Important History Questions for SSC Exam 2018: 7th January


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. Ryotwari System was introduced by - / रैयतवाड़ी प्रणाली किसके द्वारा शुरू की गई थी -
(a) Clive / क्लाइव
(b) Hastings / हेस्टिंग्स
(c) Wellesley / वेलेस्ली
(d) Munro / मुनरो
Solution:
Ryotwari System was introduced by Thomas Munro in 1820.

Q2. Which of the following Acts gave representation of the Indians for the first time in legislation? / निम्नलिखित में से किस अधिनियम ने पहली बार कानून में भारतीयों का प्रतिनिधित्व दिया?
(a) Indian Councils Act, 1909 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1919
(c) Government of India Act, 1935 / भारत सरकार अधिनियम, 1935
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:
Indian Councils Act, 1909 provided (for the first time) for the association of Indians with the executive Councils of the Viceroy and Governors. Satyendra Prasad Sinha became the first Indian to join the Viceroy’s Executive Council. He was appointed as the law member.

Q3. Who is called the ‘Father of the Indian National Congress? / भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के ‘जनक किसे कहा जाता है?
(a) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(b) A.O. Hume / ए.ओ. ह्यूम
(c) Lokmanya Tilak / लोकमान्य तिलक
(d) Surendra Nath Banerjee / सुरेंद्र नाथ बैनर्जी
Solution:
From its foundation on 28 December 1885 by A.O. Hume, a retired British officer, until the time India gained its independence on 15 August 1947, the Indian National Congress was considered to be the largest and most prominent Indian public organization, as well as the central and defining influence of the long Indian Independence Movement.

Q4. Mahalwari system was introduced in 1833 during the period of- / महालवाड़ी प्रणाली की शुरुआत किसके काल में 1833 में हुई-
(a) Charles Monro / चार्ल्स मोनरो
(b) Warren Hastings / वार्रन हास्टिंग्स
(c) William Bentick / विलियम बैन्टिक
(d) Lord Louis Mountbatten / लार्ड लुईस माउंटबेटन
Solution:
Mahalwari system was introduced in 1833 during the period of William Bentick. It was introduced in Central Province, North-West Frontier, Agra, Punjab, Gangetic Valley, etc of British India. The Mahalwari system had many provisions of both the Zamindari System and Ryotwari System.

Q5. Which of the following Act is also known as Montague-Chelmsford Reforms ? / निम्नलिखित में से किस अधिनियम को मोंटेगू-चेम्सफोर्ड सुधार भी कहा जाता है?
(a) Indian Councils Act, 1909 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1919
(c) Indian Councils Act 1861 / भारतीय परिषद अधिनियम, 1861
(d) Government of India Act, 1935 / भारत सरकार अधिनियम, 1935
Solution:
Government of India Act, 1919: In line with the government policy contained in Montagu's statement (August 1917), the Government announced further constitutional reforms in July 1918, known as Montagu- Chelmsford or Montford Reforms.

Q6. Place chronologically the following treaties: / कालानुक्रमिक रूप से निम्नलिखित संधियाँ व्यवस्थित कीजिये: 1. Treaty of Amritsar / अमृतसर की संधि 2. Treaty of Bassein / वसई की संधि 3. Treaty of Seringapatnam / श्रीरंगापट्टणम की संधि 4. Treaty of Salbai / सालबाई की संधि
(a) (1), (2), (3), (4)
(b) (3), (4), (2), (1)
(c) (4), (3), (2), (1)
(d) (3), (2), (4), (1)
Solution:
1.Treaty of Salbai – 1782 2.Treaty of Seringapatnam – 1792 3.Treaty of Bassein – 1802 4. Treaty of Amritsar – 1809

Q7. The first Viceroy of India was- / भारत के पहले वायसराय थे-
(a) Lord Canning / लॉर्ड कैनिंग
(b) Lord Hardinge / लॉर्ड हार्डिंग
(c) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी
(d) Lord Elgin / लॉर्ड डलहौजी
Solution:
Lord Canning History (1856 – 1862) : The last Governor General and the first Viceroy.

