Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 9th January


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in ________.
भारतीय विज्ञान कांग्रेस (ISC), 2019 का 106 वां सत्र ________ में संपन्न हुआ।
(a) Pune/ पुणे
(b) Jalandhar/ जालंधर
(c) Lucknow/ लखनऊ
(d) Dehradun/ देहरादून
Show Answer


Ans.(b)
Sol. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in Lovely Professional University, Jalandhar, Punjab. The five-day session was inaugurated by PM Narendra Modi and attended by Union Science & Technology Minister Dr. Harsh Vardhan.


Q2. The theme of 4th edition of the Raisina Dialogue is _________.
रायसीना संवाद के चौथे संस्करण का विषय _________ है।
(a)A World Reorder: Ending poverty and hunger
(b) Fostering sustainable economic transformation
(c) Protecting our planet, promoting sustainable consumption and tackling climate change
(d) A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The fourth edition of the Raisina Dialogue has begun in New Delhi. The theme of the Dialogue this year is “A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes”.

Q3. A ministry Introduced 70-Point Grading Index. It is aimed to ______ 
एक मंत्रालय ने 70-पॉइंट ग्रेडिंग इंडेक्स पेश किया। इसका उद्देश्य ______ है।
(a) Assess the quality of Mid-day meal at government schools / सरकारी स्कूलों में मध्याह्न भोजन की गुणवत्ता का आकलन करना
(b) Decrease the number of suicides in JNVs/ जेएनवी में आत्महत्याओं की संख्या में कमी
(c) Assess the quality of teachers' training program in schools/ स्कूलों में शिक्षकों के प्रशिक्षण कार्यक्रम की गुणवत्ता का आकलन करना
(d) Assess the quality of school education/ स्कूल शिक्षा की गुणवत्ता का आकलन करना
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The HRD ministry has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.

Q4. According to the Central Statistics Office (CSO), income earned by an average Indian per year doubled in 7 years. What is the income earned by an average Indian in 2018-19?
केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय (सीएसओ) के अनुसार, प्रति वर्ष एक औसत भारतीय द्वारा अर्जित आय 7 वर्ष में दोगुनी हो गई। 2018-19 में एक औसत भारतीय द्वारा अर्जित आय कितनी है?
(a) Rs 1.45 lakh/ लाख रु.
(b) Rs 96,500/ रु.
(c) Rs 1.01 lakh/ लाख रु.
 (d) Rs 1.25 lakh/ लाख रु.
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The income earned by an average Indian doubled in 7 years, from Rs 63,642 per year in 2011-12 to Rs 1.25 lakh in 2018-19, the first advance estimates of national income released by the Central Statistics Office (CSO) show.

Q5. Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister. It is her ______consecutive term as PM.
शेख हसीना ने बांग्लादेश की प्रधानमंत्री के रूप में शपथ ली। यह प्रधानमंत्री के रूप में उनका ______क्रमागत पद है।
(a) 3rd / तीसरा
(b) 4th/ चौथा
(c) 5th/ पांचवां
(d) 2nd/ दूसरा
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister for the fourth term. It is her third consecutive term after her victory in the 11th Parliamentary elections.


Q6. Name the Malaysian King who has abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.
उस मलेशियाई राजा का नाम बताइए जिसने दो वर्ष बाद राजगद्दी को त्याग दिया है, पहली बार एक सम्राट ने अपना पाँच वर्ष का कार्यकाल पूरा किये बिना अपना पद त्याग दिया है।
(a) Abdul Halim V/ अब्दुल हलीम V
(b) M. Muhammad III/ एम। मुहम्मद III
(c) Muhammad V/ मुहम्मद V
(d) Tengku Muhammad Faiz Petra/ तेंगकु मुहम्मद फैज़ पेट्रा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Malaysia’s King Muhammad V abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.

Q7. Who has been appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB)?
सशस्त्र सीमा बल (SSB) के महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Kumar Rajesh Chandra/ कुमार राजेश चंद्रा
(b) Kumar Roshan Chandra/ कुमार रोशन चंद्रा
(c) Roshan Kumar / रोशन कुमार
(d) Alok Verma/ आलोक वर्मा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB).

