Important Polity Questions for SSC Exam 2018: 10th January



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. The Parliament of India is a bicameral legislature composed of – भारत की संसद एक द्विसदनीय विधायिका है, जिसकी रचना -
(a) Legislative Assembly, Legislative Council and Lok Sabha/ विधान सभा, विधान परिषद और लोकसभा
(b) Lok Sabha and Rajya Sabha/ लोकसभा और राज्यसभा
(c) Lok Sabha and Legislative Assembly/ लोक सभा और विधान सभा
(d) President, Lok Sabha and Rajya Sabha/ राष्ट्रपति, लोकसभा और राज्यसभा
Solution:
The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. It is a bicameral legislature composed of the President of India and the two houses: the Rajya Sabha and the Lok Sabha.

Q2. What is the main responsibility of the legislature is- विधायिका की मुख्य जिम्मेदारी क्या है?
(a) Central administration/ केंद्रीय प्रशासन
(b) Creation of laws/कानूनों का निर्माण
(c) Execution of judicial matters/ न्यायिक मामलों का निष्पादन
(d) Execution of laws/ कानूनों का निष्पादन
Solution:
The main responsibility of the legislature is the creation of laws.

Q3. Bicameral Legislature means द्विसदनीय विधायिका का अर्थ है-
(a) Primary and secondary legislature/ प्राथमिक और माध्यमिक विधायिका
(b) Lower and Upper Chamber/ निचला और ऊपरी चैंबर
(c) Lok Adalats and Courts/ लोक अदालत और न्यायालय
(d) Elected as well as selected members/निर्वाचित तथा चयनित सदस्य
Solution:
A bicameral legislature simply refers to a particular body of government that consists of two legislative houses or chambers. In certain variations, a bicameral system may include two parliamentary chambers.

Q4. Which of the following is the pair of two temporary houses of parliamentary structure of India- निम्नलिखित में से कौन भारत के संसदीय ढांचे के दो अस्थायी घरों का युग्म है?
(a) Lok Sabha and Legislative Assembly/ लोक सभा और विधान सभा
(b) Lok Sabha and Legislative Council/ लोकसभा और विधान परिषद
(c) Rajya Sabha and Legislative Council/ राज्यसभा और विधान परिषद
(d) Rajya Sabha and Legislative Assembly/ राज्य सभा और विधान सभा
Solution:
The Lok Sabha (House of the People) is the lower house of India's bicameral Parliament and Vidhan Sabha or the Legislative Assembly is the lower house (in states with bicameral) or the sole house (in unicameral states) of the state legislature.

Q5. Building of the Parliament of India is called___. भारत के पार्लमेंट की इमारत को क्या कहा जाता है?
(a) Sansad Bhavan /संसद भवन
(b) Lok Sabha Bhavan/लोक सभा भवन
(c) Rajya Sabha Bhavan /राज्य सभा भवन
(d) Sarkar Bhavan/सरकार भवन
Solution:
The Parliament of India is the supreme legislative body of the Republic of India. It is a bicameral legislature composed of the President of India and the two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People). The Parliament meets at Sansad Bhavan in New Delhi.

Q6. The election of member of Rajya Sabha is done for the duration of? राज्य सभा के सदस्य के चुनाव कितनी अवधि के लिए किये जाते है?
(a) Two years / दो वर्ष
(b) Four years/चार वर्ष
(c) Five years /पांच वर्ष
(d) Six years/छ: वर्ष
Solution:
Rajya Sabha members are elected by the Legislative Assembly of States and Union territories by means of Single transferable vote through Proportional representation. It also has 12 members who are nominated by the President of India. Members sit for staggered terms lasting six years, with a third of the members up for election every two years.

Q7. Who can dissolve Rajya Sabha? राज्यसभा को कौन भंग कर सकता है?
(a) The Chairman of Rajya Sabha/ राज्यसभा के सभापति
(b) The President/ राष्ट्रपति
(c) The Joint-session of Parliament/ संसद का संयुक्त सत्र
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Members sit for staggered six-year terms, with one third of the members retiring every two years. The Rajya Sabha meets in continuous sessions, and unlike the Lok Sabha, the lower house of Parliament, is not subject to dissolution. However, the Rajya Sabha, like the Lok Sabha can be prorogued by the President.

