General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 11th January





Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. Who among the pandavas was also known as dhananjaya? पांडवों में कौन धनंजय के नाम से भी जाने जाते थे?
(a) Yudhishthira/ युधिष्ठिर
(b) Bhima/ भीम
(c) Sahadeva/ सहदेव
(d) Arjuna/ अर्जुन
Solution:
In the Mahabharata, a Hindu epic text, the Pandavas are the five acknowledged sons of Pandu, by his two wives Kunti and Madri, who was the princess of Madra. Their names are Yudhishthira, Bhiman, Arjuna, Nakula and Sahadeva.Arjuna also called as Dhananjaya - one who brings prosperity and wealth in the region wherever he goes to.

Q2. If an object is thrown upwards, what will be its velocity, when it reaches its maximum height? यदि किसी वस्तु को ऊपर की ओर फेंका जाए, जब वह अपनी अधिकतम ऊंचाई तक पहुंच जाएगी, तो उसका वेग क्या होगा?
(a) 0 m/s
(b) 4.9 m/s
(c) 14.7 m/s
(d) 20 m/s
Solution:
In projectile motion, horizontal velocity never changes. But vertical velocity keeps decreasing as the object rises, and ultimately reaches zero at maximum height.

Q3. From which of the following are the Rule of Law adopted in Indian Constitution? निम्नलिखित में से भारतीय संविधान में विधि नियम किस से अपनाए गए हैं?
(a) British Constitution/ ब्रिटिश संविधान
(b) Indian Constitution/ भारतीय संविधान
(c) Spanish Constitution/ स्पेनिश संविधान
(d) USSR Constitution/ USSR संविधान
Solution:
The Indian constitution has adopted Rule of Law from the British Constitution.

Q4. Who wrote the book, ‘Glimpses of the World History’? ‘Glimpses of the World History’ पुस्तक किस के द्वारा लिखी गई है?
(a) M K Gandhi/ M K गांधी
(b) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(c) Subhash Chandra Bose/सुभाष चन्द्र बोस
(d) Babasaheb Ambedkar/बाबा साहेब आंबेडकर
Solution:
'Glimpses of the World History' is an account of the progress of the world through centuries and ages. This book is a collection of letters that Jawaharlal Nehru wrote to his daughter Indira when he was in various Indian prisons for three years. The letters were meant to introduce her to the world and its history.

Q5. The Kandla Port is situated in which state? कांडला पोर्ट किस राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(d) Tamil Nadu/तमिल नाडू
Solution:
Gujarat host the major seaport of west coast, The Kandla Port is situated on the Gulf of Kutch near the Gandhidham city in Kutch District of Gujarat. The Port of Kandla is the first special economic zone in India as well as in Asia.

Q6. Who is the present Chairman of UPSC? UPSC के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
(a) Rakesh Kumar Gupta/राकेश कुमार गुप्ता
(b) David Reid Syiemlieh / डेविड रीड सियामीलीह
(c) Arvind Saxena/अरविन्द सक्सेना
(d) Vinay Mittal/विनय मित्तल
Solution:
Arvind Saxena is an Indian civil servant and is the current chairman of the Union Public Service Commission (UPSC). The Commission consists of a chairman and other members appointed by The President of India.

Q7. Who became the youngest Asian girl from India to reach the summit of Mt. Kilimanjaro, the highest mountain in Africa? अफ्रीका के सबसे ऊँचे पर्वत, किलिमंजारो पर पहुँचने वाली भारत की सबसे कम उम्र की एशियाई लड़की कौन है?
(a) Bachhendri Pal/ बछेंद्री पाल
(b) Jaahnavi Sriperambuduru/ जाह्नवी श्रीपेरंबुडरु
(c) Premlata Aggarwal/ प्रेमलता अग्रवाल
(d) Arunima Sinha/ अरुणिमा सिन्हा
Solution:
Jaahnavi Sriperambuduru has become the youngest Asian girl from India to reach the summit of Mt. Kilimanjaro (5,895 m), the highest mountain in Africa.

