Important Geography Questions for SSC Exam 2018: 1st January


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Which of the following is not an example of Point Source of pollution?
निम्नलिखित में से कौन सा प्रदूषण के प्वाइंट स्रोत का उदाहरण नहीं है?
(a) Oil refinery wastewater / तेल रिफाइनरी अपशिष्ट जल
(b) Noise from Jet engine/ जेट इंजन से शोर
(c) Air pollution from forest fire/ वन आग से वायु प्रदूषण
(d) Pollutants mixed in rainwater runoff/ वर्षा जल संचयन में मिश्रित प्रदूषक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A point source of pollution is a single identifiable source of air, water, thermal, noise or light pollution. Oil refinery waste water, noise from Jet engine and Air pollution from forest fire are examples of point source of pollution.


Q2. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
समुद्र का एक विस्तृत इनलेट जो सामान्य तौर पर आकार में अवतल होता है, जिसे एक के रूप में जाना जाता है:
(a) Strait /जल डमरूमध्य
(b) Sound / ध्वनि
(c) Bay/ खाड़ी
(d)Fjord /फियोर्ड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a Bay.

Q3. The biggest reserves of Thorium are in ____.
थोरियम का सबसे बड़ा भंडार ____ में है।
(a) China/ चीन
(b) USA/ यूएसए
(c) India/ भारत
(d) France/ फ्रांस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The biggest estimated reserve of Thorium are in India.

Q4. What is Damodar Valley Corporation?
दामोदर घाटी निगम क्या है?
(a) Statutory body/ वैधानिक निकाय
(b) Municipal Corporation looking after Damodar Valley/ दामोदर घाटी की देखभाल करने वाला नगर निगम
(c) A private enterprise located in Bihar/ बिहार में स्थित एक निजी उद्यम
(d) A non government organisation/ एक गैर सरकारी संगठन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Damodar Valley Corporation is a statutory body. The corporation came into being on July 7, 1948 by an Act of the Constituent Assembly of India.

Q5. Which of the following wind is blowing from the Mediterranean Sea to the North Western parts of India?
भूमध्यसागर से भारत के उत्तरी पश्चिमी भाग में निम्न में से कौन सी पवन बहती है?
(a) Western disturbances / पछुआ विक्षोभ
(b) Norwesters /नोर्वेस्टर
(c) Loo / लू
(d) Mango showers /आम्र वृष्टि
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.

Q6.The Secretariat of SAARC is set up at _________.
सार्क का सचिवालय _________ में  स्थित है।
(a) Washington/ वाशिंगटन
(b) Kathmandu/ काठमांडू
(c) Hague/ हेग
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal. It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its Member States as well as other regional organisations. SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985.

Q7.Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?
निम्नलिखित में से क्या केरल के तट पर रेडियोधर्मी प्रदूषण का कारण बना है?
(a) Plutonium / प्लूटोनियम
(b) Zinc/ जिंक
(c) Thorium / थोरियम
(d) Radium / रेडियम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Thorium causes radioactive pollution along the coast of Kerala.


Q8.The natural habitat of Rhinoceros in India is –
भारत में गैंडा का प्राकृतिक आवास है -
(a) Bharatpur / भरतपुर
(b) Gir forest/ गिर जंगल
(c) Kaziranga / काजीरंगा
(d) Nilgiris/ नीलगिरी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world's great one-horned rhinoceroses, is World Heritage Site.

Q9. The geosynchronous satellite moves around the Earth in the direction –
भू-समकालिक उपग्रह किस दिशा में पृथ्वी के चारों ओर घूमता है -
(a) East to West /पूर्व से पश्चिम
(b) West to East/पश्चिम से पूर्व
(c) North to South /उत्तर से दक्षिण
(d) South to North/दक्षिण से उत्तर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A geosynchronous satellite is a satellite in geosynchronous orbit, with an orbital period the same as the Earth's rotation period.

Q10. Which of the following is caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun on sea levels?
निम्नलिखित में से कौन सा चंद्रमा और सूर्य द्वारा समुद्र के स्तर पर गुरुत्वाकर्षण बल के संयुक्त प्रभावों के कारण होता है?
(a) Tides / ज्वार
(b) Runoff/ अपवाह
(c) Currents/ धारा
(d) Waves/ लहर 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Tides are the rise and fall of sea levels caused by the combined effects of the gravitational forces exerted by the Moon and the Sun, and the rotation of Earth.

Q11. Which of the following planets do not have satellite?
निम्नलिखित में से किन ग्रहों के उपग्रह नहीं है?
(a) Mars and Venus / मंगल और शुक्र
(b) Mercury and Venus/ बुध और शुक्र
(c) Mars and Mercury / मंगल और बुध
(d) Neptune and Pluto/ नैप्टयुन और प्लूटो
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Both Mercury and Venus have no satellites (Moons) of their own. Mercury is very small to have powerful gravitational pull while Venus has great gravitational pull but still doesn’t have a Moon.

Q12. Which of the following is not a satellite of Jupiter?
इनमें से कौन सा बृहस्पति का उपग्रह नहीं है?
(a) Deimos/ डीमोस
(b) Ganymede/ गेनीमेड
(c) Callisto / कैलिस्टो
(d) Europa/ यूरोपा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Deimos is the smaller and outer of the two natural satellites of the planet Mars, the other being Phobos.


Q13. One astronomical unit is the average distance between?
एक खगोलीय इकाई किस के बीच औसत दूरी है?
(a) Earth and Sun/ पृथ्वी और सूर्य
(b) Earth and Moon/ पृथ्वी और चंद्रमा
(c) Jupiter and Sun / बृहस्पति और सूर्य
(d) Pluto and Sun/ प्लूटो और सूर्य
Show Answer
Ans.(a)
Sol. One astronomical unit is the approximate mean distance between the Earth and sun. It's about 93 million miles (150 million km), or 8 light-minutes.

Q14. In astrophysics, what is the name of hole in outer space which emits stars and energy?
खगोल भौतिकी में, बाहरी अंतरिक्ष में छेद का नाम क्या है जो सितारों और ऊर्जा को उत्सर्जित करता है?
(a) Black Hole / ब्लैक होल
(b) Ozone Hole/ ओजोन छिद्र
(c) Asteroid Belt/ क्षुद्रग्रह बेल्ट
(d) White Hole/ व्हाइट होल
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A white hole is a hypothetical region of spacetime which cannot be entered from the outside, although matter and light can escape from it. In this sense, it is the reverse of a black hole, which can only be entered from the outside and from which matter and light cannot escape.

Q15.Which planet is known as big as Earth in our solar system?
हमारे सौर मंडल में कौन सा ग्रह पृथ्वी जितना बड़ा जाना जाता है?
(a) Mercury / बुध ग्रह
(b) Mars/ मंगल ग्रह
(c) Venus / शुक्र
(d) Pluto/ प्लूटो
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In terms of size, average density, mass, and surface gravity, Venus is very similar to Earth.. It is also known as Earth’s twin or ‘sister planet’.



You may also like to read:





    



No comments