Basic Science & Engineering Quiz For RRB Stage II : 11th January 2019


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1.  What is the correct sequence in which the lengths of the following units increase?  
जिसमें निम्नलिखित इकाइयों की लंबाई बढ़ जाती है उसका सही क्रम क्या है?
1. Angstrom / ऐंग्स्ट्रॉम
2. Micron / माइक्रोन
3. Nanometer / नैनोमीटर
Select the correct answer using the codes given below: 
नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें
(a) 1, 2, 3
(b) 3, 1, 2
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 3, 1
Show Answer


Ans.(c)
Sol. The multiplier for the given units is as follows:
1 Angstrom =10^-10  m
2 Micron =10^-6  m
3 Nanometer =10^-9  m
Hence, the order in which the lengths of the given unit’s increase is given by
Angstrom, Nanometer, Micron
Therefore, the correct sequence is 1, 3, 2.

Q2. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists:  
सूची I के साथ सूची II मैच करें और नीचे दिए गए सूची कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें:
List I List II 
(Physical quantity) / भौतिक मात्रा (Unit) / इकाई
A. Distance/ दूरी 1. Mole /मोल
B. Amount of material/ सामग्री की मात्रा 2. Coulomb/ कूलम्ब
C. Amount of electrical charge/ विद्युत आवेश की मात्रा 3. Light year / प्रकाश वर्ष
D. Energy/उर्जा 4. Watt hour / वाट घंटे
Code: 
       A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Large distance is measured in light year. Amount of a material is measured by mole. Amount of electrical charge is measured in coulomb. Energy is measured in watt hour. 

Q3. When a body is stationary, then 
जब कोई शरीर स्थिर होता है, तब
(a) There is no force acting on it / इस पर कोई बल नहीं है
(b) The body is in vacuum / निकाय निर्वात में है
(c) The force acting on it is not in contact with it / इस पर कार्य करने वाला बल इसके संपर्क में नहीं है
(d) The net forces acting on it balances each other / इस पर कार्य करने वाला बल एक दूसरे को संतुलित करता हैं
Show Answer
Ans.(d)
Sol. For both stationary and moving objects with unchanging speed and direction, all the forces acting on the objects are in balance with each other, i.e. they all cancel each other.

Q4. What happens when a heavy object and a light object are allowed to fall from the certain height in the absence of air?  
जब एक भारी वस्तु और एक हल्की वस्तु को हवा की अनुपस्थिति में निश्चित ऊंचाई से गिरती है तब क्या होता है?
(a) heavy object reaches the ground later than the lighter object/भरी वस्तु हलकी वस्तु की तुलना में ज़मीन पर बाद में पहुंचता है
(b) lighter object reaches the ground later than the heavier object /हलकी वस्तु भरी वस्तु की तुलना में ज़मीन पर बाद में पहुँचता है
(c) both heavy and light objects reach the ground simultaneously / भारी और हल्की दोनों वस्तुएं एक साथ जमीन पर पहुंचती हैं
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. If no air resistance is present, the rate of descent depends only on how far the object has fallen, no matter how heavy the object is. This means that two objects will reach the ground at the same time if they are dropped simultaneously from the same height. This statement follows from the law of conservation of energy. However, if air resistance is present, then the shape of the object becomes important.

Q5. Domestic electrical wiring is basically a  
घरेलू विद्युत वायरिंग मूल रूप से एक ______ है?
(a) series connection / श्रेणी संयोजन
(b) parallel connection/ समांतर संयोजन
(c) combination of series and parallel connections / श्रेणी और समानांतर कनेक्शन का संयोजन
(d) series connection within each room and parallel connection elsewhere / प्रत्येक कमरे में श्रेणी संयोजन और अन्य जगहों पर समानांतर संयोजन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In a parallel circuit, the voltage across each of the components is the same, and the total current is the sum of the currents through each component. The wiring for most homes is parallel. In parallel circuit each branch receives equal current. If one branch in the circuit is broken, electric current will still flow in other branches. 

Q6. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. Which of the following statements is correct?  
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में अधिक चमकता है. इस संदर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
(a) The brightness does not depend on resistance. / चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं है
(b) Both the bulbs have the same resistance. / दोनों बल्बों में समान प्रतिरोध है
(c) The bright bulb has larger resistance. / चमकदार बल्ब में प्रतिरोध अधिक है.
(d) The dimmer bulb has larger resistance. / कम जलने वाले बल्ब में प्रतिरोध अधिक है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The dimmer bulb has larger resistance than the brighter one. We know that P=v^2/R
i.e. Power of the bulb ∝1/Resistance
Resistance is the obstruction offer to the flow of current. 

Q7. The main webpage of a website is also known as
वेबसाइट के मुख्य वेबपेज की ______ के रूप में भी जाना जाता है ¬
(a) Contents Page/ तालिका पृष्ट
(b) Home Page/ होम पेज
(c) Introduction Page/ परिचय पृष्ठ
(d) First Page/ पहला पन्ना
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A home page is the main page or the introductory page of a website, typically serving as a table of contents for the site.

Q8. What is a hyperlink?
हाइपरलिंक क्या है?
(a) It is a text or image that you can click on to jump to a new document/page./ यह एक टेक्स्ट या छवि है जिस पर आप क्लिक करके एक नए लेख / पृष्ठ पर जा सकते हैं
(b) It is an input type for multimedia files./ यह मल्टीमीडिया फ़ाइलों के लिए एक इनपुट प्रकार है
(c) It is a collection or directory of web pages./ यह वेब पृष्ठों का संग्रह या निर्देशिका है
(d) It is the home page of a site./ यह एक साइट का होम पेज है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A hyperlink, or simply a link, is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking, tapping, or hovering. Hyperlinks are found in nearly all Web pages, allowing users to click their way from page to page.

Q9. Heat energy of an object is 
किसी वस्तु की ऊष्मा ऊर्जा क्या होती है?
(a) The average energy of the molecules of the object / वस्तु के अणुओं की औसत ऊर्जा
(b) The total energy of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की कुल ऊर्जा
(c) The average velocity of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं का औसत वेग
(d) The average potential energy of the molecules of the object/ वस्तु के अणुओं की औसत स्थितिज ऊर्जा
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. Heat is a form of energy associated with the movement of atoms and molecules in any material. The higher the temperature of a material, the faster the atoms are moving, and hence the greater the amount of energy present as heat.


Q10. The quantity of heat required to change the temperature of 1 kg of substance by 1º C is called its 
1º C द्वारा 1 किलो पदार्थ के तापमान को बदलने के लिए आवश्यक ऊष्मा की मात्रा को उसकी क्या कहा जाता है?
(a) Specific heat/ विशिष्ट ऊष्मा
(b) The total energy / कुल ऊर्जा
(c) The latent-heat / अव्यक्त- ऊष्मा
(d) Heat of fusion/ फ्यूजन की गर्मी
Show Answer

Ans.(a) 
Sol. The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.



You may also like to read:
 

No comments