Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 4th January


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. Which of the following sentence is not correct?
निम्नलिखित में से कौन सा वाक्य सही नहीं है?
(a) Guwahati Airport renamed as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport. / गुवाहाटी हवाई अड्डे का नाम बदलकर महाराजा बीर बिक्रम माणिक्य किशोर हवाईअड्डा कर दिया गया
(b) British-era railway station Robertsgang renamed as Sonbhadra./ अंग्रेजों के जमाने का रेलवे स्टेशन रॉबर्ट्सगंज का नाम बदलकर सोनभद्र कर दिया गया
(c) Mughalsarai junction renamed after Deen Dayal Upadhyay./ मुगलसराय जंक्शन का नाम बदलकर दीन दयाल उपाध्याय रखा गया
(d) Chhatrapati Shivaji International Airport in Mumbai renamed as Chhatrapati Shivaji ‘Maharaj’ International Airport./ मुंबई में छत्रपति शिवाजी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे का नाम बदलकर छत्रपति शिवाजी ‘महाराज’ अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा रखा गया
Show Answer


Ans.(a)
Sol. Agartala Airport renamed as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport. All other options are right.


Q2.  As per RBI Report on Trend and Progress of Banking in India, what % of the total complaints received by all BO offices, is from tier-1 cities like New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru and Hyderabad?
भारत में बैंकिंग की प्रवृत्ति और प्रगति पर भारतीय रिजर्व बैंक की रिपोर्ट के अनुसार, सभी बीओ कार्यालयों द्वारा प्राप्त कुल शिकायतों का कितने % शिकायते, नई दिल्ली, मुंबई, चेन्नई, कोलकाता, बेंगलुरु और हैदराबाद जैसे टियर -1 शहरों से हैं?
(a) 67%
(b) 75%
(c) 49%
(d) 57%
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The number of complaints registered at banking ombudsman offices have seen a 25% increase in the fiscal year 2018. “The banking ombudsman offices in tier-1 cities like New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru and Hyderabad accounted for more than 57% of the total complaints received by all BO offices,” the RBI Report on Trend and Progress of Banking in India has stated.


Q3. The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers. The first initiative will provide Rs 2 lakh to the family of a deceased farmer while under the second initiative, farmers would get Rs 2,500 twice a year for growing a single crop on one acre of land. Name the scheme both the initiatives are part of.
पश्चिम बंगाल सरकार ने किसानों के लिए दो कल्याणकारी पहल की घोषणा की है, पहली पहल से बीमार किसान के परिवार को 2 लाख रुपये मिलेंगे, जबकि दूसरी पहल के तहत, किसानों को एक एकड़ ज़मीन पर एक फसल उगाने के किए साल में दो बार 2,500 रुपये मिलेंगे। उस योजना का नाम बताइए जिसमे ये दोनों पहल सम्मिलित हैं-
(a) Bangla Krishak Bondhu/ बंगला कृषक बंधु
(b) Krishi Krishak Bondhu/ कृषि कृषक बंधु
(c) Krishak Bondhu Vikas Yojana/ कृषक बंधु विकास योजना
(d) Rashtriya Krishi Vikas Yojana/ राष्ट्रीय कृषि विकास योजना
Show Answer

Ans.(b)
Sol. The West Bengal government announced two welfare initiatives for farmers. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme, will come into effect from 1st January 2019.

Q4.  Who among the following has been appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?
निम्नलिखित में से किसे आयुध कारखानों (DGOF) के महानिदेशक और आयुध निर्माणी बोर्ड (OFB) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) CA Kuttappa/ सीए कट्टप्पा
(b) Sudhir Kumar/ सुधीर कुमार
(c) Hemant Kumar/ हेमंत कुमार
(d) Saurabh Kumar/ सौरभ कुमार
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Saurabh Kumar has been appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB). Kumar, a 1982-batch Indian Ordnance Factory Service officer, is an M-Tech in mechanical engineering from the Indian Institute of Technology (IIT), Kanpur.

