Important Economics Questions for SSC Exam 2018: 2nd January


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economics Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Among the following States, _________has the lowest birth rate in India. / निम्नलिखित राज्यों में से, _________  में भारत का न्यूनतम जन्म दर है।
(a) Kerala / केरल
(b) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
(c) Bihar / बिहार
(d) West Bengal / पश्चिम बंगाल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Kerala has lowest birth rate 14.7, according to the latest official data.Bihar has highest birth rate.


Q2. Which institution is known as 'Soft Loan Window' of World Bank? / किस संस्था को विश्व बैंक की 'सॉफ्ट लोन विंडो' के रूप में जाना जाता है?
(a) IDBI / आईडीबीआई
(b) IDA / आईडीए
(c) IMF / आईएमएफ़
(d) RBI / आरबीआई
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The International Development Association (IDA) is an international financial institution which offers concessional loans and grants to the world's poorest developing countries. So, it is called as Soft Loan Window of World Bank. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States.

Q3. Which place is said to be the Manchester of South India? / किस स्थान को दक्षिण भारत का मैनचेस्टर कहा जाता है? 
(a) Coimbatore / कोयंबतूर
(b) Salem / सलेम
(c) Thanjavur / तंजावुर
(d) Madurai / मदुरई
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Coimbatore is referred to as the "Manchester of South India" due to its cotton production and textile industries.

Q4. Which State Government had abolished "agriculture income tax" on plantation companies. / किस राज्य सरकार ने बागान कंपनियों पर "कृषि आयकर" को समाप्त कर दिया था।
(a) Karnataka / कर्नाटक
(b) Rajasthan / राजस्थान
(c) Bihar / बिहार
(d) Asssam / असम
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Karnataka’s Chief Minister Siddaramaiah had made the announcement to abolish the tax on agricultural income while presenting the State Budget for 2016-17. This in turn will provide relief to many tea and coffee companies besides thousands of individual coffee growers. Plantation companies had to pay a 35 per cent tax on their net income.

Q5. The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called? 
कर आधार की राशि में वृद्धि के रूप में कर वृद्धि की दर को क्या कहा जाता है?
(a) Proportional tax / आनुपातिक कर
(b) Progressive tax / गतिशील कर
(c) Regressive tax / प्रतिगामी कर
(d) Degressive tax / अधोगामी कर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called Progressive tax.

Q6. The term 'Dumping' refers to / 'डंपिंग' शब्द का अर्थ है
(a) The sale of a sub-standard commodity / एक उप-मानक कमोडिटी की बिक्री
(b) Sale in a foreign market of a commodity at a price below marginal cost / सीमांत लागत से कम कीमत पर कमोडिटी के विदेशी बाजार में बिक्री
(c) Sale in a foreign market of a commodity just at marginal cost with too much of profit /
(d) Smuggling of goods without paying any customs duty / किसी सीमा शुल्क का भुगतान किए बिना माल की तस्करी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dumping, in reference to international trade, is the export by a country or company of a product at a price that is lower in the foreign market than the price charged in the domestic market.

Q7. Which one of the following countries is not a member of the "BRICS" group? 
निम्नलिखित में से कौन सा देश "ब्रिक्स" समूह का सदस्य नहीं है?
(a) Brazil / ब्राज़ील
(b) Russia / रूस
(c) China / चीन
(d) Indonesia / इंडोनेशिया
Show Answer
Ans.(d)
Sol. BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Indonesia is not a member of BRICS group.


Q8. What is the accounting year of the Reserve Bank of India? / भारतीय रिजर्व बैंक का लेखा वर्ष कौन-सा है?
(a) April-March/अप्रैल-मार्च
(b) July-June / जुलाई-जून
(c) October-September / अक्टूबर-सितम्बर
(d) January-December / जनवरी-दिसम्बर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The RBI's accounting year is from July to June.

Q9. Money market is a market for ____________. / मुद्रा बाजार ____________ का एक बाजार है।
(a) Short term fund / लघु अवधि फण्ड
(b) Long term fund / दीर्घ अवधि फण्ड
(c) Negotiable instruments / परक्राम्य लिखत
(d) Sale of shares / शेयरों की बिक्री 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The money market became a component of the financial markets for assets involved in short-term borrowing, lending, buying and selling with original maturities of one year or less. Thus, it is a market for Short term fund.

Q10. In which of the following States India's first Green Rail Corridor was launched in - / निम्नलिखित में से किस राज्य में भारत की पहली ग्रीन रेल कॉरिडोर शुरू की गयी थी-
(a) Karnataka / कर्नाटक
(b) Maharashtra / महाराष्ट्र
(c) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
(d) Tamil Nadu / तमिलनाडू 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The India’s first Green Rail Corridor was inaugurated on the 114-km long Rameswaram-Manamadurai stretch in Tamil Nadu.

Q11. Which of the following controls the insurance business of India? / निम्नलिखित में से कौन भारत के बीमा व्यवसाय को नियंत्रित करता है? 
(a) RBI / आरबीआई
(b) IDBI / आईडीबीआई
(c) SEBI / सेबी
(d) IRDA / आईआरडीए
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India is an autonomous, statutory agency tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

Q12. HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions? / एचडीआई किन तीन आयाम प्रगति का एक समग्र माप है?
(a) Health, Education, Income / स्वास्थ्य, शिक्षा, आय
(b) Food Security, Employment, Income / खाद्य सुरक्षा, रोजगार, आय
(c) Agriculture, Industry, Services / कृषि, उद्योग, सेवाएं
(d) Height, Weight, Colour / ऊँचाई, भार, रंग
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Human Development Index (HDI) is a composite statistic (composite index) of life expectancy(health), education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.


Q13. Which of the following is not a commercial source of energy? / निम्नलिखित में से कौन ऊर्जा का वाणिज्यिक स्रोत नहीं है? 
(a) Coal / कोयला
(b) Petroleum / पेट्रोलियम
(c) Natural Gas / प्राकृतिक गैस
(d) Firewood / जलाऊ लकड़ी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Firewood is a non-commercial source of energy.

Q14. The main effect of Direct Taxes is on / प्रत्यक्ष कर का मुख्य प्रभाव _____ पर होता है। 
(a) Food prices / खाद्य कीमतों
(b) Consumer goods / उपभोक्ता माल
(c) Capital goods / पूंजी माल
(d) Income / आय 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Direct tax is a type of tax where the incidence and impact of taxation fall on the same entity income.

Q15. Which one of the following is not an instrument of Fiscal policy? / निम्नलिखित में से कौन सा राजकोषीय नीति का उपकरण नहीं है?
(a) Open Market Operations / खुला बाज़ार क्रिया
(b) Taxation / कराधान
(c) Public borrowing / सार्वजनिक उधारी
(d) Public expenditure / सार्वजनिक व्यय 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The major instruments of fiscal policy are - Budget, Taxation, Public Expenditure, Public Works, Public Debt (public borrowing).



You may also like to read:





    



No comments