Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 2nd January 2019


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. Which is not the use of divider? / इनमें से कौन-सा डिवाइडर का प्रयोग नहीं है?
(a) To divide curved or straight lines into the desired number of equal parts / वक्र या सीधी रेखाओं को बराबर भागों की वांछित संख्याओं में विभाजित करना
(b) To draw circles / वृत्त बनाने के लिए
(c) To transfer dimensions from one part of the drawing to another part / चित्र के एक भाग से दूसरे भाग में आयाम स्थानांतरित करने के लिए
(d) To set-off given distances from the scale to the drawing / दी गयी दूरी को स्केल से मापने के लिए
Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Divider can be used for those purposes as mentioned in options. But we cannot use divider as a compass and even if we want the compass to be used as divider we can change the pencil part with needle attachment.

Q2. _________ is used to draw curves which are not circular. / _________ का उपयोग वक्रों को खींचने के लिए किया जाता है, जो वृत्ताकार नहीं होते हैं।
(a) Compass / कम्पास
(b) Protractor / प्रोटेक्टर
(c) French curves / फ्रेंच कर्व
(d) Pro circle / प्रो सर्किल
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. French curves are used for drawing curves which can’t be drawn with a compass. A faint freehand curve is first drawn through the known points. Longest possible curves exactly coinciding with the freehand curve are then found out from the French curve. Finally, a neat continues curve is drawn with the aid of the French curve.

Q3. A wire of length 2m and another wire of length 5m are made up of the same material and have the same area of cross section, which wire has higher resistance? 
2 मीटर लम्बी एक तार और 5 मीटर लम्बी का अन्य तार, समान सामग्री से बने हैं और अनुप्रस्थ काट का समान क्षेत्रफल है, किस तार का प्रतिरोध सबसे अधिक होता है?
(a) Both have equal resistance / दोनों का बराबर प्रतिरोध है
(b) The 2m wire has higher resistance / 2 मी तार में उच्च प्रतिरोध है
(c) The 5m wire has higher resistance / 5 मीटर तार का प्रतिरोध अधिक होता है
(d) The value of resistance cannot be determined from the given data / प्रतिरोध का मान दिए गए डेटा से निर्धारित नहीं किया जा सकता है
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Resistance is directly proportional to the length of the wire, hence as the length of the wire increases, resistance increases.

Q4. Which of the following represents the physical characteristics of water? / निम्नलिखित में से कौन पानी की भौतिक विशेषताओं को दर्शाता है?  
(a) Chloride content / क्लोराइड कंटेंट
(b) BOD / बीओडी
(c) Turbidity / टर्बिडिटी
(d) COD / सीओडी
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Turbidity represents the physical characteristic of water, whereas BOD, COD and chloride content represents the chemical characteristic of water.

Q5. Identify the incorrect statement from the following? / निम्नलिखित में से गलत कथन को पहचानिए? 
(a) High odor intensity indicates odorless water / उच्च गंध तीव्रता गंधहीन पानी को इंगित करता है
(b) Fresh sewage is odorless / ताज़ा सीवेज गंदहीन होता है
(c) Turbidity can be measured by turbidity rod / टर्बिडिटी को टर्बिडिटी रॉड से मापा जा सकता है
(d) NTU is a unit of turbidity / एनटीयू टर्बिडिटी की एक इकाई है
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. If the odor intensity of water is 6, it indicates extremely strong odor and when it is 0, it indicates the odorless water.

Q6. For high frequencies, capacitor acts as _________ / उच्च आवृत्तियों के लिए, संधारित्र _________ के रूप में कार्य करता है।
 (a) Open circuit / खुला परिपथ
(b) Short circuit / लघु परिपथ
(c) Amplifier / एम्पलीफायर
(d) Rectifier / रेक्टिफायर
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Capacitive impedance is inversely proportional to frequency. Hence at very high frequencies, the impedance is almost equal to zero, hence it acts as a short circuit and there is no voltage across it.

Q7. Capacitance increases with ________ / क्षमता ________ के साथ बढ़ती है-
(a) Increase in plate area / प्लेट क्षेत्र में वृद्धि
(b) Decrease in plate area / प्लेट क्षेत्र में कमी
(c) Increase in distance between the plates / प्लेटों के बीच की दूरी में वृद्धि
(d) Increase in density of the material / सामग्री के घनत्व में वृद्धि
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Capacitance is directly proportional to plate area. Hence as the plate area increases, the capacitance also increases.

Q8. The areas of the two subsequent sizes of drawing sheet are in the ratio ____ / ड्राइंग शीट के दो लगातार आकार के क्षेत्रफल ____ के अनुपात में हैं
(a) 1:5
(b) 1:4
(c) 1:2
(d) 1:10
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. A successive format size (from A0 to A5) is obtained by halving along the length or doubling along the width. So, the areas of the two subsequent sizes are in the ratio 1:2. Likewise in reverse order (from A5 to A0), the ratio will be 2:1.


Show Answer


Q10. The dimensions of Planck’s constant is same as that of  / प्लैंक स्थिरांक के आयाम _____ के समान हैं
(a) Angular momentum / कोणीय संवेग
(b) Linear momentum / रेखीय संवेग
(c) Work / कार्य
(d) Coefficient of viscosity / श्यानता का गुणांक 
Show Answer
.


You may also like to read:
 

No comments