Cloze Test Quiz For SSC Exams 2018-19: 9th January


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Cloze Test Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.





Direction (1-5): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Youth generation has the key role in (i) ______ the future of a nation. Any country can ride on high growth trajectory if it is blessed with the more numbers of youths on (ii)______ chart. But sometimes the youth may cause big damage to the (iii)______ of a nation and also may become biggest threat to the country itself if the youth get misguided with wrong human principle and (iv)______. Why they can do so; is not difficult to guess. It is because the youth has huge amount of energy, ambition, new ideas, sky-rising potential etc. If these applied by them in negative sense then it can result the negative impacts of positiveness and goodness. Recent few unfortunate events have completely hammered our feelings and imprinted it in our mind such that (v)______of this bad events is not getting erased from our mind. This is an example of badly nourished youth's mindset that created premeditated offending. It is very much compulsory to develop them in right direction from very beginning of their schooling period.

Q1. Youth generation has the key role in ______ the future of a nation.
shaping
gasping
naming
gaining
Solution:
Shape: to decide or influence the form of something, especially a belief or idea. Hence option A is the correct choice.

Q2. If it is blessed with the more numbers of youths on ______ chart.
autographic
demographic
geographic
biographic
Solution:
Demographic: relating to the dynamic balance of a population especially with regard to density and capacity for expansion or decline. Hence fitting to the context of the passage, option B is an apt choice.

Q3. But sometimes the youth may cause big damage to the (iii)______ of a nation
assets
property
reputation
wealth
Solution:
Here collective choice should be ‘reputation’. Reputation: the beliefs or opinions that are generally held about someone or something.

Q4. If the youth get misguided with wrong human principle and (iv)______.
superstition
system
gut
belief
Solution:
Belief: an acceptance that something exists or is true, especially one without proof. ‘Belief’ is the correct choice as ‘principle’ and ‘belief’ go well together. Also it fits in the context aptly.

Q5. Our mind such that (v)______of this bad events is not getting erased from our mind.
happiness
agony
comfort
solace
Solution:
Negative impression created by the part ‘Recent few unfortunate events have completely hammered our feelings’ implies that ‘agony’ is the correct choice. Agony: extreme physical or mental suffering.

Direction (6-10): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Home is the first place of education and parents are (vi) ______ teacher in everyone’s life. In our childhood, we get first impression of education from our home especially from our mother. Our parents let us know the importance of (vii)______ education in the life. When we become three or four years old, we are sent to the school for the proper, regular and (viii)______ study where we have to give many exams and then we get a pass certificate for one class. Slowly we (ix) ______ ahead by passing our one by one class until we get passed successfully till 12th standard. Then start preparations for getting admission to the technical or professional degree which is called as (x)______ study. Higher study is very necessary for all to get good and technical job in the life. We become a well-educated person in the life by the efforts of our parents and teachers. They are real well wishers of us who helps us in leading our life towards success. 

Q6. Home is the first place of education and parents are (vi) ______ teacher in everyone’s life.
first
last
prior
intermediary
Solution:
Option A fits in the context.

Q7. Our parents let us know the importance of (vii)______ education in the life.
vast
good
worst
bad
Solution:
Option B fits in the context.

Q8. When we become three or four years old, we are sent to the school for the proper, regular and (viii)______ study
objectional
relational
sequential
constitutional
Solution:
Sequential: forming or following in a logical order or sequence. Hence Option C is the correct choice.

Q9. Slowly we (ix) ______ ahead by passing our one by one class
went
goes
going
go
Solution:
Plural subject ‘We’ will take Plural verb ‘go’. Also ‘Present Indefinite Tense’ is required. Hence Option D is the correct choice.

Q10. Technical or professional degree which is called as (x)______ study.
higher
secondary
vocational
proper
Solution:
Option A fits in the context.

Direction (11-15): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Child labour has been an international concern because it damages, spoils and destroys the (xi)_______of children. The problem of child labour is a (xii)_______ matter not only in India but also in other developing countries. It is a big (xiii)_______ problem. Children are the hope and future of a nation. Yet, there are millions (xiv)_______ children in our country who have never known a normal, carefree childhood. The law of India says that any child below the age of 14 cannot be employed either in a factory or office or restaurant. In fact, India’s international business has been severely (xv)_______ in many cases because child labours, violating human rights, have been used in some stage or the other in manufacturing, packaging a transport of those items. 

Q11. Child labour has been an international concern because it damages, spoils and destroys the _______of children.
future
nature
aperture
nurture
Solution:
Option A fits in the context.

Q12. The problem of child labour is a _______ matter
mere
serious
rare
curious
Solution:
Option B fits in the context.

Q14. Yet, there are millions (xiv)_______ children in our country who have never known a normal, carefree childhood.
reprieved
derived
cried
deprived
Solution:
Deprived: not having the things that are necessary for a pleasant life, such as enough money, food, or good living conditions. Hence option D is the correct choice.

Q15. In fact, India’s international business has been severely (xv)_______ in many cases because child labours, violating human rights,
effected
ratified
affected
reflected
Solution:
Affect: to have an influence on someone or something, or to cause a change in someone or something. Hence option C is the correct choice.

                                                                    

You may also like to read: 


           
  



No comments