Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 8th January


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of satellite launch vehicles in the next 4 years. How many satellite launch vehicles will be developed with this amount?
सरकार ने अगले 4 वर्षों में सैटेलाइट लॉन्च वाहनों के विकास के लिए 10,900 करोड़ रुपये आवंटित किए हैं। इस राशि से कितने उपग्रह प्रक्षेपण यान विकसित किए जाएंगे?
(a) 19
(b) 47
(c) 40
(d) 35
Show Answer


Ans.(c)
Sol. Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Dr. K Sivan stated that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next 4 years.


Q2. Airports Authority of India (AAI) signed MoU with Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER) for joint research programs in the field of ___________________.
भारतीय विमानपत्तन प्राधिकरण (AAI) ने ___________________ के क्षेत्र में संयुक्त अनुसंधान कार्यक्रमों के लिए सोसाइटी फॉर एप्लाइड माइक्रोवेव इलेक्ट्रॉनिक्स इंजीनियरिंग एंड रिसर्च (SAMEER) के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए।
(a) Microwave Electronics Engineering(MEE)/ माइक्रोवेव इलेक्ट्रॉनिक्स इंजीनियरिंग (MEE)
(b) Communication Navigation and Surveillance (CNS)/ संचार नेविगेशन और निगरानी (CNS)
(c) Technical Skill Development (TSD)/ तकनीकी कौशल विकास (TSD)
(d) Electrical Communication and Microwave Engineering (ECME)/ विद्युत संचार और माइक्रोवेव इंजीनियरिंग (ECME)
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Airports Authority of India (AAI) signed MoU with Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER) for joint research programs in the field of Communication Navigation and Surveillance (CNS).

Q3. In the United States, Department of Defence, Chief of Staff, Rear Admiral _______ has resigned.
संयुक्त राज्य अमेरिका में, रक्षा विभाग, चीफ ऑफ स्टाफ, रियर एडमिरल _______ ने इस्तीफा दे दिया है।
(a) Francis Sweeney/ फ्रांसिस ई॰ स्वीनी
(b) Joseph Dunford/ जोसेफ डनफ़ोर्ड
(c) Kevin Mattis/ केविन मैटिस
(d) Kevin Sweeney / केविन स्वीनी
Show Answer

Ans.(d)
Sol. In the United States, Department of Defence, Chief of Staff, Rear Admiral Kevin Sweeney has resigned, a month after Defence Secretary James Mattis announced his departure.

Q4. Which state has announced interest-free loans of up to Rs. 3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state?
किस राज्य ने राज्य में महिला स्वयं सहायता समूहों (WSHGs) के लिए 3 लाख रुपये तक के ब्याज-मुक्त ऋण की घोषणा की है?
(a) Jharkhand/ झारखंड
(b) Bihar/ बिहार
(c) Kerala/ केरल
(d) Odisha/ ओडिशा
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced interest-free loans of up to Rs. 3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state.

Q5. Name the Prime Minister of Norway who has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India.
नॉर्वे के प्रधानमंत्री का नाम बताइए, जो भारत की तीन दिवसीय राजकीय यात्रा पर नई दिल्ली आए हैं।
(a) Erna Solberg / अर्ना सोलबर्ग
(b) Angela Merkel/ एंजेला मर्केल
(c) Theresa May/ थेरेसा मे
(d) Jean-Claude Juncker/ जीन-क्लाउड जुंकर
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Prime Minister of Norway Erna Solberg has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. She will participate in the Indo-Norwegian Business Conference.

Q6. The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in Jawahar Navodaya Vidyalayas. The chairman of this committee is __________.
केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्रालय ने जवाहर नवोदय विद्यालयों में छात्रों की आत्महत्या के मुद्दों को देखने के लिए एक कार्य दल का गठन किया। इस समिति के अध्यक्ष __________ हैं।
(a) Jitendra Nagpal/ जितेंद्र नागपाल
(b) Jitendra Singh/ जितेंद्र सिंह
(c) P K Sinha/ पी के सिन्हा
(d) Piyush Goyal/ पीयूष गोयल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in Jawahar Navodaya Vidyalayas. The task force has been constituted under the Chairmanship of Psychiatrist, Dr Jitendra Nagpal.

Q7. Which state government had notified a High-Level committee for implementation of Clause 6 of its state Accord under the Chairmanship of retired IAS officer M.P. Bezbaruah?
किस राज्य सरकार ने सेवानिवृत्त आईएएस अधिकारी एम पी बेजबरुआ की अध्यक्षता में अपने राज्य समझौते के खंड 6 के कार्यान्वयन के लिए एक उच्च-स्तरीय समिति को अधिसूचित किया था?
(a) Telangana/ तेलंगाना
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Bihar/ बिहार
(d) Assam / असम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The government had notified a High-Level committee for implementation of Clause 6 of Assam Accord. Retired IAS officer M.P. Bezbaruah is chairman of the 9-member Committee. The committee will examine the effectiveness of actions since 1985 to implement Clause 6 of the Assam Accord.

