Physics Quiz (Unit & Dimensions) For ALP Stage-II Quiz Exam : 5th January


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A liquid drop tends to assume a spherical shape because of
एक तरल की बूँद किस वजह से गोलाकार आकार ग्रहण करती है? 
(a) Surface tension/ पृष्ठीय तनाव
(b) Viscous force/ श्यान बल
(c) Gravitational force/ गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Centrifugal force/ अपकेन्द्रीय बल
Show Answer
Ans. (a)
Sol. The liquid surface always acquires minium surface area due to surface tension so, the small droplet of any liquid is always spherical. 

Q2. Consider the following statements. Work is not done, when:
निम्नलिखित कथनों पर विचार करें। कार्य नहीं किया जाता है, जब:
1. a man is walking on a horizontal road/ एक व्यक्ति क्षैतिज सड़क पर चल रहा है
2. a man is climbing up a hill/ एक व्यक्ति पहाड़ी पर चढ़ रहा है
3. a man with a load on his head is walking on a horizontal road/ एक व्यक्ति अपने सिर पर भार रख कर एक क्षैतिज सड़क पर चल रहा है
4. moon is revolving round the earth/ चंद्रमा पृथ्वी का चक्कर लगा रहा है
Which of the statements given above are correct?/ ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा कथन सही है?
(a) 1 and 3 only/ केवल 1 और 3
(b) 1 and 4 only/ केवल 1 और 4
(c) 2, 3 and 4/ 2, 3 और 4
(d) 1, 3 and 4/ 1, 3 और 4
Show Answer
Ans. (d)
Sol. Work done is given by, w = F s cos θ
where 0 is the angle between the directions of force applied and displacement.
In cases 1 and 3,
∴ work done = 0
In case 2, w = f s cos 0 = mgh, h being height covered.
In case 4, force is always perpendicular to motion
i.e., θ = 90°, hence w = 0

Q3. What is the correct sequence in which the lengths of the following units increase?
वह सही क्रम क्या है जिसमें निम्नलिखित इकाइयों की लंबाई बढ़ती है?
1. Angstrom/ एंग्स्ट्रॉम
2. Micron/ माइक्रोन
3. Nanometer/ नैनोमीटर
Select the correct answer using the codes given below:/ नीचे दिए गए कूट का प्रयोग करके सही उत्तर चुनें:
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 1, 2
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 3, 1
Show Answer
Ans (c)
Sol. The multiplier for the given units are as follows:
1 Angstrom = 10-10m.
2 Micron = 10-6m
3 Nanometer = 10-9m
Hence, the order in which the lengths of the given units increase is given by
Angstrom, Nanometer, Micron
Therefore, the correct sequence is 1, 3, 2.  

Q4. The position– time (x – t) graph for motion of a body is given below:
किसी पिंड की गति के लिए स्थान-समय (x – t) ग्राफ नीचे दिया गया है:
Which one among the following is depicted by the above graph?
उपरोक्त ग्राफ द्वारा निम्नलिखित में से किसे दर्शाया गया है?
(a) Positive acceleration/ धनात्मक त्वरण
(b) Negative acceleration/ ऋणात्मक त्वरण
(c) Zero acceleration/ शून्य त्वरण
(d) None of the above/ उपर्युक्त में से कोई नहीं
Show Answer

Ans. (c)
Sol. From the given (x - t) graph it is clear that velocity is constant. Therefore, acceleration is zero.
i.e. v = dx/dt = cosnstant
Now acceleration dv/dt=0
            
Q5. A ball is dropped from a satellite revolving around the earth at a height of 120 km. The ball will
एक गेंद को 120 किमी की ऊंचाई पर पृथ्वी के चक्कर लगाने वाले एक उपग्रह से गिराया जाता है। वह गेंद:
(a) continue to move with same speed along a straight line tangentially to the satellite at that time
उस समय उपग्रह से स्पर्शरेखा के रूप में एक सीधी रेखा के साथ समान गति से गति करना जारी रखेगी
(b) continue to move with the same speed along the original orbit of satellite
उपग्रह की मूल कक्षा के साथ समान गति से आगे बढ़ना जारी रखेगी
(c) fall down to earth gradually/ धीरे-धीरे धरती पर गिरेगी
(d) go far away in space/ अंतरिक्ष में बहुत दूर चली जायेगी
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. A ball is dropped from a satellite revolving around the earth at a height of 120 km. The ball will continue to move with the same speed along the original orbit of satellite.

