Important Polity Questions for SSC Exam 2018: 3rd January



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. Before it is approved by both Houses of Parliament a Presidential Ordinance can remain in force for the duration of- संसद के दोनों सदनों द्वारा अनुमोदित किए जाने से पहले राष्ट्रपति अध्यादेश की अवधि कितने समय तक लागू रह सकता है-
(a) For three months /तीन महीने
(b) For six months/छ: महीने
(c) For nine months /नौ महीने
(d) Indefinitely/ अनिश्चित काल के लिए
Solution:
Promulgation of an ordinance has to be ratified by the President. Such ordinances carry the full force of a law made by the legislature with one catch. The law only remains in force for six weeks once the Parliament is reconvened, at which time it must be approved by both Houses of Parliament in order to become a law.

Q2. The power to grant pardon or suspend or remit the sentence of any convicted person is vested in the- किसी भी दोषी व्यक्ति की सजा को माफ करने या निलंबित करने या हटाने की शक्ति किस को निहित है -
(a) President/राष्ट्रपति
(b) Vice President/ उप - राष्ट्रपति
(c) Supreme Court Judge/ सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश
(d) Defense Minister/ रक्षा मंत्री
Solution:
A President is empowered with the power to pardon under Article 72 of the Indian Constitution. Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

Q3. The second most senior office in the country is of______. देश का दूसरा सबसे वरिष्ठ कार्यालय ______ का है।
(a) Office of the President of India/ भारत के राष्ट्रपति का कार्यालय
(b) Office of the Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री का कार्यालय
(c) Office of the Vice President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति का कार्यालय
d) Office of the Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश का कार्यालय
Solution:
Article 63 of Indian Constitution states that "there shall be a Vice-President of India." The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations. The Vice-President of India is also ex officio Chairperson of the Rajya Sabha. Venkaiah Naidu is the Vice President of India.

Q4. By which of the following method, Prime Minister of India is selected? निम्नलिखित में से किस विधि से, भारत के प्रधान मंत्री का चयन किया जाता है?
(a) Election / चुनाव
(b) Appointment/ नियुक्ति
(c) Nomination / नामांकन
(d) Selection/ चयन
Solution:
Prime Minister is not elected in India. It is appointed by the President. People vote for Member of Parliament and the largest party (either by winning or coalition) with majority of Winning MPs chose one among them as their Leader. He should be a member of any house ( Lok Sabha and Rajya Sabha).

Q5. In India, Prime Minister can hold his post till, he has - भारत में, प्रधान मंत्री कब तक अपना पद धारण कर सकते हैं?
(a) Support of armed forces/ सशस्त्र बलों का समर्थन
(b) Confidence of Rajya Sabha/ राज्य सभा का विश्वास
(c) Confidence of Lok Sabha/ लोकसभा का विश्वास
(d) Support of people/ लोगों का समर्थन
Solution:
The prime minister serves on 'the pleasure of the president'. A prime minister must have the confidence of Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India.

Q6. Who is the chairman of NITI Aayog? नीति आयोग के चेयरमैन कौन हैं?
(a) President/राष्ट्रपति
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) Finance Minister/वित्त मंत्री
(d) Vice-President/ उप राष्ट्रपति
Solution:
The NITI Aayog (Hindi for Policy Commission), also National Institution for Transforming India was established in 2015, by the NDA government, to replace the Planning Commission which followed a top-down model. The Prime Minister is the Ex-officio chairman.

Q7. Articles 74 and 75 of Indian Constitution deal with matters of- भारतीय संविधान के अनुच्छेद 74 और 75 किस से सम्बंधित हैं:
(a) Council of Ministers/मंत्रिपरिषद
(b) Speaker of Lok Sabha/लोकसभा के अध्यक्ष
(c) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(d) Cabinet Ministers/कैबिनेट मंत्रियों
Solution:
Articles 74 & 75 of the constitution of India deal with the Council of Ministers.

Q8. According to Indian constitution, Central Minister will hold his post at the will of- भारतीय संविधान के अनुसार, केंद्रीय मंत्री किस की इच्छा के अनुसार अपना पद संभालेंगे-
(a) President of India /भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(c) Parliament /संसद
(d) Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट
Solution:
Article 75(2): The Ministers shall hold office during the pleasure of the President.

Q9. Who appoints the Attorney General of India? भारत के महान्यायवादी की नियुक्ति कौन करता है?
(a) Chief Minister of India/भारत के मुख्य मंत्री
(b) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(c) Law Minister/ विधि मंत्री
(d) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
Solution:
Attorney General is appointed by the President on the recommendation of Prime Minister.

Q10. Narendra Modi is the ________ Prime Minister of India- नरेन्द्र मोदी, भारत के __वें प्रधान मंत्री है?
(a) 5th
(b) 10th
(c) 14th
(d) 18th
Solution:
Narendra Damodardas Modi is an Indian politician serving as the 14th and current Prime Minister of India since 2014.

Q11. Attorney General of India has the right to audience in भारत के महान्यायवादी के पास _________ में सुनवाई का अधिकार है?
(a) any Session Court/ कोई सत्र न्यायालय
(b) High Court/ उच्च न्यायालय
(c) Supreme Court/ उच्चतम न्यायालय
(d) any Court of law within the territory of India/ भारत के क्षेत्र के भीतर कोई भी न्यायालय
Solution:
Attorney General of India has right of audience in all courts within the territory of India. He has also the right to speak and take part in proceedings of both the houses of parliament including joint sittings. But cannot vote in parliament.

Q12. What is the term of the appointment of Comptroller and Auditor General of India? भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक की नियुक्ति का सत्र क्या है?
(a) 6 years/वर्ष
(b) Upto the age of 65 years/ 65 वर्ष की आयु तक
(c) 6 years or upto the age of 65 years whichever is earlier /6 वर्ष या 65 वर्ष की आयु तक जो भी पहले हो
(d) Upto the age of 64 years/ 64 वर्ष की आयु तक
Solution:
The CAG is mentioned in the Constitution of India under Article 148 – 151.The CAG vacates the office on attaining the age of 65 years even without completing the 6 years term by impeachment also.

Q13. Implementing laws is the function of कानूनों को लागू करना किसका कार्य है?
(a) Executive / कार्यकारी अधिकारी
(b) Legislature/ विधान मंडल
(c) Judiciary / न्यायतंत्र
(d) Local list/ स्थानीय सूची
Solution:
The executive is one of the three key functions of the Parliament. It's role is to implement the laws that have been framed by the legislature and the policies of a government.

Q14. Under which pardoning power of the President, duration of sentence is reduced without changing its character? राष्ट्रपति की किस क्षमा शक्ति के तहत, उसके चरित्र को बदले बिना वाक्य की अवधि कम की जाती है?
(a) Commutation / विनिमय
(b) Remission/ क्षमा
(c) Respite / मोहलत
(d) Reprieve/ दण्डविराम
Solution:
A President is empowered with the power to pardon under Article 72 of the Indian Constitution. Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

Q15. In Pocket Veto, the President of India can keep a bill for how much duration? पॉकेट वीटो में, भारत के राष्ट्रपति कितनी अवधि के लिए बिल रख सकते हैं?
(a) 1 month /महीने
(b) 6 months/महीने
(c) 12 months /महीने
(d) Indefinite period/ अनिश्चित अवधि
Solution:
A pocket veto is a legislative maneuver that allows a president or other official with veto power to exercise that power over a bill by taking no action (instead of affirmatively vetoing it).

               


You may also like to read:






    



No comments