Q8. Who has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court?
सर्वोच्च न्यायालय द्वारा सीबीआई प्रमुख के रूप में किसे बहाल किया गया है?
(a) Alok Asthana/ आलोक अस्थाना
(b) Alok Verma/ आलोक वर्मा
(c) Rakesh Asthana/ राकेश अस्थाना
(d) M Nageshwar Rao/ एम नागेश्वर राव
Show Answer

Ans.(b)
Sol. Alok Verma has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court, three months after the government divested him of his powers and sent him on forced leave. Alok Verma and his deputy Rakesh Asthana were both sent on leave in October amid a bitter feud between the CBI’s top two.

Q9. Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at _______.
केंद्रीय सांख्यिकी कार्यालय (सीएसओ) ने कहा कि 2018-19 के दौरान सकल घरेलू उत्पाद में वृद्धि _______ पर अनुमानित है।
(a) 7.4%
(b) 6.9%
(c) 7.2%
(d) 7.5%
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Releasing the first advance estimates of National Income for 2018-19, Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at 7.2% as compared to the growth rate of 6.7% in 2017-18.




Q10. What is the name of World Bank President who has resigned from the post?
विश्व बैंक के अध्यक्ष का नाम क्या है जिन्होंने पद से इस्तीफा दे दिया है?
(a) Mariya Gabriel/ मारिया गेब्रियल
(b) Gita Gopinath/ गीता गोपीनाथ
(c) António Guterres/ एंटोनियो गुटेरेस
(d) Jim Yong Kim/ जिम योंग किम
Show Answer


Ans.(d)
Sol. World Bank President, Jim Yong Kim has made the surprise announcement that he is stepping down after six years in the post. His resignation will take effect from 1 February.

Q11. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category?
मोशन पिक्चर-ड्रामा श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के तहत गोल्डन ग्लोब पुरस्कार 2019 किसने जीता?
(a) Rami Malek/ रामी मालेक
(b) Christian Bale / क्रिश्चियन बॅल
(c) Mahershala Ali/ महरशला अली
(d) Nick Vallelonga/ निक वेलेलॉन्गा
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Rami Malek won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category.

Q12. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category?
(a) Brian Currie/ ब्रायन करी
(b) Olivia Colman / ओलिविया कोलमैन
(c) Glen Close / ग्लेन क्लोज़
(d) Alfonso Cuaron / अल्फांसो क्यूरोन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Alfonso Cuaron (Roma) won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category.


Q13. Who has become the first woman chief economist of International Monetary Fund?
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष की पहली महिला मुख्य अर्थशास्त्री कौन बनी हैं?
(a) Kristalina Georgieva/ क्रिस्टालिना जॉर्जीवा
(b) Gita Gopinath/ गीता गोपीनाथ
(c) Jim Yong Kim/ जिम योंग किम
(d) Geeta Gopikrishnan/ गीता गोपीकृष्णन
Show Answer

Ans.(b)
Sol. Mysore-born Gita Gopinath has joined International Monetary Fund as its chief economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.

Q14. Information & Broadcasting ministry launched the sharing of All India Radio News with private FM broadcasters. Who is the Minister of State (IC) for Information & Broadcasting?
सूचना और प्रसारण मंत्रालय ने निजी एफएम प्रसारकों के साथ अखिल भारतीय रेडियो समाचार साझा करने का शुभारंभ किया। सूचना और प्रसारण राज्य मंत्री (IC) कौन है?
(a) Col. Rajyavardhan Rathore / कर्नल राज्यवर्धन राठौर
(b) Dr. Harsh Wardhan/ डॉ. हर्ष वर्धन
(c) Smriti Irani/ स्मृति ईरानी
(d) Ajay Tamta/ अजय टम्टा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Col. Rajyavardhan Rathore (Retd.) launched the sharing of All India Radio News with private FM broadcasters. 



Q15. Which ministry has introduced a 70-Point Grading Index?
किस मंत्रालय ने 70-पॉइंट ग्रेडिंग इंडेक्स शुरू किया है?
(a) Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
(b) Ministry of Drinking Water and Sanitation/ पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय
(c) Ministry of Finance/ वित्त मंत्रालय
(d) Ministry of Human Resource Development/ मानव संसाधन विकास मंत्रालय
Show Answer


Ans.(d)
Sol. Ministry of Human Resource Development has introduced a 70-point grading index to assess the quality of school education offered by states. A state performance grading will be done wherein the states will be marked out of 1,000 scores on 70 parameters.


You may also like to read:

No comments