Q8. Number of members of Rajya Sabha that retire in every two years? राज्यसभा के सदस्यों की संख्या जो हर दो साल में सेवानिवृत्त होते हैं?
(a) All /सभी
(b) One fourth/एक चौथाई
(c) Half /आधे
(d) One third/एक तिहाई
Solution:
In Rajya Sabha members sit for staggered six-year terms, with one third of the members retiring every two years.

Q9. Who is the Chairman of the Rajya Sabha? राज्य सभा का सभापति कौन होता है?
(a) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(c) Vice-President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति
(d) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा अध्यक्ष
Solution:
The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions. currently, Venkaiah Naidu is the chairman of the Rajya Sabha.

Q10. Which of the following Article defines the minimum age to qualify for Lok Sabha Elections? निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद लोकसभा चुनाव के लिए अर्हता प्राप्त करने के लिए न्यूनतम आयु निर्धारित करता है?
(a) Article 84 (b) / अनुच्छेद 84 (b)
(b) Article 80 (b)/ अनुच्छेद 80 (b)
(c) Article 81 (a)/ अनुच्छेद 81 (a)
(d) Article 85 (b)/ अनुच्छेद 85 (b)
Solution:
Article 84 (b) of Constitution of India provides that the minimum age for becoming a candidate for Lok Sabha election shall be 25 years.

Q11. In which year, “House of People” was named as Lok Sabha- किस वर्ष में, "हाउस ऑफ़ पीपल" लोकसभा के रूप में नामित किया गया था?
(a) 1954
(b) 1964
(c) 1974
(d) 1984
Solution:
The members of the Lok Sabha are elected directly by the people of India through democratic elections. Hence, the Lok Sabha is called the lower house of the Parliament of India. "House of the people" changed to "Lok Sabha" in year 1954.

Q12. Which of the following Article deals with Qualification for membership of the State Legislature? निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद राज्य विधानमंडल की सदस्यता के लिए योग्यता से संबंधित है?
(a) Article 84 / अनुच्छेद 84
(b) Article 170/ अनुच्छेद 170
(c) Article 173 / अनुच्छेद 173
(d) Article 123/ अनुच्छेद 123
Solution:
Article 173 of Constitution of India deals with Qualification for membership of the State Legislature.

Q13. Who was the first Chairman of Rajya Sabha? राज्यसभा के पहले अध्यक्ष कौन थे?
(a) G. V. Mavalankar/ जी वी मावलंकर
(b) Dr.Zakir Husain/ डॉ.जाकिर हुसैन
(c) Dr. S Radhakrishnan/ डॉ एस राधाकृष्णन
(d) Dr. P.V. Cherian/ डॉ पी.वी. चेरियन
Solution:
According to the official website of Rajya Sabha, the first time Council of States was constituted was on 3 April 1952. It had 216 members, of which one was a nominated woman member – Rukmini Devi Arundale. The first Chairman was Dr. S Radhakrishnan, also the first Vice President of the nation.

Q14. How many seats in total are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha? लोकसभा में अनुसूचित जातियों और जनजातियों के प्रतिनिधियों के लिए कुल कितनी सीटें आरक्षित हैं?
(a) 39
(b) 85
(c) 109
(d) 131
Solution:
For Scheduled Castes, 84 seats are reserved in Lok Sabha. For Scheduled Tribes, 47 seats are reserved in Lok Sabha.

Q15. Which of the following is the first woman speaker of Lok Sabha- निम्नलिखित में से कौन लोकसभा की पहली महिला स्पीकर है?
(a) Meera Kumar / मीरा कुमार
(b) Sonia Gandhi/ सोनिया गांधी
(c) Sushma Swaraj / सुषमा स्वराज
(d) Margret Alva/ मार्गरेट अल्वा
Solution:
Meira Kumar. Meira Kumar is an Indian politician and five-time Member of Parliament who was the United Progressive Alliance nominee for President of India in the 2017 election. She was elected unopposed as the first woman Speaker of Lok Sabha and served from 2009 to 2014.

               


You may also like to read:






    



No comments