Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 10th January


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Australian cities have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020. These two cities are__________.
ऑस्ट्रेलियाई शहरों को 2020 के बहु-मिलियन डॉलर एटीपी कप के लिए पुरुषों के टेनिस में नवीनतम टीम इवेंट के पहले दो मेजबान स्थानों के रूप में घोषित किया गया है। ये दोनों शहर __________ हैं।
(a) Perth and Sydney / पर्थ और सिडनी
(b) Melbourne and Sydney / मेलबर्न और सिडनी
(c)  Sydney and Brisbane/ सिडनी और ब्रिस्बेन
(d) Adelaide and Brisbane/ एडिलेड और ब्रिस्बेन
Show Answer


Ans.(c)
Sol. Australian cities Sydney and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020.


Q2. Who has become the first Indian to head the Global Solar Council (GSC)?
इनमें से कौन ग्लोबल सोलर काउंसिल (GSC) के प्रमुख बनने वाले पहले भारतीय बन गए हैं?
(a) Kamal Chandra/ कमल चंद्रा
(b) Manab Kalita/ मानब कलिता
(c) Sushant Kumar Singh/ सुशांत कुमार सिंह
(d) Pranav R Mehta/ प्रणव आर मेहता
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC). He has become the first Indian to head the GSC.

Q3. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). IHMCL comes under __________.
FASTags की सरल उपलब्धता सुनिश्चित करने के लिए, भारतीय राजमार्ग प्रबंधन कंपनी लिमिटेड (IHMCL) ने, राज्य द्वारा संचालित तेल विपणन कंपनियों (IOCL, BPC और HPC) के साथ समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए हैं। IHMCL __________ के अंतर्गत आता है।
(a) MoHA
(b) CPWD
(c) AAI
(d) NHAI
Show Answer

Ans.(d)
Sol. To ensure easier availability of FASTags, Indian Highways Management Company Ltd. (IHMCL), a company promoted by NHAI(National Highways Authority of India), has signed MoUs with state-run Oil Marketing Companies (IOCL, BPC, and HPC). It will ensure availability of FASTags at petroleum outlets across India.


Q4. Indian Army signed an MoU with which of the following bank on the Defence Salary Package?
थल सेना ने रक्षा वेतन पैकेज पर निम्नलिखित में से किस बैंक के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए है?
(a) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(b) Punjab National Bank / पंजाब नेशनल बैंक
(c) Bank of India/ बैंक ऑफ इंडिया
(d) Bank of Baroda/ बैंक ऑफ बड़ौदा
Show Answer

Ans.(b)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and Punjab National Bank on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar.

Q5. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. This committee is headed by __________.
भारतीय रिज़र्व बैंक (RBI) ने भुगतानों के डिजिटलीकरण को प्रोत्साहित करने और वित्तीय समावेशन को बढ़ाने के लिए डिजिटल भुगतान को मजबूत करने के लिए एक उच्च-स्तरीय समिति का गठन किया है। इस समिति की अध्यक्षता __________ ने की है।
(a) Nandan Nilekani / नंदन नीलेकणि
(b) H R Khan/ एच आर खान
(c) Aruna Sharma/ अरुणा शर्मा
(d) Sunil Mehta/ सुनील मेहता
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments and enhance financial inclusion. The five-member committee headed by UIDAI’s former Chairman Nandan Nilekani will include RBI’s former Deputy Governor Mr. H.R. Khan and Former Secretary, Ministry of Information Technology, Mrs. Aruna Sharma among others.


Q6. Which city is hosting the second edition of Khelo India Youth Games?
खेलो इंडिया यूथ गेम्स के दूसरे संस्करण की मेजबानी कौन सा शहर करेगा?
(a) Panaji/ पणजी
(b) Nagpur/ नागपुर
(c) Pune/ पुणे
(d) Manali/ मनाली
Show Answer

Ans.(c)
Sol. The second edition of Khelo India Youth Games has officially begun in Pune, Maharashtra.


Q7. The Citizenship Amendment bill seeks to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after ______years of residence in India instead of _____years currently. 
नागरिकता संशोधन विधेयक बांग्लादेश, पाकिस्तान और अफगानिस्तान से पीड़ित अल्पसंख्यकों को भारतीय नागरिकता प्रदान करने का प्रयास कर रहा है। यह विधेयक ऐसे प्रवासियों को वर्तमान में _____ वर्ष के बजाय भारत में ______ वर्ष के बाद भारतीय नागरिकता प्रदान करता है।
(a) 6,10
(b) 5,12
(c) 7,15
(d) 6, 12
Show Answer


Ans.(d)
Sol. The Citizenship Amendment bill seeking to provide Indian citizenship to persecuted minorities from Bangladesh, Pakistan, and Afghanistan was passed by Lok Sabha. The Bill provides for Indian citizenship to such immigrants after six years of residence in India instead of 12 years currently.

Q8.  The 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be held at________.
दो-दिवसीय वैश्विक विमानन शिखर सम्मेलन 2019 का आयोजन ________ में किया जाएगा।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Bangalore/ बैंगलोर
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Mysore/ मैसूर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. the 2-day long Global Aviation Summit 2019 will be organized by the Ministry of Civil Aviation (MoCA) in collaboration with FICCI from January 15-16, 2019 in Mumbai, Maharashtra.


Q9. What is the theme of Global Aviation Summit 2019?
ग्लोबल एविएशन समिट 2019 का विषय क्या है?
(a) Wake Up and Fly High
(b) Sky is the Limit
(c) Flying for The Earth
(d) Flying for all
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In a first, the 2-day long Global Aviation Summit 2019 with the theme “Flying for all” will be organized from January 15-16, 2019 in Mumbai.

Q10. India exchanged an MoU on Ocean Dialogue in New Delhi with which of the following country?
भारत ने नई दिल्ली में, निम्नलिखित में से किस देश के साथ महासागर वार्ता पर समझौता ज्ञापन किया है?
(a) Sweden/ स्वीडन
(b) Norway / नॉर्वे
(c) Switzerland/ स्विट्जरलैंड
(d) Maldives / मालदीव
Show Answer


 Ans.(b)
Sol. Prime Minister of Norway Erna Solberg and Prime Minister Narendra Modi held bilateral talks in New Delhi. Prime Minister Modi said that both the countries have vibrant trade ties. MoU were exchanged on India-Norway Ocean Dialogue. 


You may also like to read:

No comments