Q6. Consider the following statements:/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:
1. A light and a heavy body, having equal momenta, have equal kinetic energies.
समान गति वाले एक हल्के और भारी पिंड की गतिज ऊर्जा समान होती है।
2. The total energy of a body in motion is equal to the work it can do in being brought to rest.
गति में एक पिंड की कुल ऊर्जा उस कार्य के बराबर होती है, जितना उसे विराम अवस्था में लाने के लिए किया जा सकता है।
3. A body cannot have momentum when its energy is zero.
जब ऊर्जा शून्य होती है तो पिंड गति नहीं कर सकता है।
Which of these statement(s) is/are correct?/ इनमें से कौन सा/से कथन सही है/ हैं?
(a) 1 and 2/ 1 और 2
(b) 2 and 3/ 2 और 3
(c) Only 2/ केवल 2
(d) Only 3/ केवल 3
Show Answer
Ans. (d)
Sol. Because they have equal momenta, hence equal my,  the heavy body will move very slowly and the light body will move very quickly. As Kinetic energy is 1/2 mv².  Thus the speed of the light body will be high giving a higher kinetic energy to it in comparison to the kinetic energy of heavy body.
        

Q7. A car is moving on a circular path and takes a turn. If R₁ and R₂ be the reaction on the inner and outer wheels respectively, then 
एक कार वृत्ताकार मार्ग पर चल रही है और एक मोड़ लेती है। यदि R₁ और R₂ क्रमशः आंतरिक और बाहरी पहियों पर प्रतिक्रिया हैं, तो
(a) R₁ = R₂
(b) R₁ < R₂
(c) R₁ > R₂
(d) R₁ ≥ R₂
Show Answer
Ans. (b)
Sol. It has been calculated in i.e.,
R₁ = mg/2 (1-(v^2 h)/rga),
And R₂ =mg/2 (1+(v^2 h)/rga), so R₁ < R₂ 
            

Q8. Meson was discovered by/ मेसन की खोज किसके द्वारा की गई थी?
(a) Powell/ पॉवेल
(b) Seaburg/ सीबर्ग
(c) Anderson/ एंडरसन
(d) Yukawa/ युकावा
Show Answer
Ans(a)
Sol. Meson are sub-atomic particles composed of a quark and an antiquark. Its existence was theoretically predicted by Jakense physicist-Yukawa Hideki, but it was first discovered by English physicist civil Frank Powell in 1947 in cosmic-ray particle interactions. All meson are unstable having lifetimes ranging from 10-8 to less than 10-22 second.
           

Q9. Natural radioactivity was discovered by/ प्राकृतिक रेडियोधर्मिता की खोज किसके द्वारा की गई थी? 
(a) Rutherford/ रदरफोर्ड
(b) Becquerel/ बैकरल
(c) Curie/ क्यूरी
(d) Schmidt/ स्मिथ

Show Answer
Ans (b)
Sol. Natural radioactivity was discovered by Henri Becquerel in 1896 by using naturally fluorescent minerals to study properties of X-rays. 

Q10. Which of the following is not scalar quantity?/ निम्नलिखित में से कौन सी अदिश राशि नहीं है?
(a) Time/ समय
(b) Volume/ आयतन
(c) Density/ घनत्व
(d) Momentum/ संवेग

Show Answer
Ans (d)
Sol. Momentum is a vector quantity. A vector quantity possesses both a magnitude and direction. 



You may also like to read:
     

No comments