Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 5th January


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. The Indian Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018. This amendment is related to which of the following policy in the Act? /
संसद ने बच्चों को निःशुल्क एवं अनिवार्य शिक्षा के अधिकार, (संशोधन) विधेयक, 2018  को पारित किया है। यह संशोधन, अधिनियम में निम्नलिखित में से किस नीति से संबंधित है? 
(a) Teacher's training /अध्यापक शिक्षण
(b) No-detention / नो-डिटेंशन
(c) Zero tolerance /जीरो टॉलरेंस
(d) Mid-day meal/ मिड-डे मील
Show Answer


Ans.(b)
Sol. The Indian Parliament passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2018 that seeks to do away with the no-detention policy in schools. The Bill seeks to amend the Right to Education (RTE) Act to abolish the “no-detention” policy in schools.


Q2. U.S. President Donald J. Trump signed into law the ARIA. The act establishes a multifaceted U.S. strategy to increase U.S. security, economic interests, and values in the Indo-Pacific region. What does ‘I’ stands for in ARIA? / अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड जे. ट्रम्प ने ARIA कानून पर हस्ताक्षर किए। यह अधिनियम भारत-प्रशांत क्षेत्र में अमेरिकी सुरक्षा, आर्थिक हितों और मूल्यों को बढ़ाने के लिए बहुपक्षीय अमेरिकी रणनीति स्थापित करता है। ARIA में ‘I’ का क्या अर्थ है?
(a) Indo
(b) India
(c) International
(d) Initiative
Show Answer
Ans.(d)
Sol. U.S. President Donald J. Trump signed into law the Asia Reassurance Initiative Act (ARIA), which passed the U.S. Senate earlier in December. According to the White House, the act establishes a multifaceted U.S. strategy to increase U.S. security, economic interests, and values in the Indo-Pacific region.


Q3. The 'ARIA' will authorize ________ in spending for a range of U.S. programs in East and Southeast Asia. / ARIA' पूर्व और दक्षिण पूर्व एशिया में अमेरिकी कार्यक्रमों की एक श्रृंखला के लिए खर्च करने में ________ को अधिकृत करेगा।
(a) $1. Billion /$1. बिलियन
(b) $10 billion / $10 बिलियन
(c) $1.5 billion /$1.5 बिलियन
(d) $2.5 billion /$2.5 बिलियन
Show Answer

Ans.(c)
Sol. U.S. President Donald J. Trump signed into law the Asia Reassurance Initiative Act (ARIA). Specifically, the ARIA will authorize $1.5 billion in spending for a range of U.S. programs in East and Southeast Asia and develop a long-term strategic vision.

Q4. Dibyendu Palit passed away due to age-related ailments. He was a ________ / दिव्येन्दु पालित का आयु संबंधी बीमारियों के कारण निधन हो गया। वो एक ________ थे।
(a) Actor / अभिनेता
(b) Writer / लेखक
(c) Dancer / नर्तक
(d) Freedom fighter / स्वतंत्रता सेनानी
Show Answer

Ans.(b)
Sol. Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee Dibyendu Palit passes away due to age-related ailments. He was 79-year-old.

Q5.   As per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi), which of the following organisation has become India’s largest asset management company after a gap of over two years? / भारत में एसोसिएशन ऑफ म्यूचुअल फंड्स (Amfi) के पास उपलब्ध नवीनतम आंकड़ों के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा संगठन दो वर्ष के अंतराल के बाद, भारत की सबसे बड़ी संपत्ति प्रबंधन कंपनी बन गया है?
(a) HDFC Mutual Fund /एचडीएफसी म्यूचुअल फंड
(b) Birla SL Frontline Equity Fund / बिरला एसएल फ्रंटलाइन इक्विटी फंड
(c) DSP Micro Cap Fund /डीएसपी माइक्रो कैप फंड
(d) Axis Long Term Equity Fund /एक्सिस लॉन्ग टर्म इक्विटी फंड
Show Answer

Ans.(a)
Sol. HDFC Mutual Fund has pipped ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years. As of December-end, HDFC MF manages assets to the tune of Rs 3.35 lakh crore, while those of ICICI Prudential MF stood at Rs 3.08 lakh crore, as per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi).

