Physics Quiz (Electricity and Magnetism) For ALP Stage-II Quiz Exam : 1st January


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. The pressure exerted on the ground by a man is greatest
  एक आदमी द्वारा जमीन पर डाला गया दबाव सबसे अधिक कब होता है-
(a) When he lies down in the ground / जब वह जमीन में लेट जाता है
(b) When he stands on the toes of one foot / जब वह एक पैर के पंजों पर खड़ा होता है
(c) When he stands with both foot flat on the ground / जब वह जमीन पर दोनों पैर सपाट के साथ खड़ा होता है
(d) All of the above yield the same pressure / उपरोक्त सभी समान दबाव देते हैं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pressure is normal force per unit area, therefore, for lesser value of area pressure is greatest. 


Q2. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. Which of the following statements is correct?  
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में अधिक चमकता है. निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
(a) The brightness does not depend on the resistance. / चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं है
(b) Both the bulbs have same the resistance. / दोनों बल्बों में समान प्रतिरोध है
(c) The brighter bulb has larger resistance. / चमकदार बल्ब में प्रतिरोध अधिक है.
(d) The dimmer bulb has larger resistance. / कम जलने वाले बल्ब में प्रतिरोध अधिक है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The dimmer bulb has larger resistance than the brighter one. We know that P=v^2/R
i.e. Power of the bulb ∝1/Resistance
Resistance is the obstruction offer to the flow of current.

Q3. A dipole, placed in a uniform electric field experience- 
एक द्विध्रुवीय, एक समान विद्युत क्षेत्र में क्या अनुभव करेगा- 
(a) Only a net force /शुद्ध बल
(b) Only a torque /एक टार्क
(c) Both a net force and a torque /शुद्ध बल और एक टार्क
(d) Neither a net force nor a torque /न ही शुद्ध बल और एक टार्क
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Since dipole is placed in uniform electric field the net force will be zero but the torque will produce since the dipole axis will form an angle with the electric field and will be given by product of force and distance between forces.

Q4. A closed surface has ‘n’ electric dipole located inside it. The net electric flux emerging out of the surface-  
एक बंद सतह में  ‘n’ विद्युत द्विध्रुव है। सतह से बाहर निकलने वाला शुद्ध विद्युत प्रवाह है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The net flux will be zero as the electric field lines entering the negative end of the dipole will be exactly cancelled by the electric field lines leaving the positive end of the dipole. 

Q5. In electromagnetic induction, the induced charge does not depend on –
विद्युत चुम्बकीय प्रेरण में, प्रेरित चार्ज किस पर निर्भर नहीं करता है  -
(a) Change in flux / प्रवाह में बदलाव
(b) time of change of magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह के परिवर्तन का समय
(c) Resistance of Coil / वक्र का विरोध
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Induced charge does not depend upon time of change of magnetic flux, as Induced charge Q = n∆T∅R 

Q6. Lenz’s law is a consequence of the law of conservation of- 
लेनज़ का नियम _________ के संरक्षण के कानून का एक परिणाम है
(a) Charge /चार्ज
(b) Momentum / गति
(c) Energy / ऊर्जा
(d) Mass/द्रव्यमान
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lenz’s law deduced by German physicist Heinrich Friedrich Lenz which gives the polarity of the induced EMF in a clear and concise fashion. Lenz law is consequence of the law of conservation of energy. According to Lenz law, the polarity of the induced emf is such that it opposes the change in magnetic flux responsible for its production. 

Q7. A magnetic field can be produced by-  
एक चुंबकीय क्षेत्र किस के द्वारा उत्पादित किया जा सकता है
(a) A moving charge only /गतिशील चार्ज
(b) A changing electric field only / केवल परिवर्तिनीय विद्युत क्षेत्र
(c) Both (a) and (b)/दोनों (a) और (b)
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Magnetic field is produced both by a moving charge and change in electric field

Q8. The unit of electrical resistance of a conductor is-  
एक चालक के विद्युत प्रतिरोध की इकाई है-
(a) fared /फ़रेड
(b) volt /वोल्ट
(c) ampere / एम्पेयर
(d) Ohm /ओहम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ohm is the SI unit of electrical resistance. 1 ohm is define as the resistance of a conductor when a potential difference of 1 volt is applied to its ends when a current of 1 ampere flows through it 

Q9. How many units of electricity will be consumed if you use a 60 watt electric bulb for 5 hours everyday for 30 days?  
यदि आप प्रतिदिन 30 दिन के लिए 5 घंटे 60 वाट के बल्ब का प्रयोग करते हैं तो कितने यूनिट बिजली की खपत होगी?
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Unit of electric energy is kilowatt hour (k W h), hence the unit consumed during usage of electric bulb will be 60W * 5 hour *30 days = 9000W hour = 9KWh = 9 Unit.

Q10. Electric conduction in a semiconductor takes place due to- 
एक अर्धचालक में विद्युत चालन किस कारण होता है
(a) Electrons only / केवल इलेक्ट्रॉन
(b) Holes only /केवल छिद्र
(c) Both electrons and holes /दोनों इलेक्ट्रान और छिद्र
(d) Neither electrons nor holes /न ही इलेक्ट्रान और ना ही छिद्र
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The cause of electrical conduction in semiconductors is due to the movement of the holes in the valence band and the movement of the electrons in the conduction band.


You may also like to read:
 

No comments