Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 4th January 2019


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1.  Extension lines should start from which part of the drawing?
ड्राइंग के किस भाग से एक्सटेंशन लाइनें शुरू करनी चाहिए?
(a) Outlines of the view/ व्यू की आउटलाइन
(b) From inside the views/व्यू के अंदर से
(c) No need for extension lines/ एक्सटेंशन लाइने की कोई आवश्यकता नहीं
(d) Away from the outline/आउटलाइन से दूर
Show Answer


S1. Ans.(d)
Sol. Extension lines should start immediately away from the outlines.

Q2. A point is in 2nd quadrant 20 units away from the horizontal plane and 10 units away from the vertical plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
एक बिंदु दूसरे चतुर्थांश में, क्षैतिज तल से 20 इकाई दूर और ऊर्ध्वाधर तल से 10 इकाई दूर है। लंबकोणीय प्रक्षेप बनाया गया। सामने के दृश्य से संदर्भ रेखा, शीर्ष दृश्य से सन्दर्भ रेखा के बीच कितनी दूरी है?
(a) 20, 10
(b) 10, 20
(c) 0, 20
(d) 10, 0
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Given object is point placed in 2nd quadrant the top view gives the distance from vertical plane (10) and front view gives the distance from horizontal plane (20) both are placed overlapped in orthographic projection since the object is placed in the 2nd quadrant.

Q3. A current of 5A flows in a resistor of 2 ohms. Calculate the power in the resistor and the energy dissipated in 300 seconds.
2 ohms के एक प्रतिरोधक में 5A का एक विद्युत् प्रवाह प्रवाहित होता है। 300 सेकंड में प्रसारित ऊर्जा और प्रतिरोधक में शक्ति की गणना कीजिये।
(a) 15kJ
(b) 15000kJ
(c)1500J
(d) 15J
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. P=I2R =52*2=50W.
E= Pt=50*300=15000J=15kJ.

Q4. Kilowatt-hour(kWh) is a unit of?
किलोवाट-घंटा(kWh) किसकी इकाई है?  
(a) Current/विद्युत प्रवाह
(b) Power/शक्ति
(c) Energy/ऊर्जा
(d) Resistance/प्रतिरोध
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.  Power is the energy per unit time. That is, P=E/t. If the unit of power in kW and the unit of time is an hour, then the unit of energy=unit of power*unit of time=kWh.

Q5.  Which of the following statements are true about resistance?
प्रतिरोध के बारे में, निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है? 
(a) Resistance is directly proportional to a length of the wire/प्रतिरोध, तार की लम्बाई से सीधे आनुपातिक होता है।
(b) Resistance is directly proportional to an area of cross section of the wire/प्रतिरोध, तार के अनुप्रस्थ काट के एक क्षेत्र से सीधे आनुपातिक होता है।
(c) Resistance is inversely proportional to the length of the wire/प्रतिरोध, तार की लम्बाई से व्युत्क्रमानुपाती होता है।
(d) All the statements are false/ सभी कथन गलत हैं।
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The expression for resistance is: Resistance=Resistivity*length of wire/ area of cross section of the wire. Hence resistance is directly proportional to length.

Q6. The reciprocal of resistivity is________
प्रतिरोधकता का व्युत्क्रम ________ है
(a) Conductance/ चालकत्व
(b) Resistance/प्रतिरोध
(c) Conductivity/ संवाहकता
(d) Impedance/ प्रतिबाधा
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. The expression for resistivity is= RA/l. The expression for conductivity= Cl/A; C=1/R => Conductivity= l/(AR) = 1/resistivity. Hence, conductivity is the reciprocal of resistivity.

Q7. Which protocol is used to convert IP addresses to MAC addresses?
आईपी एड्रेस को मैक एड्रेस में बदलने के लिए किस प्रोटोकॉल का उपयोग किया जाता है?
(a) IP/आई पी
(b) RARP/आरएआरपी
(c) ISP
(d) ARP/ एआरपी
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The Address Resolution Protocol (ARP) feature performs a required function in IP routing. ARP finds the hardware address, also known as Media Access Control (MAC) address, of a host from its known IP address. ARP maintains a cache (table) in which MAC addresses are mapped to IP addresses.

Q8. The abbreviation ISP stands for___
 ISP संक्षिप्त रूप का पूर्ण रूप क्या है?
(a) International spy project
(b) Indian social planning
(c) Internet solution provider
(d) Internet service provider
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. An Internet service provider (ISP) is an organization that provides services accessing and using the Internet. Internet service providers may be organized in various forms, such as commercial, community-owned, non-profit, or otherwise privately owned.

Q9. Which method is used to measure the color of water?
 पानी के रंग को मापने के लिए किस विधि का उपयोग किया जाता है?
(a) Gravimetric analysis/ ग्रेविमेट्रिक विश्लेषण
(b) Chromatography/ क्रोमैटोग्राफी
(c) Tintometer method/ टिंटोमीटर विधि
(d) Hydrometer analysis/ हाइड्रोमीटर विश्लेषण
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. The colors in water are measured by Tintometer method. It is measured on Burgess scale or cobalt scale by Nessler’s tube.


Q10. The permissible limit of turbidity of 
domestic water is ____ ppm.
घरेलु जल की आविलता की अनुमत सीमा___ पीपीएम है।  
(a) 5-10
(b) 1-4
(c) 10-50
(d) 10-30
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. According to WHO, the permissible limit for drinking water is 5NTU.
.
You may also like to read:
 

No comments