Q5. Who among the following has been appointed as the Acting Chairman of Life Insurance Corporation of India?
निम्नलिखित में से किसे भारतीय जीवन बीमा निगम के कार्यवाहक अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Hemant Bhargava/ हेमंत भार्गव
(b) Sudhir Bhargava/ सुधीर भार्गव
(c) Y K Yadav/ वाई के यादव
(d) Ajay Tyagi/ अजय त्यागी
Show Answer

Ans.(a)
Sol. The government has appointed Hemant Bhargava, Managing Director, Life Insurance Corporation of India, as the Acting Chairman. The move comes after VK Sharma retired from the top job at LIC on December 31.

Q6. CH Lokanath passed away after suffering cardiac arrest. He was a Veteran_______
सीएच लोकनाथ का निधन कार्डियक अरेस्ट से पीड़ित होने के बाद हुआ। वह एक वयोवृद्ध व्यक्ति _______थे।
(a) Telugu actor/ तेलुगु अभिनेता
(b) Kannada writer/ कन्नड़ लेखक
(c) Kannada actor/ कन्नड़ अभिनेता
(d) Tamil actor/ तमिल अभिनेता
Show Answer

Ans.(c)
Sol. Veteran Kannada actor CH Lokanath passed away after suffering cardiac arrest. He was 91. Lokanath was in the Kannada film industry for nearly six decades and was affectionately addressed as ‘Uncle Lokanath’ by his fans.

Q7. In which district of Punjab, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019)?
पंजाब के किस जिले में, प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने 106 वें भारतीय विज्ञान कांग्रेस (ISC-2019) का उद्घाटन किया?
(a) Chandigarh/ चंडीगढ़
(b) Ludhiana/ लुधियाना
(c) Jalandhar/ जालंधर
(d) Amritsar/ अमृतसर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019) at Jalandhar, Punjab.

Q8. What is the theme for the 106th Indian Science Congress (ISC-2019)?
106 वें भारतीय विज्ञान कांग्रेस (ISC-2019) का  विषय क्या है?
(a)  Future: Artificial Intelligence In India
(b) Future: India-Science and Technology
(c) India-Technology and Internet of Things
(d) Science of Internet and Technology
Show Answer

Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 106th Indian Science Congress (ISC-2019) at Jalandhar, Punjab. The theme for which is ‘Future: India-Science and Technology’. 

Q9. Ramakant Achrekar passed away following a heart attack. He was a veteran________.
रमाकांत आचरेकर का दिल का दौरा पड़ने से निधन हो गया। वह एक अनुभवी______ थे।
(a) Dance teacher/ नृत्य शिक्षक
(b) Cartoonist/ कार्टूनिस्ट
(c) Journalist/ पत्रकार
(d) Cricket coach/ क्रिकेट कोच
Show Answer
 Ans.(d)
Sol. Veteran cricket coach Ramakant Achrekar, who trained Bharat Ratna Sachin Tendulkar and Vinod Kambli, among others, passed away following a heart attack.



Q10. Veer Savarkar International Airport has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India. This airport is located at_______.
वीर सावरकर अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे को भारत से प्रवेश / निकास के लिए अधिकृत आव्रजन चेक पोस्ट घोषित किया गया है। यह हवाई अड्डा _______ पर स्थित है।
(a) Kanyakumari/ कन्याकुमारी
(b) Ross Island/ रॉस द्वीप
(c) Lakshadweep / लक्षद्वीप
(d) Port Blair / पोर्ट ब्लेयर
Show Answer


Ans.(d)
Sol. Veer Savarkar International Airport in Port Blair has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India with valid travel documents for all classes of passengers.


