Physics Quiz For ALP Stage-II Quiz Exam : 9th January


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Which of the following parameters does not characterize the thermodynamic state of matter?
निम्नलिखित में से कौन सा पैरामीटर पदार्थ की थर्मोडायनामिक स्थिति को चिह्नित नहीं करता है?
(a) Temperature/तापमान
(b) Pressure/ दबाव
(c) Work/कार्य
(d) Volume/ आयतन
Show Answer
Ans. (c) 
Sol. The thermodynamic state of a system is defined by specifying values of a set of measurable properties sufficient to determine all other properties. The thermodynamic variables in case of a gas are pressure, temperature, and volume in addition to number of moles.

Q2. One Nanometer is equal to—
एक नैनोमीटर किस के बराबर है?
(a) 10^(-9) m/मीटर
(b) 10^(-6) m/ मीटर
(c) 10^(-10) m/ मीटर
(d) 10^(-3) m/ मीटर
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. One nanometre is 1 × 10-9 m. It is also defined as equal to 10 A°. 

Q3. The rate of change of momentum of a body equal of the resultant:
एक निकाय के संवेग के परिवर्तन की दर परिणामी के _________ बराबर है:
(a) energy/ ऊर्जा
(b) power/ शक्ति
(c) force/ बल
(d) impulse/ आवेग
Show Answer
Ans.(c) 
Sol. Newton's 2nd Law - The rate of Change of momentum always acts in the direction of resultant force acting on a body ⇒ (F = ma) (where m = mass; a = aceeleration) 

Q4. The SI unit of mechanical power is:
यांत्रिक शक्ति की SI इकाई क्या है?
(a) Joule/ जौल
(b) Watt/ वाट
(c) Newton-Second/ न्यूटन- सेकंड
(d) Joule-Second/जौल-सेकंड
Show Answer

Ans. (b)
Sol. Watt is the SI unit of mechanical power.
            
Q5. Which one of the following physical quantities is the same for molecules of all gases at a given temperature?
निम्नलिखित में से कौन सी भौतिक मात्रा किसी दिए गए तापमान पर सभी गैसों के अणुओं के लिए समान है?
(a) Speed / गति
(b) Mass/द्रव्यमान
(c) Kinetic energy/ गतिज ऊर्जा
(d) Momentum/ संवेग
Show Answer
Ans.(c) 
Sol. Kinetic energy is the same for molecules of all gases at a given temperature. 

Q6. Newton’s laws of motion do not hold good for objects
न्यूटन के गति के नियम किन वस्तुओं के लिए अच्छे नहीं हैं?
(a) at rest/विश्राम में
(b) moving slowly/ धीरे बढ़ते हुए
(c) moving with high velocity/ उच्च वेग के साथ बढ़ते हुए
(d) moving with velocity comparable to velocity of light/ प्रकाश की गति के समतुल्य गति से चलता है
Show Answer
Ans. (d) 
Sol. Newton's laws of motion do not hold good for objects moving with velocity comparable to velocity of light because it does not follow it on this level.
        

Q7. Bar is a unit of which one of the following?
बार निम्नलिखित में से किस की इकाई है?
(a) Force/ बल
(b) Energy/ ऊर्जा
(c) Pressure/ दबाव
(d) Frequency/ आवृत्ति
Show Answer
Ans. (c) 
Sol.  1 Bar = 10^5 Pa. Both bar and Pa are the unit of pressure.
            

Q8. On which one of the following conservative laws, does a rocket work?
निम्नलिखित रूढ़िवादी कानूनों में से किस पर एक रॉकेट काम करता है?
(a) Mass/द्रव्यमान
(b) Energy/ऊर्जा
(c) Linear momentum/ रैखिय गति
(d) Angular momentum / कोणीय गति
Show Answer
Ans. (c) 
Sol.  Rocket works on the principle of conservation of linear momentum.
           

Q9. If a small raindrop falls through air
यदि एक वर्षा की बूंद हवा के माध्यम से हो कर गुजरती है तो-
(a) its velocity goes on increasing/ इसका वेग बढ़ता जाता है
(b) its velocity goes on decreasing/ इसका वेग कम होता चला जाता है
(c) its velocity goes on increasing for sometime and then becomes constant/ इसका वेग कुछ समय के लिए बढ़ता है और फिर स्थिर हो जाता है
(d) it falls with constant speed for sometime and then its velocity increase / यह कुछ समय के लिए निरंतर गति के साथ गिरता है और फिर इसका वेग बढ़ जाता है

Show Answer
Ans. (c) 
Sol. Velocity of raindrop increases until it reaches the terminal velocity. 

Q10. A boy throws four stones of same shape, size and weight with equal speed at different initial angles with the horizontal line. If the angles are 15°, 30°, 45° and 60°, at which angle the stone will cover the maximum horizontally?
एक लड़का क्षैतिज रेखा के साथ विभिन्न प्रारंभिक कोणों पर समान गति के साथ समान आकार,आकृति और वजन के चार पत्थर फेंकता है. यदि कोण 15°, 30°, 45° और 60° हैं, तो किस कोण पर पत्थर अधिकतम क्षैतिज रूप से आच्छादित होगा?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°


Show Answer
Ans. (c)
Sol.  Horizontal range R = ( u2 sin⁡2 θ)/(g )
For maximum horizontal range θ should be 45°
Rmax = u²/g  [∵ sin 2 θ = sin 90° =1]




You may also like to read:
   

No comments