Important Economics Questions for SSC Exam 2018: 9th January




Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economics Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. Which among of the following institution acts as the Principal Financial Institution for Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector? निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम (MSME) क्षेत्र के संवर्धन, वित्त पोषण और विकास के लिए प्रमुख वित्तीय संस्थान के रूप में कार्य करता है?
(a) IDBI
(b) SIDBI
(c) IFCI
(d) NABARD
Solution:
Small Industries Development Bank of India (SIDBI) set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector as well as for co-ordination of functions of institutions engaged in similar activities.

Q2. In a PSU majority of the paid up share capital is held by? PSU के अधिकांश हिस्से में पेड शेयर कैपिटल किसके पास है?
(a) State Government/राज्य सरकार
(b) Central Government/केंद्र सरकार
(c) Individual/ व्यक्तिगत रूप से
(d) Private Firm/ निजी फर्म
Solution:
The government-owned corporations are termed as Public Sector Undertakings (PSUs) in India. In a PSU majority (51% or more) of the paid up share capital is held by central government or by any state government or partly by the central governments and partly by one or more state governments.

Q3. IDBI was established on– IDBI की स्थापना कब की गई थी?
(a) July, 1964/ जुलाई 1964
(b) July, 1966/ जुलाई 1966
(c) July, 1962 / जुलाई 1962
(d) July, 1968/ जुलाई 1968
Solution:
Industrial Development Bank of India (IDBI) was constituted under Industrial Development Bank of India Act, 1964 as a Development Financial Institution (DFI) and came into being as on July 01, 1964 vide GoI notification dated June 22, 1964.

Q4. NABARD came into existence on– NABARD कब अस्तित्व में आया?
(a) 12 July 1980/12 जुलाई 1980
(b) 11 June 1982/11 जून 1982
(c) 26 January 1982/26 जनवरी 1982
(d) 12 July 1982 /12 जुलाई 1982
Solution:
NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

Q5. SBI was earlier known as – SBI पहले किस नाम से जाना जाता था?
(a) Cooperative Bank of India/ भारतीय सहकारी बैंक
(b) Imperial Bank of India/ इंपीरियल बैंक ऑफ इंडिया
(c) Syndicate Bank / सिंडीकेट बैंक
(d) Canara Bank/ कैनरा बैंक
Solution:
The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the Bank of Calcutta and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.

Q6. Which of the following is not a industrial finance institution? निम्नलिखित में से कौन एक औद्योगिक वित्त संस्थान नहीं है?
(a) UTI
(b) ICICI
(c) NABARD
(d) SFC
Solution:
NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

Q7. The Narasimham Committee related to banking reform was appointed by the Government of India under the Chairmanship of Shri M. Narasimham in? बैंकिंग सुधार से संबंधित नरसिम्हम समिति को भारत सरकार द्वारा श्री एम नरसिम्हम की अध्यक्षता में कब नियुक्त किया गया था?
(a) August 1990 / अगस्त 1990
(b) August 1991/ अगस्त 1991
(c) July 1992/ जुलाई 1992
(d) April 1991/ अप्रैल 1991
Solution:
The Narasimham Committee was established under former RBI Governor M. Narasimham in August 1991 to look into all aspects of the financial system in India.

Q8. Bank rate is the rate of interest– बैंक दर ब्याज की दर है-
(a) At which public borrow money from commercial Banks/ जिस पर सार्वजनिक वाणिज्यिक बैंकों से पैसा उधार लेते हैं
(b) At which public borrows money from RBI/ जिस पर जनता RBI से पैसे उधार लेती है
(c) At which commercial Banks borrow money from RBI/ जिस पर वाणिज्य बैंक RBI से पैसा लेते हैं
(d) At which commercial Banks borrows money from the public/ जिस पर वाणिज्यिक बैंक जनता से पैसा उधार लेते हैं
Solution:
Bank rate is the rate charged by the Reserve bank of India for lending funds to commercial banks.

