयारण्य किसके लिए आरक्षित है?
(a) Wild ass, wolf, nilgai, chinkara/ जंगली गधा, भेड़िया, नीलगाय, चिंकारा
(b) Pantha, chital, sloth bear, wolf/ पांडा, चीतल, सुस्त भालू, भेड़िया
(c) Important bird sanctuary/ महत्वपूर्ण पक्षी अभयारण्य है
(d) Elephant, deer, wild boar, crocodile, crangetic dolphin/ हाथी, हिरण, जंगली सूअर, मगरमच्छ, क्रैन्जेटिक डॉल्फिन
Solution:
Vedanthangal Bird Sanctuary?is known to be most mainstream and best water bird sanctuary in Tamil Nadu, India. This natural life sanctuary is a paramount rearing ground for water. Cormorants, egrets, herons, ibises, spoonbills, storks, grebes and pelicans that migrate here from October to March. Vedanthangal bird sanctuary is found in Kanchipuram area, 85km from Chennai.

Q10. Zawar (Rajasthan) is famous for..?/ जवर (राजस्थान) किसके लिए प्रसिद्ध है?
(a) Iron/ लोहा
(b) Ship manufacturing/ जहाज निर्माण
(c) Coal/ कोयला
(d) Zinc mines/ जिंक की खान
Solution:
Zawar is a settlement located in Udaipur District, Rajasthan, India, approximately 40 km from the lake city Udaipur. It stretches some 10 kilometers along the banks of the Gomati River. It is close to Lake Jaisamand, Asia's largest artificial lake) it is one of the oldest zinc mines of the world. Zawar is a township created by mining company Hindustan Zinc Limited, for extraction of zinc and lead.

Q11. Nanda Devi Biosphere Reserve is situated in which of the following Indian state?/ नंदा देवी बायोस्फीयर रिजर्व निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Jammu & Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Uttarakhand/ उत्तराखंड
Solution:
Situated amidst the mighty confines of the Nanda Devi peak, the Nanda Devi Biosphere Reserve and National Park was established in 1982. The protected forests are located in the state of Uttrakhand and lies at an average elevation of 3500 meters above sea level. The Snow Leopard, Himalayan Black bear, Himalayan Brown bear, Musk deer, Himalayan Tahr and plenty of bird and breath taking floral species.

Q12. Malampuzha Dam is in which of the following state?/ मालमपुझा बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Kerela/ केरल
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Solution:
Malampuzha Dam is the largest reservoir in Kerala, located near Palakkad in south India with the scenic hills of the Western Ghats in the background. The dam is 355 feet high and crosses the Malampuzha River, a tributary of Bharathappuzha, Kerala's second longest river. There is a network of two canal systems that serve the dam's reservoir of 42,090 hectares.

Q13. Who is the governor of Himachal Pradesh?/ हिमाचल प्रदेश के राज्यपाल कौन हैं?
(a) Padmanabha Balakrishna Acharya/ पद्मनाभ बालकृष्ण आचार्य
(b) Acharya Dev Vrat/ आचार्य देव व्रत
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेन्नामनेनी विद्यासागर राव
(d) N. N. Vohra/ एन. एन. वोहरा
Solution:
Acharya Dev Vrat is the Governor of Himachal Pradesh, serving since August 2015. He is an Arya Samaj pracharak and served previously as the Principal of a Gurukul in Kurukshetra, Haryana. Being the Governor of Himachal Pradesh, he is also the ex-officio Chancellor of state universities of Himachal Pradesh.

Q14. Capital of Kazakhstan is?/ कजाखस्तान की राजधानी है?
(a) Nassau/ नासाओ
(b) Astana/ अस्ताना
(c) Yerevan/ येरेवन
(d) Vientiane/ वियनतियान
Solution:
Kazakhstan is a transcontinental country in northern Central Asia and Eastern Europe. Kazakhstan is the world's largest landlocked country, and the ninth largest in the world. Astana is the capital city of Kazakhstan, straddling the Ishim River in the north of the country. Along the left bank, the ultramodern, 97m-tall Bayterek tower offers panoramic views from its observation deck. Currency of Kazakhstan is Tenge.

Q15. World Consumer Rights Day is observed on which of the following date?/ विश्व उपभोक्ता अधिकार दिवस निम्नलिखित में से किस तिथि को मनाया जाता है?
(a) March 15/ 15 मार्च
(b) April 27/ 27 अप्रैल
(c) March 25/ 25 मार्च
(d) May 11/ 11 मई
Solution:
On 15 March 1962, President John F Kennedy gave an address to the US congress in which he formally addressed the issue of consumer rights. He was the first world leader to do so, and the consumer movement now marks 15 March every year as a means of raising global awareness about consumer rights.

               


You may also like to read:






    



No comments