Q6. Syndicate Bank has signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers. With which organisation it signed the pact? /सिंडिकेट बैंक ने अपने ग्राहकों के लिए एक व्यापक वित्तीय नियोजन समाधान की पेशकश करने के उद्देश्य से एक बैंक आश्वासन समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं। किस संगठन के साथ इसने समझौते पर हस्ताक्षर किए?
(a) Bajaj Allianz Life Insurance /बजाज आलियांज लाइफ इंश्योरेंस
(b) ICICI Prudential Life Insurance /आईसीआईसीआई प्रूडेंशियल लाइफ इंश्योरेंस
(c) Max Life Insurance / मैक्स लाइफ इंश्योरेंस
(d) SBI Life Insurance / एसबीआई लाइफ इंश्योरेंस
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Syndicate Bank and SBI Life Insurance signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers.

Q7. Who among the following has become world’s first woman amputee to climb Mount Vinson, the highest peak in Antarctica? / निम्नलिखित में से कौन अंटार्कटिका की सबसे ऊँची चोटी माउंट विंसन पर चढ़ने वाली विश्व की पहली दिव्यांग महिला बन गई है?
(a) Santosh Yadav / संतोष यादव
(b) Alana Nichols / अलाना निकोल्‍स
(c) Melissa Stockwell / मेलिस्‍सा स्टॉकवेल
(d) Arunima Sinha / अरुणिमा सिन्हा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Arunima Sinha, the first female amputee to have conquered Mt Everest, created yet another record as she became world’s first woman amputee to climb Mount Vinson, the highest peak in Antarctica.

Q8. Markets regulator has allowed custodial services in the commodity derivatives market. The move is aimed at enabling the participation of institutional investors such as mutual funds and portfolio managers in the commodity derivatives market. What is the name of this regulator? / बाजार नियामक ने कमोडिटी डेरिवेटिव्स मार्केट में कस्टोडियल सेवाओं की अनुमति दी है। यह कदम कमोडिटी डेरिवेटिव्स मार्केट में म्यूचुअल फंड और पोर्टफोलियो मैनेजर जैसे संस्थागत निवेशकों की भागीदारी को सक्षम करने के उद्देश्य से है। इस नियामक का नाम क्या है?
(a) AMFI / एएमएफआई
(b) CRISIL / क्रिसिल
(c) IRDAI / आईआरडीएआई
(d) SEBI / सेबी
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has allowed custodial services in the commodity derivatives market. The move is aimed at enabling the participation of institutional investors such as mutual funds and portfolio managers in the commodity derivatives market.

Q9. The Indian Parliament passed the National Council for Teacher Education (Amendment) Bill, 2018, following the approval of the Rajya Sabha. This bill will replace the _________________. /
संसद ने राज्य सभा की स्वीकृति के बाद राष्ट्रीय अध्यापक शिक्षा परिषद (संशोधन) विधेयक, 2018 पारित किया। यह बिल _________________ का स्थान लेगा।
(a) National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 2003 / राष्ट्रीय अध्यापक शिक्षा परिषद (एनसीटीई) अधिनियम, 2003
(b) National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 1993 / राष्ट्रीय अध्यापक शिक्षा परिषद (NCTE) अधिनियम, 1993
(c) Right of Children to Free and Compulsory Education Bill, 2009 / निःशुल्क एवं अनिवार्य शिक्षा विधेयक, 2009
(d) National Council for Teacher's Training(NCTT) Act, 1999 /राष्ट्रीय अध्यापक प्रशिक्षण परिषद, अधिनियम, 1999
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Indian Parliament passed the National Council for Teacher Education (Amendment) Bill, 2018, following the approval of the Rajya Sabha. The Lok Sabha had already passed the Bill. The Bill seeks to amend the National Council for Teacher Education (NCTE) Act, 1993.



Q10. As per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi), ICICI Prudential Mutual Fund’s AUM slipped by 0.6% in October-December quarter from the previous three-month period. What does M stands for in AUM? /भारत में एसोसिएशन ऑफ म्यूचुअल फंड्स (एमफी) के उपलब्ध नवीनतम आंकड़ों के अनुसार, आईसीआईसीआई प्रूडेंशियल म्यूचुअल फंड के एयूएम में पिछले तीन महीने की अवधि में अक्टूबर-दिसंबर तिमाही में 0.6% की गिरावट आई है। AUM में M का क्या अर्थ है?
(a) Management
(b) Mutual
(c) Multi-national
(d) Monitory
Show Answer


Ans.(a)
Sol. The assets under management (AUM) of HDFC MF have grown over 9% in October-December quarter from the previous three-month period, however, ICICI Prudential MF’s AUM slipped by 0.6% during the period under review.




You may also like to read:

No comments