Important Geography Questions for SSC Exam 2018: 8th January


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. What are the five main indicators of global climate change of our planet? हमारे ग्रह के वैश्विक जलवायु परिवर्तन के पांच मुख्य संकेतक क्या हैं?
(a) Sea level, rising temperature, rain, nitrogen and Arctic ocean ice/ समुद्र का स्तर, बढ़ता तापमान, बारिश, नाइट्रोजन और आर्कटिक महासागर की बर्फ
(b) Arctic ocean ice, carbon dioxide, global temperature, sea level, surface ice/ आर्कटिक महासागर की बर्फ, कार्बन डाइऑक्साइड, वैश्विक तापमान, समुद्र स्तर, सतह बर्फ
(c) Antarctica ice, oxygen, rain, drought and sea level/ अंटार्कटिका की बर्फ, ऑक्सीजन, बारिश, सूखा और समुद्र का स्तर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Climate change is a change in the statistical distribution of weather patterns when that change lasts for an extended period of time (i.e., decades to millions of years).

Q2. La Nina and El Nino are the "cold" (La Nina) and "warm" (El Nino) phases of – ला नीना और एल नीनो "ठंडा" (ला नीना) और "गर्म" (एल नीनो) के चरण हैं-
(a) El Nino-Southern Oscillation / एल नीनो-दक्षिणी ऑसिलेशन
(b) El Nino-Northern Oscillation/ एल नीनो-उत्तरी ऑसिलेशन
(c) La Nina-Southern Oscillation/ ला नीना-दक्षिणी ऑसिलेशन
(d) Madden-Julian Oscillation/ मैडेन-जूलियन ऑसिलेशन
Solution:
La Niña and El Niño are the "cold" (La Niña) and "warm" (El Niño) phases of the El Nino-Southern Oscillation (ENSO).

Q3. Rio Summit is associated with- रियो शिखर सम्मेलन किस से सम्बंधित है?
(a) UNCED
(b) UNESCO
(c) UNIDO
(d) WHO
Solution:
The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), also known as the Rio de Janeiro Earth Summit, the Rio Summit, the Rio Conference, and the Earth Summit (Portuguese: ECO92), was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 to 14 June 1992.

Q4. IPCC is Created in 1988 by – 1988 में IPCC किसके द्वारा बनाया गया?
(a) World Meteorological Organization (WMO)/ विश्व मौसम विज्ञान संगठन
(b) United Nations Environment Programme (UNEP)/ संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम
(c) Both (a) and (b)/दोनों (a) और (b)
(d) World Health Organization/ विश्व स्वास्थ्य संगठन
Solution:
The IPCC is an organization of governments that are members of the United Nations or WMO. Created in 1988 by the World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q5. The Montreal Protocol to ban the emissions of choloro fluorocarbons in the atmosphere Adopted on- मॉन्ट्रियल प्रोटोकॉल वायुमंडल में क्लोरोफ्लोरोकार्बन के उत्सर्जन पर प्रतिबंध लगाने के लिए किस दिन अपनाया गया था?
(a) 15 September 1987 /15 सितम्बर 1987
(b) 15 September 1980/15 सितम्बर 1980
(c) 14 October 1988/14 अक्टूबर 1988
(d) 15 January 1987/15 जनवरी 1987
Solution:
The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer is the landmark multilateral environmental agreement (MEA) that regulates the production and consumption of nearly 100 manmade chemicals referred to as ozone depleting substances (ODS). It was adopted on 15 September 1987.

Q6. The deepest point of the Arctic Ocean is ______ आर्कटिक महासागर का सबसे गहरा बिंदु ______ है
(a) Litke Deep / लिटके दीप
(b) Aleutian Trench/ अलेउतियन ट्रेंच
(c) Mariana Trench/ मेरियाना ट्रेंच
(d) Tizard Trench/तिज़ार्ड ट्रेंच
Solution:
The Eurasia Basin, or Eurasian Basin, is one of the two major basins. The maximum depth within the Eurasia Basin is reached at the Litke Deep with 5449 m depth.

Q7. The largest ocean is- सबसे बड़ा महासागर है-
(a) Atlantic Ocean / अटलांटिक महासागर
(b) Indian Ocean/ हिंद महासागर
(c) Arctic Ocean / आर्कटिक महासागर
(d) Pacific Ocean/ प्रशांत महासागर
Solution:
The Pacific Ocean is the largest and deepest of the world ocean basins.