Q8. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay wrote Anand Math? / किस वर्ष बंकिम चन्द्र चट्टोपाध्याय ने आनंद मठ लिखा था?
(a) 1882
(b) 1892
(c) 1858
(d) 1880
Solution:
Anandamath is a Bengali novel, written by Bankim Chandra Chatterjee and published in 1882. Set in the background of the Sannyasi Rebellion in the late 18th century, it is considered one of the most important novels in the history of Bengali and Indian literature.

Q9. Who among the following initiated the introduction of English in India ___ / निम्नलिखित में से किसने भारत में अंग्रेजी की शुरुआत की?
(a) Lord Curzon / लॉर्ड कर्जन
(b) Lord Macaulay / लार्ड मैकाले
(c) Lord Hastings / लार्ड हास्टिंग्स
(d) none of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:
In India Thomas Babington Macaulay is fully credited with the official introduction of English education, though the necessary order on the subject was issued by Bentinck.

Q10. Muslim League was founded in the year- / मुस्लिम लीग की स्थापना किस वर्ष में हुई थी-
(a) 1900
(b) 1906
(c) 1905
(d) 1902
Solution:
The formation of a Muslim political party on the national level was seen as essential by 1901. The first stage of its formation was the meeting held at Lucknow in September 1906, with the participation of representatives from all over India.

Q11. Who is generally acknowledge as the pioneer of local self-government in modern India? / आमतौर पर आधुनिक भारत में स्थानीय स्वशासन के अग्रणी के रूप में किसे स्वीकार किया जाता है?
(a) Ripon / रिपन
(b) Mayo / मेयो
(c) Lytton / लिटन
(d) Curzon / कर्जन
Solution:
Lord Ripon is known as Father of Local Self Government in India. This was not enacted by any act, it was a resolution that was passed in 1882.

Q12. Mohan Das Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma’ by- / मोहन दास करमचंद गाँधी को ‘महात्मा’ किसके द्वारा कहा गया था-
(a) Bal Gangadhar Tilak / बाल गंगाधर तिलक
(b) Motilal Nehru / मोतीलाल नेहरु
(c) Rabindra Nath Tagore / रबिन्द्रनाथ टैगोर
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:
Mohandas Karamchand Gandhi is called Mahatma “Great Soul” because the great Indian Poet and Nobel Laureate Rabindranath Tagore called him that.

Q13. The Mohammadan Anglo-Oriental College at Aligarh was founded by- / अलीगढ़ में मोहम्मडन एंग्लो-ओरिएंटल कॉलेज की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?
(a) Md. Ali Jinnah / मोहोम्द अली जिन्ना
(b) Mohammad Ali / मोहम्मद अली
(c) Saukat Ali / शौकत अली
(d) Sir Sayyed Ahmad Khan / सर सैयद अहमद ख़ान
Solution:
It was originally established by Sir Syed Ahmad Khan as Mohammedan Anglo-Oriental College in 1875.

Q14. The ‘Mohammadan Anglo-Oriental College’ later became the- / मोहम्मद एंग्लो-ओरिएंटल कॉलेज' बाद में _______बन गया।
(a) Osmania University / ओस्मानिया विश्विद्यालय
(b) Jamia-Milia Muslim University / जामिया मिलिया मुस्लिम विश्विद्यालय
(c) Baraktullah University / बरकतउल्ला विश्वविद्यालय
(d) Aligarh Muslim University/ अलिगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय
Solution:
Aligarh Muslim University (AMU) is an Indian public central university. It was originally established by Sir Syed Ahmad Khan as Mohammedan Anglo-Oriental College in 1875.

Q15. Gandhiji considered Khadi as a symbol of- / गांधीजी खादी को ________ का प्रतीक मानते थे।
(a) Industrialisation / औद्योगिकीकरण
(b) Economic independence / आर्थिक स्वतंत्रता
(c) Economic growth / आर्थिक विकास
(d) Moral purity / नैतिक शुद्धता
Solution:
The khadi movement by Gandhi aimed at boycotting foreign cloth. Mahatma Gandhi began promoting the spinning of khadi for rural self-employment and self-reliance (instead of using cloth manufactured industrially in Britain) in the 1920s in India, thus making khadi an integral part and an icon of the Swadeshi movement.

               


You may also like to read:






    



No comments