Q11. The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector. Who is the chairman of this committee?
भारतीय रिजर्व बैंक ने MSME क्षेत्र के आर्थिक और वित्तीय स्थिरता के लिए दीर्घकालिक समाधान सुझाने के लिए एक विशेषज्ञ समिति का गठन किया। इस समिति के अध्यक्ष कौन हैं?
(a)  U.K. Sinha/ यू.के. सिन्हा
(b) Shaktikanta Das/ शक्तिकांता दास
(c) Ajay Tyagi/ अजय त्यागी
(d) Piyush Goyal/ पीयूष गोयल
Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) set up an expert committee under former Sebi chairman U.K. Sinha to suggest long-term solutions for the economic and financial sustainability of the MSME sector.


Q12. Telangana has got its first independent high court now. Who has sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court?
तेलंगाना को अब अपना पहला स्वतंत्र उच्च न्यायालय मिल गया है। तेलंगाना उच्च न्यायालय के पहले मुख्य न्यायाधीश के रूप में किसने शपथ ली है?          
(a) Justice Shri Krishna Ayyar/ जस्टिस श्री कृष्ण अय्यर
(b) Justice BT Ramamurthi/ जस्टिस बीटी राममूर्ति
(c) Justice TBN Radhakrishnan/ जस्टिस टीबीएन राधाकृष्णन
(d) Justice BN Kumaraswami/ जस्टिस बीएन कुमारस्वामी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Justice Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan was sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court. The oath to the office was administered to Justice Radhakrishnan by Telangana and Andhra Pradesh Governor ESL Narasimhan at a ceremony held at Raj Bhavan.


Q13. The cabinet has approved the merger of two other banks with Bank of Baroda. These two banks are______.
कैबिनेट ने बैंक ऑफ बड़ौदा के साथ दो अन्य बैंकों के विलय को मंजूरी दे दी है। ये दो बैंक हैं-
(a) Dena Bank & Syndicate Bank/ देना बैंक और सिंडिकेट बैंक
(b) Vijaya Bank & UCO Bank/ विजया बैंक और यूको बैंक
(c) Vijaya Bank & Yes Bank/ विजया बैंक और यस बैंक     
(d) None of the above option is the right answer/ उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही उत्तर नहीं है
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The cabinet has approved the merger of Vijaya Bank & Dena Bank with Bank of Baroda. After this merger, Bank of Baroda will become the third biggest public sector bank. The merger will be effective from April 1.

Q14. The Cabinet has approved the restructuring of National Health Agency as _______for better implementation of Pradhan Mantri – Jan Arogya Yojana.
कैबिनेट ने राष्ट्रीय स्वास्थ्य एजेंसी को  _______के रूप में पुनर्गठित करने को मंजूरी दे दी है ताकि प्रधान मंत्री - जन आरोग्य योजना का बेहतर कार्यान्वयन किया जा सके।
(a) Rastriya AYUSH Mission/ राष्ट्रीय आयुष मिशन
(b) National Health Authority/ राष्ट्रीय स्वास्थ्य प्राधिकरण
(c) National AYUSH Agency / राष्ट्रीय आयुष एजेंसी
(d) Health Authority of India/ भारतीय स्वास्थ्य प्राधिकरण
Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Cabinet has approved the restructuring of National Health Agency as National Health Authority for better implementation of Pradhan Mantri – Jan Arogya Yojana.

Q15. The Cabinet has given its approval and allows inclusion of merchant exporters under a scheme 'IES' for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit. What does E stands for in IES?
मंत्रिमंडल ने प्री और पोस्ट शिपमेंट रुपया निर्यात ऋण के लिए एक योजना 'IES' के तहत व्यापारी निर्यातकों को शामिल करने की अनुमति दे दी है। IES में E का पूरा रूप क्या है?
(a) Exim
(b) Export
(c) Equalisation
(d) Equity
Show Answer

Ans.(c)
Sol. In IES, E stands for Equalisation. The CCEA has given its approval to the proposal of the Department of Commerce for including merchant exporters under the Interest Equalisation Scheme (IES) for Pre and Post Shipment Rupee Export Credit by allowing them interest equalisation rate of 3% on such credit for export of products covered under 416 tariff lines identified under the scheme.


You may also like to read:

No comments