Q8. Which is the largest reservoir of fresh water? ताजे पानी का सबसे बड़ा जलाशय क्या है?
(a) Underground Water / भूमिगत पानी
(b) Pond/ तालाब
(c) Lakes / झील
(d) Glacier/ ग्लेसियर
Solution:
97.2. % of all the water on Planet Earth is salt water. Only 2.8 % of all the water on Planet Earth is fresh water. Three-quarters of all fresh water on Earth is frozen in glacier ice. Glacier ice is the second largest reservoir of water on Earth and the largest reservoir of fresh water on Earth.

Q9. The best way of conservation of water resources is- जल संसाधनों के संरक्षण का सबसे अच्छा तरीका है-
(a) Storage of rain water/ वर्षा जल का संग्रहण
(b) Sustainable water consumption/ धारणीय पानी की खपत
(c) Encouraging reformation of natural plants/ प्राकृतिक पौधों के सुधार को प्रोत्साहित करना
(d) All of the above/ उपर्युक्त सभी
Solution:
Water conservation includes all the policies, strategies and activities to sustainably manage the natural resource of fresh water, to protect the hydrosphere, and to meet the current and future human demand.

Q10. The edge of a continent that lies under the ocean is called- महासागर के नीचे स्थित एक महाद्वीप के किनारे को कहा जाता है?
(a) Topography / तलरूप
(b) Ocean Peak/ ओशन पीक
(c) Continental Shelf / महाद्वीपीय शेल्फ
(d) Continental Slope/महाद्वीपीय ढाल
Solution:
A continental shelf is the edge of a continent that lies under the ocean.

Q11. The Gulf of Mexico is connected to the Atlantic Ocean by- मैक्सिको की खाड़ी अटलांटिक महासागर से कैसे जुड़ी हुई है?
(a) Straits of Florida/ फ्लोरिडा के जलडमरूमध्य
(b) Akashi Strait/ आकाशी जलडमरूमध्य
(c) Balabac Strait/ बालाबाक जलडमरूमध्य
(d) Strait of Canso/ कैन्सो की जलडमरूमध्य
Solution:
The Gulf of Mexico is connected to the Atlantic Ocean by the Straits of Florida, between Cuba and the U.S. state of Florida.

Q12. The Marine cliffs are formed mainly due to- समुद्री चट्टानों का निर्माण मुख्य रूप से किस कारण होता है?
(a) Depth of The Ocean/ महासागर की गहराई
(b) Structure of Shall/ शाल की संरचना
(c) Coast of Sea / समुद्र का तट
(d) Ocean Currents / समुद्री धाराएँ
Solution:
Cliffs are usually formed because of processes called erosion and weathering. Weathering happens when natural events, like wind or rain, break up pieces of rock. In coastal areas, strong winds and powerful waves break off soft or grainy rocks from hardier rocks. The harder rocks are left as cliffs.

Q13. A narrow area of water that connects two larger areas of water or Sea or Ocean is known as? पानी का एक संकीर्ण क्षेत्र जो पानी के दो बड़े क्षेत्र सागर या महासागर को जोड़ता है ________ के रूप में जाना जाता है?
(a) Gulf / खाड़ी
(b) Strait/ जलडमरूमध्य
(c) Peninsula / प्रायद्वीप
(d) Isthmus/ स्थलडमरूमध्य
Solution:
Strait is a narrow area of water that connects two larger areas of water.

Q14. The Challenger Deep is the deepest known point in Earth's oceans, situated in- चैलेंजर डीप, पृथ्वी के महासागरों में स्थित सबसे गहरा ज्ञात बिंदु है, यह कहाँ स्थित है?
(a) Kuri Trench / कुरी ट्रेंच
(b) Mariana Trench/ मेरियाना ट्रेंच
(c) Tonga-Kermadec Trench/ टोंगा-केरमाडेक ट्रेंच
(d) Bentley Subglacial Trench/ बेंटले सबगैसियल ट्रेंच
Solution:
The Challenger Deep in the Mariana Trench is the deepest known point in Earth's oceans.

Q15. Where is Sunda Trench? सुंडा ट्रेंच कहाँ है?
(a) Indian Ocean / हिंद महासागर
(b) Pacific Ocean/ प्रशांत महासागर
(c) Atlantic Ocean/ अटलांटिक महासागर
(d) Gulf of Mexico/ मेक्सिको की खाड़ी
Solution:
Sunda trench (or Java trench as known earlier) is located in the Northeastern Indian ocean.

               


You may also like to read:






    



No comments