Q8. The tag line " Celebrate Life " is owned by? टैग लाइन " Celebrate Life " किस के द्वारा स्वामित्व है?
(a) Patanjali/पतंजलि
(b) Himalaya herbal/हिमालय हर्बल
(c) Dabur/डाबर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Solution:
"Celebrate Life" is tagline of 'Dabur' an indian ayurvedic manufacturer.

Q9. Kyasanur Forest disease (KFD) is also known as? क्यासानुर वन रोग (KFD) किस के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Monkey fever/ मंकी फीवर
(b) Japanese encephalitis/ जापानी मस्तिष्ककोप
(c) Brain fever/ मस्तिष्क ज्वर
(d) Glandular fever/ ग्लैंडुलर ज्वर
Solution:
Kyasanur Forest disease (KFD) is caused by Kyasanur Forest disease virus (KFDV), a member of the virus family Flaviviridae. It is also known as ‘monkey fever’, in Shivamogga district of Karnakata.

Q10. Rattus norvegicus is the scientific name of रैटस नॉर्वेजिकस किस का वैज्ञानिक नाम है?
(a) Rat/ चूहा
(b) Platypus/ प्‍लैटिपस
(c) Squirrel/ गिलहरी
(d) Beaver/ बीवर
Solution:
The brown rat (Rattus norvegicus), also known as the common rat, street rat, sewer rat, Hanover rat, Norway rat, Norwegian rat, Parisian rat, water rat or wharf rat, is one of the best known and most common rats.

Q11. Who discovered Chlorofluorocarbons? क्लोरोफ्लोरोकार्बन की खोज किसने की थी?
(a) Faraday/ फैराडे
(b) Thomas Midgley/ थॉमस मिडगली
(c) Carl Wilhelm Scheele/ कार्ल विल्हेम स्कील
(d) Rutherford/ रदरफोर्ड
Solution:
Chlorofluorocarbons, or CFCs, were discovered in 1928 by Thomas Midgley, an American engineer looking for a non-toxic refridgerant.

Q12. Which of the following is the official state language of Himachal Pradesh? निम्नलिखित में से हिमाचल प्रदेश की आधिकारिक राज्य भाषा कौन सी है?
(a) English/अंग्रेजी
(b) Punjabi/पंजाबी
(c) Dogri/डोगरी
(d) Hindi/हिंदी
Solution:
Hindi is declared as the official state language of Himachal Pradesh.

Q13. Device used for the detection and measurement of all types of radiation (alpha, beta and gamma) सभी प्रकार के विकिरण (अल्फा, बीटा और गामा) का पता लगाने और मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
(a) Geiger counter/ गीगर काउंटर
(b) Polarimeter/ ध्रुवणमापी
(c) Calorimeter/ कैलोरीमीटर
(d) Radiometer/ रेडियोमीटर
Solution:
The Geiger counter is an instrument used for detecting and measuring ionizing radiation used widely in applications such as radiation dosimetry, radiological protection, experimental physics and the nuclear industry.

Q14. Which movie has won the best picture award at Oscars 2018? किस फिल्म ने ऑस्कर 2018 में सर्वश्रेष्ठ चलचित्र का पुरस्कार जीता है?
(a) Phantom Thread
(b) Lady Bird
(c) The Shape of Water
(d) Get Out
Solution:
'The Shape of Water' won Best Picture at the 90th annual Academy Awards, and its Guillermo del Toro won Best Director.

Q15. Shortest day in the Northern hemisphere is _______. उत्तरी गोलार्द्ध में सबसे छोटा दिन _______ है।
(a) 22nd November/22 नवम्बर
(b) 22nd December/22 दिसम्बर
(c) 22nd March/22 मार्च
(d) 22nd June/22 जून
Solution:
The winter solstice, also known as midwinter, is an astronomical phenomenon marking the day with the shortest period of daylight and the longest night of the year. In the Northern Hemisphere this is the December solstice and in the Southern Hemisphere this is the June solstice.

               


You may also like to read:



    


No comments