Q9. Industrial Development Bank of India (IDBI) was transformed into a Bank in – भारतीय औद्योगिक विकास बैंक (IDBI) कब एक बैंक में तब्दील हो गया था?
(a) 2004
(b) 2000
(c) 2008
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:
Industrial Development Bank of India (IDBI) was regarded as a Public Financial Institution in terms of the provisions of Section 4A of the Companies Act, 1956. It continued to serve as a Development Financial Institution (DFI) for 40 years till the year 2004 when it was transformed into a Bank.

Q10. ‘Hard Currency’ is– ‘दुर्लभ मुद्रा’ क्या है?
(a) A currency which is paid for loan/ एक मुद्रा जो ऋण के लिए भुगतान की जाती है
(b) A currency with a value that fluctuates frequently/ एक ऐसी मुद्रा जिसके मूल्य में अक्सर उतार-चढ़ाव होता है
(c) A currency remains relatively reliable and stable / एक मुद्रा अपेक्षाकृत विश्वसनीय और स्थिर रहती है
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Hard currency is a reliable currency from a stable country that is widely accepted around the world.

Q11. A Schedule Bank is one which is included in the – अनुसूचित बैंक वह है जो __________ में शामिल है?
(a) 2nd Schedule of Banking Regulation Act / बैंकिंग विनियमन अधिनियम की दूसरी अनुसूची
(b) 2nd Schedule of Constitution/ द्वितीय संविधान की अनुसूची
(c) 2nd Schedule of RBI act/ भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम की दूसरी अनुसूची
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
Solution:
All banks which are included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934 are Scheduled Banks. These banks comprise Scheduled Commercial Banks and Scheduled Co-operative Banks.

Q12. Green Banking means- ग्रीन बैंकिंग का मतलब है
(a) Development of forestry by banks / बैंकों द्वारा वानिकी का विकास
(b) Financing of environment friendly projects by banks/ बैंकों द्वारा पर्यावरण के अनुकूल परियोजनाओं का वित्तपोषण
(c) Financing of irrigation projects by banks/ बैंकों द्वारा सिंचाई परियोजनाओं का वित्तपोषण
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
Solution:
Green banking refers to the initiatives taken by the banks to encourage environment-friendly investment. Green banking as a concept is a proactive and smart way of thinking towards future sustainability.

Q13. The Largest Commercial Bank of India is – भारत का सबसे बड़ा वाणिज्यिक बैंक है
(a) Central Bank of India/ सेंट्रल बैंक ऑफ इंडिया
(b) SBI/ स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
(c) Indian Overseas Bank/ इंडियन ओवरसीज बैंक
(d) Bank of India/ बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
State Bank of India (SBI) SBI is India's largest public sector bank.

Q14. The reserve held by commercial banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called– RBI के पास वैधानिक न्यूनतम से ऊपर वाणिज्यिक बैंकों द्वारा रखे गए रिजर्व को कहा जाता है?
(a) Cash Reserves / कैश रिज़र्व
(b) Deposit Reserves/ जमा रिज़र्व
(c) Momentary Reserves/क्षणिक रिज़र्व
(d) Excess Reserves / अतिरिक्त रिज़र्व
Solution:
Excess reserves are capital reserves held by a bank or financial institution in excess of what is required by regulators, creditors or internal controls. For commercial banks, excess reserves are measured against standard reserve requirement amounts set by central banking authorities.

Q15. Who is authorized to issue coins in India? भारत में सिक्के जारी करने के लिए कौन अधिकृत है?
(a) Reserve Bank of India / भारतीय रिजर्व बैंक
(b) Ministry of Finance/ वित्त मत्रांलय
(c) State Bank of India / भारतीय स्टेट बैंक
(d) Indian Overseas Bank/ इंडियन ओवरसीज बैंक
Solution:
Coins are minted at the four India Government Mints at Mumbai, Alipore(Kolkata), Saifabad(Hyderabad), Cherlapally (Hyderabad) and NOIDA (UP).

               


You may also like to read:






    



No comments