Q8. Who has become the first player to win three Hopman Cups?
तीन होपमैन कप जीतने वाला पहला खिलाड़ी कौन बना?
(a) Rafael Nadal/ रफ़ाएल नडाल
(b) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविच
(c) Belinda Bencic/ बेलिंडा बेनसिच
(d) Roger Federer/ रोजर फ़ेडरर
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Twenty-time Grand Slam champion Federer is the first player to win three Hopman Cups – twice with Bencic and once with Martina Hingis, in 2001.

Q9. Ramnath Goenka Excellence awards is given in the field of _________.
रामनाथ गोयनका उत्कृष्टता पुरस्कार _________ के क्षेत्र में दिया जाता है।
(a) National Defence/ राष्ट्रीय सुरक्षा
(b) Sports/ खेल
(c) Journalism / पत्रकारिता
(d) Social activism/ सामाजिक सक्रियता
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Express Group instituted the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards in 2005 as part of the centenary year celebrations of its founder, Ramnath Goenka.



Q10. The government has amalgamated three Regional Rural Banks into a single RRB. These 3 banks are__________.
सरकार ने तीन क्षेत्रीय ग्रामीण बैंकों को एक एकल आरआरबी में समाहित कर दिया है। ये 3 बैंक __________ हैं।
(a) Malwa Gramin Bank, Saptagiri Grameena Bank and Baroda Gujarat Gramin Bank/ मालवा ग्रामीण बैंक, सप्तगिरि ग्रामीण बैंक और बड़ौदा गुजरात ग्रामीण बैंक
(b) Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank / पंजाब ग्रामीण बैंक, मालवा ग्रामीण बैंक और सतलज ग्रामीण बैंक
(c) Punjab Gramin Bank, Bangiya Gramin Vikash Bank and Saptagiri Grameena Bank/ पंजाब ग्रामीण बैंक, बंगिया ग्रामीण विकास बैंक और सप्तगिरि ग्रामीण बैंक
(d) Sutlej Gramin Bank, Bangiya Gramin Vikash Bank and Saptagiri Grameena Bank/ सतलज ग्रामीण बैंक, बंगिया ग्रामीण विकास बैंक और सप्तगिरि ग्रामीण बैंक
Show Answer


Ans.(b)
Sol. The government has amalgamated three Regional Rural Banks – Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank – into a single RRB.


Q11. The Union Cabinet approved a ______ reservation for ‘economically backward’ upper castes in government jobs.
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने सरकारी नौकरियों में आर्थिक रूप से पिछड़ी ’उच्च जातियों के लिए ______ आरक्षण को मंजूरी दी।
(a) 8%
(b) 12%
(c) 17%
(d) 10%
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet approved a 10% reservation for ‘economically backward’ upper castes in government jobs.

Q12.  The government has announced reservation in jobs for those belonging to the upper castes and earning less than ______ per year.
सरकार ने उच्च जातियों के लोगों के लिए नौकरियों में आरक्षण की घोषणा की है और प्रति वर्ष ______ से कम कमाई की है।
(a) Rs 8 lakh/ लाख रु
(b) Rs 5 lakh/ लाख रु
(c) Rs 3 lakh/ लाख रु
(d) Rs 6 lakh/ लाख रु
Show Answer
Ans.(a)
Sol. the government has announced reservation in jobs for those belonging to the upper castes and earning less than Rs 8 lakh per year. A bill to amend Article 15 and 16 of the constitution will be moved in Parliament to this effect.


Q13. Prime Minister of Norway has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. Name the Capital of Norway.
नॉर्वे के प्रधानमंत्री भारत की तीन दिवसीय राजकीय यात्रा पर नई दिल्ली पहुंचे हैं। नॉर्वे की राजधानी का नाम बताइए।
(a) Basel/ बाज़ल
(b) Alta/ आलता
(c) Oslo/ ओस्लो
(d) Molde/ मोल्डे 
Show Answer

Ans.(c)
Sol. Oslo is the Capital of Norway.

Q14. Which movie won Golden Globe Awards 2019 under best Motion Picture - Drama award category?
सर्वश्रेष्ठ मोशन पिक्चर - ड्रामा पुरस्कार श्रेणी के तहत किस फिल्म ने गोल्डन ग्लोब पुरस्कार 2019 जीता?
(a) Predator/ प्रिडेटर
(b) Annihilation/ अन्नीहिलशन
(c) Aquaman/ एक्वामैन
(d) Bohemian Rhapsody/ बोहेमियन रैपसोडी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bohemian Rhapsody won Golden Globe Awards 2019 under best Motion Picture - Drama award category.



Q15. The National Green Tribunal has imposed a fine of 100 crore rupees on ________government for its failure to curb illegal coal mining in the state.
नेशनल ग्रीन ट्रिब्यूनल ने राज्य में अवैध कोयला खनन पर अंकुश लगाने में अपनी विफलता के लिए किस राज्य सरकार ने 100 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है।
(a) Meghalaya / मेघालय
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Jharkhand/ झारखंड
(d) Karnataka/ कर्नाटक
Show Answer


Ans.(a)
Sol. The National Green Tribunal has imposed a fine of 100 crore rupees on Meghalaya government for its failure to curb illegal coal mining in the state.


You may also like to read:

No comments